Dėl didesnės kvotos TVF spręs Seimas

Antradienį Seimas balsų dauguma po pateikimo pritarė Kvotos Tarptautiniame valiutos fonde (TVF) didinimo įstatymo projektui ir po savaitės turėtų pradėti svarstymo procedūrą.

Valstybės kvota TVF apibrėžia finansinių ir organizacinių santykių su šia tarptautine finansine institucija pagrindus: valstybės finansinių įsipareigojimų TVF dydį, skolinimosi iš TVF ribas ir valstybei tenkančių balsų skaičių.

Šiuo metu Lietuvos kvota TVF yra 144,2 mln. specialių skolinimo teisių (SST). Teikiamu projektu siūloma kvotą padidinti iki 183,9 mln. SST.

Finansų ministerija aiškino, kad esant skolinimosi iš TVF poreikiui, turėdama didesnę kvotą valstybė taip pat turėtų didesnes skolinimosi iš TVF galimybes, t. y. galėtų pasiskolinti daugiau, nes TVF suteikiamos paskolos dydis priklauso nuo valstybės turimos kvotos.

Ministerija taip pat akcentavo, kad kvotai padidinti nereikės ieškoti papildomų lėšų biudžete: "Mūsų šalies įsipareigojimas būtų vykdomas išleidžiant 39,7 mln. SST ekvivalentui litais nominuotus neapyvartinius ir neprocentinius pasižadėjimo lakštus. Šis įsipareigojimas nedidina valstybės skolos ir laikomas šalies netiesioginiu finansiniu įsipareigojimu TVF."


Šiame straipsnyje: TVFkvota

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių