Seime – noras tirti elektros energetikos įmonių veiklą

  • Teksto dydis:

Seime skinasi kelią projektas, siūlantis imtis tyrimo dėl neva netinkamai panaudotų lėšų elektros energetikos sektoriuje.

Reaguodamas į Kainų komisijos atliktų bendrovių „Litgrid“, „Lesto“ ir „Lietuvos energijos gamyba“ patikrinimų rezultatus, Seimas siūlo parlamentinei Energetikos komisijai suteikti ypatingą statusą ir pavesti atlikti tyrimą dėl jų finansinės ir komercinės veiklos 2009-2014 metais.

Taip pat siūloma aiškintis, ar Kainų komisija tinkamai kontroliavo energetikos įmonių veiklą tuo metu.

Už tai, kad nutarimas dėl leidimo komisijai atlikti parlamentinį tyrimą būtų svarstomas, balsavo 42 parlamentarai, prieš - 19, o susilaikė 5. Seimas sprendimą turėtų priimti iki Kalėdų, jeigu nesutrukdys tam besipriešinanti opozicija.

Seimo nariai nagrinėtų Lietuvos elektrinės (dabar - „Lietuvos energijos gamyba“), „Lietuvos energijos“, „Litgrid“ ir „Lesto“ pirkinius iš asmenų, su kuriais 2010-2014 metais šias įmones siejo administraciniai, valdymo ar nuosavybės ryšiai. Ypatingas dėmesys būtų skiriamas konsultavimo, teisinių, reklamos, reprezentacijos, viešinimo, informavimo, mokslinių tyrimų paslaugų pirkimui.

Iš viso komisija Seimui turėtų pateikti atsakymus į 11 klausimų.

„Lietuvos energetikos įmonės pagal nepriklausomo audito ataskaitas sunaudojo maždaug 500 mln. litų visų Lietuvos elektros vartotojų pinigų tam, kad jie būtų išleisti nebūdingoms normuojamai veiklai vykdyti funkcijoms“, - teigė Energetikos komisijos vadovas „darbietis“ Kęstutis Daukšys.

Ekonomikos komiteto narė socialdemokratė Birutė Vėsaitė tvirtino, kad 0,5 mlrd. litų, kurie buvo energetikams permokėti, neskatino pramonės plėtros - ji, pasak parlamentarės, „buvo mažiau konkurencinga“. lyginant su kitomis Europos Sąjungos įmonėmis.

Energetikos komisija gruodžio pradžioje svarstė Kainų komisijos atliktų bendrovių audito išvadas ir konstatavo, kad trys šalies energetikos įmonės ne pagal paskirtį galėjo panaudoti daugiau nei 400 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių