K. Navickas: vėluojantiems deklaruoti pasėlius išmokos mažinamos nebus

  • Teksto dydis:

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) nemažins išmokų ūkininkams, kurie paraiškas paramai už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei ūkinius gyvūnus pateiks pavėluotai arba keis jos duomenis.

Kaip pranešė Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), tokį pavedimą NMA pirmadienį pasirašė ministras Kęstutis Navickas.

„Atsižvelgėme į tai, kad užsitęsus deryboms su Europos Komisija (EK) dėl bendrosios žemės ūkio politikos supaprastinimo, EK reglamentų nuostatų dėl GAAB reikalavimų keitimo vėlavo Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimo patvirtinimas, tad pareiškėjai turėjo keisti su savo veikla susijusius sprendimus“, – išplatintame pranešime aiškino K. Navickas.

„Taip pat atsižvelgėme į paraiškų priėmimo laikotarpiu Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje buvusius techninius trikdžius, kas lėtino deklaravimo tempą, tad vėluojantiems pasėlius deklaruoti pareiškėjams išmokos nebus mažinamos“, – pridūrė jis.

Anksčiau buvo numatyta, kad šiemet pagrindinis pasėlių deklaravimas vyks iki birželio 21 dienos, o pavėluotai – iki liepos 1 dienos – pateiktoms paraiškoms už kiekvieną pavėluotą darbo dieną išmokų suma bus mažinama 1 procentu. Nauju sprendimu, pasėlius galima deklaruoti iki liepos 1 dienos – išmokos mažinamos nebus.

ŽŪM duomenimis, iki birželio 17 dienos Lietuvos žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus jau deklaravo 92,3 tūkst. (78,4 proc.) pareiškėjų, deklaravusių 1,85 mln. ha (63,7 proc. kasmet deklaruojamo ploto).

Aktyviausiai pasėlius deklaravo Joniškio (81 proc.), Tauragės (80 proc.), Raseinių (80 proc.), Vilkaviškio (79 proc.) ir Jurbarko rajono (77 proc.) ūkininkai.

ELTA primena, kad žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų deklaravimo pradžia buvo nukelta dviem savaitėm vėliau – į gegužės 2 dieną, nes nebuvo gautas EK formalus Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimo patvirtinimas.

Strateginio plano keitimai buvo atlikti siekiant palankesnių sąlygų ūkininkams. Vienas jų, susijęs su daugiamečių pievų ir ganyklų referencinio dydžio perskaičiavimu (šiuo keitimu 2018 m. referencinį plotą planuojama sumažinti net 82 tūkst. ha).

Strateginio plano keitimas yra neformaliai suderintas su EK, visi keitimai yra integruoti į patvirtintas žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų deklaravimo taisykles.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Va \\\\\.../////

Va \\\\\...///// portretas
o sako piz..avotas "ministras".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių