Regionų frakcija rudens sesijoje siūlys koreguoti antros pakopos pensijų sistemą

Regionų partijos frakcija siūlo keisti kaupimo antrojoje pensijų pakopoje tvarką. Tarp siūlymų – leisti sulaukus pensijos amžiaus pasiimti visas sukauptas lėšas, bet kada pasitraukti iš sistemos ir kaupti tik „Sodroje“ bei norint pakeisti fondą, sako frakcijos Seime seniūnas Jonas Pinskus.

„Šitame įstatymo projekte bus pagrindiniai trys momentai: suteikti galimybę antros pakopos fondų dalyviams, sulaukusiems pensinio amžiaus, pasirinkti vienkartinę išmoką atsiimant visą sukauptą sumą arba pasirinkti periodines išmokas, (...), sudaryti galimybę sugrįžti į kaupimą „Sodroje“ su visomis sukauptomis lėšomis“, – spaudos konferencijoje Seime pirmadienį sakė J. Pinskus.

„Siekti, kad būtų sudarytos sąlygos realiai antros pakopos fondų valdytojų konkurencijai ir būtų užtikrinta teisė kaupiantiesiems laisvai pasirinkti kitą pensijų fondą“, – pridūrė jis.

Anot jo, Regionų frakcija Seimo sesijos pradžioje užregistruos įstatymo pataisų projektą ir ragins jį priimti dar šios kadencijos Seime.

„Kviečiame tą padaryti dabar. Tada žmonės matys, kas kabliukus mėto rinkėjams, o kas iš tikrųjų pasiruošęs dirbti ir išspręsti, ką jau visi sutarėme, kad reikia išspręsti“, – spaudos konferencijoje teigė frakcijos narė Laima Vyskupaitytė-Mogenienė.

Kviečiame tą padaryti dabar. Tada žmonės matys, kas kabliukus mėto rinkėjams, o kas iš tikrųjų pasiruošęs dirbti ir išspręsti (...)

 

Jos teigimu, vyresniems nei 40 metų asmenims kaupti antrojoje pakopoje nenaudinga, o kai kurie žmonės išėję į pensiją gavo mažiau lėšų nei iš tikrųjų buvo sukaupę.

Pasak politikės, labiausiai nukentėjo sukaupę daugiau nei 5 tūkst. eurų, nes jiems neleidžiama atsiimti visos sumos.

„Apie 2019 metus (...) nutarta atiduoti tik 5 tūkst. eurų. Labiausiai nukentėjo tie žmonės, kurie sukaupė daugiau nei 5 tūkst. (...) Daugiau nei nei 5 tūkst. eurų jiems neatiduoda. Paimama visa suma, išdalinama anuitetais ir žmogus gauna 20 eurų prie pensijos, kas net ir gana skurdžiam žmogui yra niekis“, – sakė L. Vyskupaitytė-Mogenienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) rugpjūtį pasiūlė daugiau galimybių laikinai stabdyti pensijų kaupimą antrosios pakopos pensijų fonduose, o jį anksčiau laiko nutraukti dėl sunkios progresuojančios ligos ar negalios.

SADM dar pavasarį pasiūlė, jog pensijų kaupimą būtų leista nutraukti kaupiančiajam ar jo vaikui gaunant paliatyviosios pagalbos paslaugą, sergant kritine liga, turint 70 proc. ar didesnį netektą dalyvumą, turint sunkią negalią, esant nekompensuojamų dantų ar rekonstrukcinės chirurgijos paslaugų poreikiui, taip pat nuo stichinės nelaimės ar gaisro nukentėjus būstui. Pakeitimai parengti atsižvelgiant į kovą pateiktas Konstitucinio Teismo pastabas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas yra sakęs, kad SADM siūlomi pakeitimai gali būti priimti dar paskutinėje šio Seimo sesijoje nedarant „grandiozinės reformos“. Anot jo, sistemą tobulinti plačiau, pavyzdžiui, kokiomis dar aplinkybėmis būtų galima leisti anksčiau laiko atsiimti dalį lėšų, ministro teigimu, politikai galėtų kitoje kadencijoje.

Ministerijos duomenimis, šiuose fonduose dabar sukaupta 8,2 mlrd. eurų, iš kurių – 2,4 mlrd. eurų, arba beveik 30 proc. yra uždirbta suma.

Antrojoje pensijų pakopoje aktyviai kaupia apie 770 tūkst. gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Pažiūrėsim kaip reaguos

Anonimas

Anonimas portretas
senai laikas leist laisvai pasitraukt is sitos aferos
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių