„Kyjivo klubas“ susitiko su S. Šatūnu: ragino imtis gynybos sprendimų

„Kyiv Club of Partner Chambers“ („Kyjivo klubo“) jungiantis 20 šalių veikiančius prekybos ir pramonės rūmus antradienį susitiko su užsienio reikalų viceministru Simonu Šatūnu.

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų (VPPAR) prezidento Sigito Leonavičiaus teigimu, susitikimo metu ministerijai buvo pristatytas minėtas bendradarbiavimo formatas, o Vyriausybė paskatinta kuo greičiau nutraukti likusius komercinius ryšius su Rusija ir Baltarusija.

„Pagrindinis susitikimo tikslas buvo pristatyti, kas yra „Kyjivo klubas", kaip jis atsirado, kad tai yra verslo organizacija, savo ištakose siekusi apjungti ES prekybos, pramonės ir amatų rūmus naujame formate, kad jie galėtų padėti tiek Ukrainos verslui, tiek Kijevo rūmams, su kuriais yra istorinės sąsajos, integruotis į ES“, – po susitikimo su viceministru Eltai teigė S. Leonavičius.

„Šis vizitas į Užsienio reikalų ministeriją buvo pasakymas, kad mes prieš kruvinus pinigus. Norėtume, kad Vyriausybė stabdytų visą komerciją, kuri dar vykdoma, su Rusija ir Baltarusija. Nes verslui tikslas ne vien tik pelnas. O jeigu leidžiama veikti verslams, kuriems tik tai rūpi, yra kažkas su saugumo politika negerai“, – komentavo jis.

Anot VPPAR prezidento, taip pat institucijoms norima perduoti žinutę, kad Lietuva turi kuo greičiau stiprinti savo pramonę, remdamasi Ukrainos pateiktu pavyzdžiu.

Jo manymu, būtų galima sumažinti biurokratijos kiekį bendrovėms, taip užtikrinant, kad konflikto atveju Lietuva būtų pasiruošusi.

„Esame labai dėkingi Ukrainai už pamokas, kurias jie suteikia du su puse metų atlaikydami Rusijos agresiją ir duodami mums daug laiko pasiruošti. Mes matome, kaip Ukrainoje verslas išgyvena sunkiomis sąlygomis, kokią svarbią vietą šalies ekonomikoje sudaro jos pačios gamyba ir karo pramonė. Ir ko norime, kad tiek Lietuvos, tiek kitų šalių vyriausybės tai matydamos veiktų. Norisi, kad mes kuo greičiau sukurtume savo gynybos pramonę ir sumažintume biurokratinių mechanizmų kiekius, reikalingus tam“, –  sakė jis.

„Tai parodė „Rheinmetall“ atėjimas į Lietuvą. Bet iš tu pavyzdžių reikia toliau mokytis“, – pabrėžė jis, užsimindamas, kad Seimas ir Vyriausybė ėmėsi įstatyminių veiksmų palengvinti Vokietijos pramonės gamintojos atėjimą į Lietuvą.

S. Leonavičius paminėjo, kad nuo 2018 m. veikęs „Kyjivo klubas“ prasidėjus Rusijos agresijai išsikėlė tikslą padėti Ukrainai pateikti į Europos Sąjungą ir NATO.

„2022 m. vasario 24 d. atėjo Rusijos agresija, tai šiek tiek transformavomės ir vienas iš didesnių tikslų buvo pagelbėti Ukrainai. Viską darome savo, verslo, lygiu įtakodami verslo politiką veikimo šalyse, kad kiek įmanoma greičiau Ukraina taptų ir ES, ir NATO nare, kiek verslas gali paveikti“, – paaiškino jis.

Birželio 17–20 d. Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai, kartu su Kyjivo prekybos ir pramonės rūmais organizuoja „Kyiv Club of Partner Chambers“ („Kyjivo klubo“) partnerių susitikimą Vilniuje.

Šiame susitikime dalyvauja Kyjivo prekybos ir pramonės rūmų, Lvivo prekybos ir pramonės rūmų, Krokuvos prekybos ir pramonės rūmų, Kroatijos ekonomikos rūmų – Zagrebo rūmų, Italijos prekybos rūmų Ukrainai ir Balkanų šalims, Leipcigo prekybos ir pramonės rūmų, Bratislavos prekybos rūmų, Dubajaus prekybos ir pramonės rūmų Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų ir Bratislavos prekybos ir pramonės rūmų.

Taip pat, Adžarijos autonominės respublikos prekybos ir amatų rūmų, įsikurusios Sakarvele, Moldovos prekybos ir amatų rūmų, Kanados – Ukrainos prekybos ir amatų rūmų, Londono prekybos ir amatų rūmų ir Rivnės prekybos ir amatų rūmų nariai.

Renginyje taip pat dalyvavo Ukrainos ambasados Lietuvoje atstovai.

Tarptautinė organizacija „Kyjivo klubas“ įsteigta 2018 m., o įregistruota 2020 m. birželio mėn. Jos tikslas – sutelkti tarptautinę prekybos ir pramonės rūmų lyderių bendruomenę, kuri skatintų tarptautinę įvairiose pasaulio valstybėse veikiančių verslo organizacijų plėtrą, stiprintų bendradarbiavimą ir padėtų gerinti verslo sąlygas tarptautiniu mastu.

Klubo steigėjų sąraše – Ukrainos, Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos, Slovakijos, Slovėnijos, Vengrijos, Kroatijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Sakartvelo, Austrijos bei kitų valstybių prekybos ir pramonės rūmų, vienijančių šimtus tūkstančių įmonių, atstovai.

Šiuo metu Klubo veikloje dalyvauja 20 partnerių Rūmų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių