Lietuva pasirašė susitarimą su Europos kosmoso agentūra

  • Teksto dydis:

Paryžiuje ūkio ministras Evaldas Gustas pasirašė Europos bendradarbiaujančios valstybės (EBV) susitarimą su Europos kosmoso agentūra (EKA), pranešė Ūkio ministerija.

Susitarimas, kurį kartu su ministru pasirašė EKA generalinis direktorius Jeanas-Jacquesʼas Dordainas (Žanas-Žakas Dordenas), leis verslui ir mokslininkams dalyvauti aukščiausio lygio tarptautiniame mokslo, technologijų ir inovacijų tinkle.

„Pagrindinis Lietuvos kosmoso politikos tikslas yra nuolatinis žinių siekimas, ekonominis augimas ir kosminių technologijų nauda mūsų valstybei. Šiandien labai svarbu yra tai, kad mes nesame nuošalyje vystant naują kosmoso ekonomiką. Todėl glaudesnis bendradarbiavimas su EKA yra mūsų vykdomos kosmoso politikos kertinis akmuo“, - per pasirašymo ceremoniją sakė E.Gustas.

Pasirašyti EBV susitarimą ir pradėti dalyvauti EKA programose Lietuva buvo pakviesta, kai 2013 metų vasarį EKA ekspertai atliko Lietuvos kosmoso srities mokslo ir verslo potencialo technologinį auditą.

Ekspertai nustatė, kad Lietuva turi gana stiprų gamtos mokslų, biotechnologijų, informacinių technologijų, mikroelektronikos ir optoelektronikos, mechatronikos, lazerių mokslo ir technologijų ir kitų sričių mokslo ir technologinį potencialą. Konstatuota, kad Lietuva gali būti didelę pridėtinę vertę kuriančių kosminių technologijų ir paslaugų kūrėja, ne tik jų vartotoja.

Įgyvendindama susitarimą EKA kasmet skelbs tik Lietuvos mokslo institucijoms ir įmonėms skirtus kvietimus teikti paraiškas dalyvauti EKA programose, kurios apima tokias sritis kaip astrofizika, mikroelektronika, robotika, medžiagotyra, mechatronika, informacinės technologijos, geoinformatika ir daugelį kitų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių