SADM: realusis atlyginimas šalyje nuo 2019-ųjų augo sparčiausiai EPBO

  • Teksto dydis:

Nuo 2019-ųjų pabaigos Lietuvos darbuotojų realusis darbo užmokestis augo sparčiausiai tarp Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) narių.

Atlyginimas šalyje per pastaruosius penkerius metus augo 16,5 proc., tuo metu EBPO vidurkis siekė 1,5 proc., arba 11 kartų mažiau, ketvirtadienį skelbia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) remdamasi organizacijos duomenimis.

Tuo metu reali minimali mėnesio alga (MMA) per tą patį laiką Lietuvoje augo daugiau nei 20 proc., kai EBPO vidurkis siekė 12,8 proc.

Pasak ministro Vytauto Šilinsko, tokį atlyginimų augimą Lietuvoje lėmė geriau nei kitose šalyse įveiktos krizės.

„Gaminant pigiau nukenčia ne tik darbuotojai, bet ir vietinis verslas, nes vartojai neturi už ką pirkti prekių ir paslaugų. Didėjant darbuotojų pajamoms – daugiau uždirbti gali ir vietinis verslas“, – pranešime teigė V. Šilinskas.

EPBO duomenimis, Lietuvoje realusis darbo užmokestis sparčiausiai augo sveikatos, socialinio darbo, švietimo, informacijos ir ryšių bei finansų ir draudimo sektoriuose.

Lėčiausias augimas fiksuotas apgyvendinimo ir maitinimo, pramogų ir poilsio, taip pat  prekybos įmonėse.

Darbo užmokesčio kokybės rodiklis pagal realaus darbo užmokesčio augimą ir jo pasiskirstymą tarp darbo jėgos 2019–2021 metais Lietuvoje buvo antras iš visų EBPO valstybių ir gerėjo 6 proc. (EBPO vidurkis – 2 proc.). 

Lietuva pilnateise EBPO nare tapo 2018 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
normaliai svaigsta DDD kilo ? pasiskolino ir isdalino pinigus ! jokios gamybos nieko TFU

mirusiai savo bobutei

mirusiai savo bobutei portretas
papasakok, BNS, gal patikės?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių