Ekspertė atskleidė tris auksines taupymo taisykles: tikrai nereikia sukaupti milijono

  • Teksto dydis:

Apie tai, ko vertos socialinių tinklų finansinių patarėjų įžvalgos, LNK reportaže pasakojo „Citadel“ banko valdybos narė Rūta Ežerskienė.

– Ką galvojate apie šiuos patarėjus, kokių jų būna?

– Kaip žinia, įvairiuose socialiniuose tinkluose galima rasti patarimų įvairiais gyvenimo klausimais, tame tarpe ir finansiniais. Bet kokius patarimus tiek socialinėje, tiek kitoje medijoje, siūlyčiau vertinti kritiškai ir kiekvieną kartą pagalvoti, ar tikrai jums tai yra aktualu, įsivertinti, ar jie tinkami. Kaip ir kiekvieni vaistai, priklauso nuo dozės, nuo situacijos, lygiai tas pats ir su finansiniais patarimais.

– Vienas JAV verslininkas siūlo kas savaitę atsidėti po 50 ar 100 dolerių, atsisakyti nenaudingų veiklų, išmokti naudingų veiklų, iš jų uždirbti pinigus. Atrodytų, tai tiktų visiems.

– Iš pirmo žvilgsnio šie patarimai tikrai puikūs ir naudingi. Kas gali atsidėti 100 dolerių ar eurų, kas gali atsidėti 200 ar 300 eurų, tačiau yra žmonių, kurie ir 50 eurų negali atsidėti. Dėl to reikia įvertinti kiekvieno situaciją – ar tai jaunas žmogus, ar dirbantis, kiek pajamų gauna, kokias išlaidas patiria ir panašiai. Dėl veiklų atsisakymo – patarimas puikus, labai prasminga nenaudingas veiklas paversti naudingomis, tačiau reikia įsivertinti, kad tos veiklos patiktų, pamokytų, kaip užsidirbti pajamas ar atneštų jas ateityje. Taip pat reikia įsivertinti, ar ši veikla jums patiktų ilgalaike prasme, neišsiblaškyti, galbūt susikoncentravus į dvi ar tris veiklas galbūt būtų pelningiau, negu išsiblaškyti po penkias ar šešias, kurios vėliau gal net nepatiks, neatneš norimo rezultato.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kitas finansų patarėjas iš socialinių tinklų siūlo finansinio taupymo programėlę, o jų būna įvairiausių. Ką manote apie šias programėles?

– Programėlės iš tiesų labai padeda efektyviai stebėti savo išlaidas – kiek patiriate kintamųjų, būtinųjų, kiek galite skirti taupymui. Galbūt pastebėjus, kad yra nebūtinų išlaidų, prenumeratų ir panašiai. Galima naudotis programėlėmis, tačiau yra programėlių, kurios nemokamos, kiti žmonės susikuria paprastas lenteles, kurios iš tikrųjų labai gerai veikia, jeigu veikla daroma disciplinuotai, jeigu jos sekamos ir pagal jas daromi atitinkami veiksmai.

– Dar vienas patarėjas siūlo dvi taisykles – 50/20/30 arba 70/20/10, kai 50 ar 70 proc. atidedama būtiniausioms išlaidoms, o paskui taupymui ir bendroms išlaidoms.

Vienos bendros taisyklės, kuri tiktų visiems gyvenimo atvejams, deja, nėra, tačiau yra keletas auksinių taisyklių.

– Šios taisyklės tikrai veiksmingos, jeigu jomis naudojamasi. Kurią taisyklę pasirinkti, priklauso nuo to, kokios pajamos gaunamos. Jeigu tai jaunas žmogus, ką tik pradėjęs dirbti, gali būti, kad tos būtinos išlaidos jam ir užims 70 proc. Iš kitos pusės, nuolat tobulėjant medicinai, ilgėjant gyvenimo trukmei, mums reikia vis daugiau ir daugiau sukaupti ateičiai, todėl prasmingesnė taisyklė būtų 50/20/30, kai 20 proc. rekomenduojama skirti taupymui ir investavimui.

– Kaip banko valdybos narė, kaip patartumėte žmonėms taupyti?

– Vienos bendros taisyklės, kuri tiktų visiems gyvenimo atvejams, deja, nėra, tačiau yra keletas auksinių taisyklių. Viena iš jų – disciplina. Patariama nuolatos stebėti išlaidas, jas kontroliuoti, priimti sprendimus, ko galima atsisakyti. Kita auksinė taisyklė – gavus pajamas iš karto atsidėti tam tikrą sumą, pasidėti taupymui ar investavimui. Trečia taisyklė – disciplinuotai taupyti, geriau mažesnėmis sumomis, tikrai nereikia pradžioje sukaupti milijono, kurio visi trokšta, bet mažesnėmis sumomis, reguliariai taupant, galima sutaupyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
patarimai seimo VAGIMS nes paprastas zmogelis is minimumo nieko nesutaupys

Reikia

Reikia portretas
turėti gerą išsilavinimą ir būti komunikabiliu. Tada bus adekvatus atlyginimas ir taupyti nereikės.

Ramus

Ramus portretas
Greiciausias kelias pasakyti darbdaviui, kad pakeltu alga del taupymo ir taupai, taupai, taupai....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių