Lietuva ragina ES greičiau atsisakyti rusiškų SGD importo

  • Teksto dydis:

Europai gegužę pirmąkart per pastaruosius dvejus metus iš Rusijos importavus daugiau gamtinių dujų nei iš JAV, Lietuva ragina Europos Sąjungą (ES) greičiau atsisakyti rusiško kuro.

Šią savaitę Vengrijoje vykusiame neformaliame Bendrijos Energetikos tarybos posėdyje Lietuva ir dar 12 bloko šalių ragino tęsti diskusijas ieškant konkrečių būdų, kaip atsisakyti rusiškų suskystintų gamtinių dujų (SGD) importo, ir kvietė Europos Komisiją parengti veiksmų planą, trečiadienį pranešė Energetikos ministerija.

„Turime telkti pastangas ir ieškoti priemonių, kaip toliau diversifikuoti energijos tiekimą ir kaip įmanoma greičiau atsisakyti rusiškų SGD importo. Per pastaruosius dvejus metus pasiekėme reikšmingų rezultatų mažindami iškastinio kuro naudojimą ir sparčiai plėtodami atsinaujinančią energiją“, – pranešime teigė posėdyje dalyvavusi viceministrė Inga Žilienė.

„Financial Times“ skelbė, kad gegužę 15 proc. visų ES ir kitų Europos šalių importuotų dujų buvo rusiškos, įskaitant suskystintas, 14 proc. – amerikietiškos.

Anot leidinio, tokį pokytį lėmė trumpalaikiai veiksniai: pagrindinio JAV SGD eksportuotojo veiklos sutrikimai, Rusija vamzdynais per Turkiją pumpavo daugiau dujų artėjant šį mėnesį numatytai dujotiekių techninei apžiūrai.

Sankcijos Rusijos SGD sektoriui numatytos birželį ES Tarybos priimtame 14-ame sankcijų Maskvai pakete. Jame nenumatytas draudimas ES šalims pirkti rusiškas SGD.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įtūžusi

Įtūžusi  portretas
Ne Lietuvėlė, o valdžiagalviai ragina atsisakyti pigesnio ir geresnio kuro. Kol laižomi padai ir lendama į užpakalį ES reikia prastesnio ir brangesnio kuro.

:)))

:))) portretas
sildykites lietuviskom malkom! gentvilas del to visus miskus iskirs, o jei truks, iskirs dar ir sodus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių