Premjerė skeptiškai vertina idėją dėl valstybės valdomo antros pakopos pensijų fondo

  • Teksto dydis:

Premjerė Ingrida Šimonytė skeptiškai vertina Lietuvos banko vadovo Gedimino Šimkaus idėją įkurti valstybės kapitalo antros pakopos pensijų fondą.

„Ką čia padėtų dar vienas fondas, kurį turėtų turėti valstybė? Tai reiškia, kad (naujasis fondas – BNS) turėtų sukaupti ekspertizę, turėtų samdyti gana brangiai apmokamus finansų specialistus, ir tą įmonę reikėtų prižiūrėti dar ir kaip savo nuosavybę, kaip turtą, kaip valstybės valdomą įmonę“, – antradienį LRT laidai „Dienos tema“ sakė Vyriausybės vadovė.

„Nelabai matau tam vietos“, – pridūrė ji.

I. Šimonytės teigimu, konkurencija šioje srityje nemaža, Lietuvoje veikia ne vienas ir ne du pensijų fondai, jų veiklą reguliuoja taisyklės.

Ji tik atkreipė dėmesį, kad tie fondai neturi itin didelio pasirinkimo, kur investuoti lėšas.

„Lietuvos galbūt problema yra ta, kad tų įrankių, į ką norėtų ar galėtų fondai investuoti, ypač tam, kad tai būtų pinigai, kurie toliau liktų Lietuvos ekonomikoje, nėra toks didelis pasirinkimas, nes mes labai nenorime ir valstybės valdomų įmonių į biržą perkelti, ir apskritai žodis „privatizavimas“ Lietuvoje yra tapęs tokiu kone keiksmažodžiu, nesvarbu, kad valstybė kontrolės nepraranda tokiais atvejais arba yra būdų padaryti taip, kad valstybė jokios kontrolės neprarastų“, – tvirtino premjerė.

Lietuvos centrinio banko vadovas praėjusią savaitę pasiūlė įkurti valstybės valdomą antros pakopos pensijų fondą, kuris sukurtų konkurenciją privatiems fondams. Jo teigimu, į valstybės fondą gyventojai galėtų būti įtraukiami automatiškai, jis didintų konkurenciją rinkoje.

Be to, pasak jo, prie gyventojų kaupimo pensijai turėtų prisidėti ir darbdaviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ekonomistas

ekonomistas portretas
Kai Lietuvoje tiek "sąžiningų" fondų sunku tikėtis, kad visi bus patenkinti ta pensijų kaupimo tvarka. Manyčiau jeigu žmonės nepageidauja patys dalyvauti kaupime, jų problema. Tegul pasiima savo dalį ir kur nori ten eina. teisingas posakis, kad kaupimas pensijai ne taupymas dantims ar butui, bet per prievartą neišgelbėsit visų. Manau po kiek laiko , kai atsiras sąžiningesni fondų valdytojai žmonės kaups savo noru, kaip tai daro užsienyje..

Reziume

Reziume portretas
Kumelė turėjo atsistatydint.

Aisku kad skeptiskai

Aisku kad skeptiskai portretas
Juk geriau patiketi Stepukoniams
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių