Ministras: didžiausios „Sodros“ išlaidos – pensijoms, kitąmet jos augs 13 proc.

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti perteklinį 2025 metų „Sodros“ biudžetą. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas sako, jog didžiausias išlaidas biudžete sudarys pensijos, kurios kitąmet augs beveik 13 proc.

„Matome, kad rezultatas bus teigiamas, o pagrindinė „Sodros“ išlaidų dalis – apie 78 proc. yra pensijos. Tai pensijos irgi augs ir ganėtinai reikšmingai – 12,7 proc. Rezervinis fondas didėjo ir nuosekliai didės. Šiais metais planuojame pabaigti 55 proc. santykio su metiniu biudžetu, kitais metais būtų 60 proc.“, – ketvirtadienį Seime teigė V. Šilinskas.

Projektui po pateikimo pritarė 50, prieš balsavo vienas, susilaikė 23 Seimo nariai. Pagrindiniu svarstyti šį klausimą paskirtas Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Prognozuojama, kad 2025 metų vidutinė metinė senatvės pensija augs 12,2 proc. iki 673 eurų (bus 73 eurais didesnė nei 2024 metais).

 

Kai kuriems Seimo nariams pastebėjus, kad dalis pinigų, skirtų rezervui, galėtų būti skiriama didinti pensijas, ministras teigė, jog išmokus ankstesnes pamokas rezervas yra būtinas.

„Rezervas yra kaupiamas turint omeny išmoktas 2008–2009 metų pamokas, kuomet teko valstybei labai brangiai skolintis, ieškoti būdų mažinti netgi išmokas ir kad nekartotume šitų pamokų, skaudžiai išmoktų, kad dar kartą neužliptume ant šito grėblio, turime rezervą“, – komentavo V. Šilinskas.

Jis taip pat pabrėžė, kad „Sodros“ rezervas yra investuojamas, todėl jo lėšos nuolat auga.

„Pusė yra investuojama į Europos Sąjungos valstybių obligacijas, tarkim, Prancūzijos, Vokietijos, patikimų valstybių vertybinius popierius su mažesne grąža nei tai būtų į akcijas, bet su mažesne rizika. Kita pusė yra laikoma arba trumpalaikiuose indėliuose, arba sąskaitoje, kad jeigu trumpalaikiai pertrūkiai būtų, tai turėtų „Sodra“ galimybę iš karto padengti tuos pertrūkius“, – aiškino ministras.

„Sodros“ pajamos, palyginti su patvirtintu 2024 metų biudžetu, 2025 metais turėtų augti 13,6 proc. iki 8,65 mlrd. eurų, o išlaidos – 12,1 proc. iki 7,9 mlrd. eurų. Fondo biudžeto perteklius sieks 0,75 mlrd. eurų.

„Visi susitelkę ir visi kartu dirbdami krizes įveikėme sėkmingiau, užimtumas buvo pasiekęs rekordinius skaičius, dirbančiųjų pajamos irgi augo rekordiškai, realūs atlyginimai po infliacijos augo greičiausiai tarp EBPO valstybių“, – pridūrė ministras.

Prognozuojama, kad 2025 metų vidutinė metinė senatvės pensija augs 12,2 proc. iki 673 eurų (bus 73 eurais didesnė nei 2024 metais), o turint būtiną stažą – 12,7 proc. iki 721 euro (81 euru).

„Jeigu mes bet kur didiname išlaidas ar vaiko priežiūrai, ar pensijom, ar kažkam, reikia rasti, kur sutaupyti. Nežinau, ar keliams, ar mokytojams, ar visur kitur, nes (...) biudžeto išlaidos dabar yra maksimaliai suplanuotos“, – pridūrė V. Šilinskas.

Prognozuojama, kad vidutinis senatvės pensininkų skaičius 2025 metais bus 629 tūkst. – padidės 1,13 proc. (7 tūkst.).

Projektą svarstyti Seimo posėdyje numatoma lapkričio 21 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių