Nuo rugsėjo įsigalioja pokyčiai ukrainiečiams: nauja tvarka gali paliesti 25 tūkst.

  • Teksto dydis:

Nuo rugsėjo 1 d. nustoja galioti kai kurios su darbo santykiais susijusios lengvatos, taikytos užsieniečiams, negalintiems grįžti į Ukrainą. Migracijos departamento duomenimis, šiuo metu šalyje leidimus gyventi darbo pagrindu turi 25,6 tūkst. Ukrainos piliečiai, todėl nauja tvarka jiems gali turėti įtakos, tačiau numatyta ir išimčių.

Įsigaliojus naujai tvarkai, teisės į laikinąją apsaugą neturintys ukrainiečiai galės dirbti Lietuvoje tik gavę leidimą gyventi šalyje, skelbia Migracijos departamentas.

Iki šiol Migracijos departamente užsiregistravę į Ukrainą grįžti negalintys užsieniečiai, kurie neturėjo teisės į laikinąją apsaugą, būdavo atleidžiami nuo pareigos įsigyti leidimą dirbti, jei atitikdavo tam tiktas išimtis.

Nuo rugsėjo 1-osios dienos išimtis tebegalioja tik užsieniečiams, pateikusiems prašymus išduoti leidimus gyventi darbo, aukštos kvalifikacijos darbo ar humanitariniu pagrindu. Visais kitais dirbti galės tik užsieniečiai, turintys galiojantį leidimą gyventi.

Taip pat įsigaliojus naujai tvarkai, jei užsienietis nėra karo pabėgėlis, gali grįžti į Ukrainą, turi leidimą gyventi pagal profesiją, kuri neįtraukta į trūkstamų profesijų sąrašą, ir teikia prašymą dėl leidimo gyventi darbo pagrindu, jis privalės gauti teigiamą Užimtumo tarnybos sprendimą.

Departamentas atkreipia dėmesį į vieną svarbią išimtį, aktualią pas tą patį darbdavį liekantiems ukrainiečiams. Jeigu ukrainiečiai liks dirbti pas tą patį darbdavį ir pateiks prašymą prasitęsti leidimus gyventi, jiems į Užimtumo tarnybą kreiptis nereikės, įskaitant ir atvejus, kai jų profesija neįtraukta į trūkstamų profesijų sąrašą.

Nauja tvarka galios tik po rugsėjo 1 dienos pateiktiems prašymams

Migracijos departamentas informuoja, jog iki rugsėjo 1 d. pateikti prašymai išduoti ar pakeisti leidimą laikinai gyventi, bei išduoti nacionalinę vizą bus nagrinėjami sąlygomis, taikomomis iki minimos datos.

Ši tvarka galios nepaisant to ar darbo santykiai bus pradėti prieš rugsėjo 1 d. ar po jos. Pasak departamento užsieniečiams nereikia skubėti keistis šiuo metų turimų leidimų, jeigu jie galioja dar ilgą laiką.

Migracijos departamentas primena, kad tais atvejais, kai užsieniečiui buvo suteikta laikinoji apsauga ir jis ketina kreiptis dėl leidimo laikinai gyventi darbo pagrindu, jam nereikia gauti Užimtumo tarnybos sprendimo dėl užsieniečio darbo atitikties Lietuvos darbo rinkos poreikiams, jeigu užsienietis dėl leidimo gyventi darbo pagrindu kreipiasi pirmą kartą po laikinosios apsaugos suteikimo arba toks leidimas gyventi keičiamas, o užsieniečio darbdavys nepasikeitė.

Nuo š. m. liepos 1 d. 1193 ukrainiečiai pateikė prašymus išduoti ar pakeisti leidimą laikinai gyventi darbo pagrindu.


Šiame straipsnyje: ukrainiečiaidarbo santykiailengvatoskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių