Seimo komitetas siūlo mažesnį CO2 dedamosios didinimą benzinui artimiausiais metais

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) svarstydamas siūlymus, numatytus Valstybės gynybos fondo projekte, nusprendė iš dalies pritarti Laisvės partijos atstovų Aušrinės Armonaitės ir Vytauto Mitalo siūlymui didinti CO2 dedamąją benzinui 2025 ir 2026 m. mažiau, negu buvo numačiusi Vyriausybė.

Ministrų kabinetas buvo numatęs, kad CO2 dedamoji benzinui 2025 m. siektų 72 eurus/1 tūkst. litrų, o 2026 m. – 96 eurus/1 tūkst. l. „Laisviečiai“ siūlė, kad šie dydžiai atitinkamai siektų 40 ir 80 eurų bei tolimesniais metais augtų Vyriausybės numatyta tvarka.

Vyriausybė galiausiai nusprendė teikti kompromisinį siūlymą, kad 2025 m. CO2 dedamoji benzinui būtų 47 eurai/1 tūkst. l, o 2026 m. – 96 eurai/1 tūkst. l. BFK šiam pasiūlymui pritarė, jį svarstys Seimas.

„Laisviečiai“ taip pat siūlė įgyvendinti dalinį gazolių, skirtų naudoti žemės ūkio veikloms, suvienodinimą su kitų gazolių akcizų dydžiu. Dalinis suvienodinimas, anot jų, galėtų būti daromas didinant šių gazolių saugumo dedamąją ne vienerius metus, bet kasmet 3 metus iš eilės.

Vis tik, BFK atsižvelgus į dar vieną kompromisinį Vyriausybė siūlymą, buvo nuspręsta pritarti, kad gazoliams saugumo dedamoji siektų 25 eurai/1 tūkst. l kitąmet, o tolimesniais metais dydis išliktų 50 eurų/1 tūkst. l.

Siūloma, kad su minėtų akcizų didinimu susiję sprendimai įsigaliotų nuo 2025 m. sausio 1 d.

Valstybės gynybos fondas būtų skirtas kaupti valstybės piniginiams ištekliams, kuriais būtų užtikrintas itin skubių prioritetinių valstybės gynybinių pajėgumų ir civilinės saugos stiprinimo poreikių įgyvendinimas.

Ministrų kabinetas numato įsigyti divizijos lygmens karinio vieneto pajėgumui išvystyti reikalingą ginkluotę, techniką ir amuniciją, sukurti karinę infrastruktūrą, sukurti Vokietijos vadovaujamos NATO brigados infrastruktūrą, išvystyti kontrmobilumo priemones, skirtas kliūtims ir užtvarams priešo pajėgoms formuoti.

Taip pat finansuoti karinio mobilumo ir dvigubo naudojimo transporto, karinės infrastruktūros, reikalingos priimančiosios šalies paramai užtikrinti, pritaikymo ir sukūrimo projektus bei įgyvendinti Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatyme nurodytą programą, skirtą civilinės saugos stiprinimui ir plėtrai užtikrinti.

Valstybės gynybos fondo lėšas sudarytų laikinasis solidarumo įnašas už 2025 metų mokėjimo laikotarpį, fizinių ir juridinių asmenų, kitų organizacijų ir jų padalinių savanoriškos įmokos, 1,9 proc. valstybės biudžeto pajamų, gautų iš surinkto pelno mokesčio 2025 metais, 6 procentai – 2026 ir vėlesniais metais.

Taip pat numatoma gauti 6,5 proc. valstybės biudžeto pajamų, gautų iš akcizų 2025 metais, 6,6 procento – 2026 metais, 6,9 procento – 2027 ir vėlesniais metais. 0,2 procento pajamų būtų gauta iš surinkto gyventojų pajamų mokesčio 2026 ir vėlesniais metais į konsoliduotuosius valstybės biudžetą ir savivaldybių biudžetus, 0,3 proc. valstybės biudžeto pajamų, gautų iš surinkto gyventojų pajamų mokesčio 2025 metais, 0,5 procento – 2026 ir vėlesniais metais.

25 milijonai eurų fonde numatyti iš valstybės biudžeto pajamų, gautų iš gyventojų pajamų mokesčio, ta pačia suma sumažinus savivaldybių biudžetams tenkančią pastoviąją gyventojų pajamų mokesčio dalį, apskaičiuotą rengiant Lietuvos 2025–2027 metų biudžeto patvirtinimo įstatymo projektą.

Numatoma, kad įstatymas jį priėmus įsigaliotų 2024 m. spalio 1 d.

ELTA primena, kad Finansų ministerija siūlo papildomas lėšas gynybai surinkti pratęsiant bankų solidarumo mokestį, didinant pelno mokesčio tarifą 1 proc. punktu, pakeliant akcizus ir įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių. Šios priemonės leistų jau 2025 m. į gynybos fondą surinkti 297,8 mln. eurų, o 2026 m. – 421,2 mln. eurų.

Dar metams pratęsus bankų solidarumo mokestį, jis 2025 m. atneštų 60 mln. eurų.

Akcizų didinimas apimtų alkoholį ir tabaką bei 6 centų saugumo dedamąją visam kurui.

Tarp siūlymų – ir Saugumo įnašo koncepcija, t.y. 10 proc. įnašas draudimo sutartims išskyrus gyvybės draudimą.


Šiame straipsnyje: co2didinimasbenzinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių