G. Skaistė: šešėlinė ekonomika Lietuvoje traukiasi rekordiniais tempais

Šešėlinė ekonomika, arba nesumokamo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dalis Lietuvoje traukiasi „rekordiniais tempais“, sako finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Atotrūkis – nesumokama PVM dalis – mažėjo ir mažėja rekordiniais tempais. Tą patį yra konstatavusi ir Europos Komisija“, –  trečiadienį spaudos konferencijoje sakė G. Skaistė.

Pasak jos, Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) prognozėmis, šiemet PVM atotrūkis, tikėtina, sudarys 11 proc., kai 2020-aisiais šis rodiklis siekė 18,7 proc.

„Šešėlis Lietuvoje traukiasi ir tą rodo objektyvūs skaičiai. Tos tendencijos jau yra prasidėjusios turbūt prieš keletą metų, matėme ir praėjusios Vyriausybės kadencijos metu PVM atotrūkio traukimosi tendencijas“, – sakė ministrė.

Jos teigimu, jei PVM atotrūkis šalyje nemažėtų ir būtų likęs 2020-ųjų lygio, 2021-2022 metais šalies biudžetas būtų gavęs 600 mln. eurų mažiau įplaukų.

„Sumos tikrai yra pakankamai įspūdingos“, – pabrėžė ministrė.

G. Skaistė sakė, kad Finansų ministerija įgyvendino 25 iš 37 šešėlinės ekonomikos ir PVM atotrūkį mažinančių priemonių. Visą 2021 metais patvirtiną planą, pasak jos, ministerija įgyvendins iki šios Vyriausybės kadencijos pabaigos šių metų gruodį.

Ministrės teigimu, 2023 metais į biudžetą iš šešėlio pavyko ištraukti bent 238 mln. eurų papildomų pajamų.

Tarp esminių šešėlio mažinimo priemonių ministrė minėjo Kenoje įrengtą traukinių rentgeno kontrolės sistemą, transporto priemonių savininko deklaravimo kodą, privačių poreikių tenkinimo įmonių sąskaita prevenciją.

Ministerijos pateiktu Europos Komisijos Socialinių ir ekonominių tyrimų centro (angl. CASE) PVM atotrūkio ES šalyse tyrimo duomenimis, Lietuvoje 2021 metais PVM atotrūkis sudarė 14,5 proc., 2022 metais –13,5 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)))

:))) portretas
tai kad visa ekonomika lietuvoje traukiasi rekordiniais tempais...

Rūtenis

Rūtenis portretas
Visi smulkūs vergai tikrai suvaryti į getus(bankus), o na o stambi žuvis turi savo teritoriją, kur yra visaip- per fondus, per sportą ir per labdarą, nemaža dalis Mergelėse, kita dalis mokesčius moka kitose valstybėse, skolina savo paties sukurtiems ūkio subjektams, ir taip toliau ir panašiai, tad kartoju- vyriausybės uždavinys yra uždėti pančius mažiukam rinkos žaidėjam, o pvz.- bankai nemoka PVM, draudimo ir lošimo bendrovės irgi nemoka PVM, O ČIA JUK 100-AI MILIJONŲ PRO PIRŠTUS

jis

jis portretas
taip, taip, traukiasi šešėlis kurgi ne... Beveik visi UABai nemoka bent dalies mokesčių ir sėkmingai atlyginimus dalina vokeliuose, tik tie UABai nepajudinami, nes turi "stogą" patepę pinigais ar pažintimis. netikiu tais skaičiais, realybėje visiškai ne taip.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių