SEB banko tyrimas: 62 proc. gyventojų teigia, kad juos domintų galimybė investuoti

Du trečdaliai (62 proc.) gyventojų sako, kad juos domintų galimybė investuoti, rodo SEB banko užsakymu atliktas tyrimas.

Kaip žurnalistams penktadienį sakė SEB Baltijos šalių taupymo ir investavimo vadovas Gediminas Milieška, Lietuvoje 52 proc. gyventojų investuoja į nekilnojamąjį turtą (NT), vertybinius popierius, pensijų fondus ar kitas sritis, Latvijoje – 49 proc. Tuo metu Estijoje investicijų turi kone 6 iš 10 gyventojų.

„Lietuvoje (dominuoja – ELTA) investicijos į NT, trečios pakopos pensijų fondus ar investicinį gyvybės draudimą, Estijoje populiariausios investicijos į NT, kur kas populiaresnės investicijos į vertybinius popierius, akcijas, obligacijas. Siečiau tai su finansinio raštingumo skirtumais“, – žurnalistams penktadienį sakė G. Milieška.

Į vertybinius popierius ir investicinių fondų vienetus investuoja palyginti mažiau Lietuvos ir Latvijos gyventojų – 14 proc. lietuvių, 8 proc. latvių.

Pasak G. Milieškos, dauguma apklaustųjų teigia, kad investicijų tikslas yra kaupimas senatvei, taip pat – laisvų pinigų „įdarbinimas“ bei pinigų apsauga nuo infliacijos.

Tuo metu tarp priežasčių, kodėl neinvestuoja, beveik pusė (46 proc.) apklaustųjų įvardijo nepakankamas santaupas.

„Taip pat nuostolių baimė, laiko trūkumas, tada turime žinių trūkumą, sprendimų sudėtingumą. Priežastis susilaikyti vienam iš dešimties yra bloga patirtis. Tai nėra dominuojantis faktorius, bet irgi buvo įvardytas“, – sakė G. Milieška.

„Neinvestuojančių yra daug, bet norinčių investuoti yra pakankamai daug. 62 proc. sako, kad neinvestuoja, bet būtų įdomu, o trečdalis sako, kad tai visiškai nedomina“, – pridūrė SEB banko atstovas.

Anot jo, investuoti labiau ryžtasi jaunesni, didesniuose miestuose gyvenantys, aukštąjį išsilavinimą turintys Lietuvos gyventojai. Dauguma (65 proc.) reguliariai jau investuojančių Lietuvos gyventojų investicijoms skiria nuo 20 iki 100 eurų per mėnesį.

Apklaustieji įvardijo, kad investuoti juos pirmiausia paskatintų sėkminga draugų, šeimos narių investavimo patirtis, taip pat svarbus finansinių institucijų vaidmuo.

„Tai yra erdvė finansų institucijoms pasiūlant investavimo idėjas, teikiant individualizuotus sprendimus ir kad tokie patarimai būtų lengvai prieinami“, – sakė G. Milieška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Scepsis

Scepsis portretas
Pas Bosa konsultuokites kaip investavo

$

$ portretas
Žinoma kad domina ir žinoma jog daugelis investuotu jei tik būtų per kur. Dabar apart trečios pakopos alternatyvų kaip ir nėra LR. Dividentai apmokestinami nuo pirmo cento, mokestinė lengvata tik iki 500 eurų, skandinavų plėšikų bankuose mokesčiai žvėriški jei norima investuoti mažomis sumomis. Reikalinga investicinė sąskaitą kur kaip pvz UK iki 20 000 svarų per metus būtų neapmokestinama. Ir žinoma jog per ją žmogus pats galėtu investuoti į ivairius finansinius instrumentus, o ne patikėti savo pinigus atseit "ekspertams" kaip su pensijų kaupimo fondais kur nurėžiamas geras gabalas investicijų jiems išlaikyti, ir kurie tik giriasi gražiais rezultatais kai rinkos kyla, bet kai rinkos pradeda važiuoti žemyn tai tada jau mes nieko negalime padėti nuo rinkos viskas priklauso....

Anonimas

Anonimas portretas
VEJAI !!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių