Su „Newcleo“ susitikęs D. Kreivys: domimės mažų branduolinių reaktorių technologijomis

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad Lietuva domisi naujos kartos mažųjų  branduolinių reaktorių (angl. small modular reactors, SMR) technologijų galimu panaudojimu šalyje.

Be to, jo teigimu, tokiuose reaktoriuose būtų galima naudoti panaudotą ir perdirbtą nebeveikiančios Ignalinos atominės jėgainės kurą.

„Susitikimas buvo su „Newcleo“ įmone, kuri vysto branduolines technologijas – ketvirtos kartos europinius reaktorius. Pristatė technologiją, pristatė, kad jų švinu aušinami reaktoriai naudos perdirbtą kurą – galima būtų ir Ignalinos atominės elektrinės kurą perdirbti“, – BNS trečiadienį sakė D. Kreivys, Vilniuje susitikęs su Italijos energetikos bendrove „Newcleo“.

Pasak jo, ministerija domisi ir kitų pasaulio bendrovių technologijomis.

„Susitarėme, kad ministerijos komanda pasigilins į technologiją. Mes sekame daugybę technologijų – ir „TerraPower“ amerikiečių, ir „Rolls–Royce“ britų reaktoriais domimės. Kaip strategijoje (Nacionalinėje energetikos strategijoje – BNS ) numatyta yra nuolat sekti, kaip sekasi pasaulyje visiems šiuos reaktorius statyti“, – kalbėjo D. Kreivys.

Strategijoje, be kitų priemonių, kaip po kiek daugiau nei penkerių metų Lietuva visą elektrą pasigamintų pati, numatyta galimybė po 2030-ųjų šalyje vystyti mažos galios branduolinius reaktorius.

Europos Komisija 2023-ųjų balandį paskelbė deklaraciją „ES mažieji moduliniai reaktoriai (SMR) 2030: moksliniai tyrimai ir inovacijos, švietimas ir mokymai“, kuria siekiama remti mokslinius tyrimus, rūpintis SMR sauga.

Komisijos vertinimu, SMR yra perspektyvi alternatyva pakeista senas anglies jėgaines bei skatinti atsinaujinančių energijos išteklių plėtrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Vor po kličke "Krivoi".

Vatnykui

Vatnykui portretas
Kai ka vatnikai ir kokybiškai padaro bet masiškai nepatikimus dalykus kuria atsimenam iš sovietijos ir lada žinom dabar populiaruma vakaruose

Kaunietis

Kaunietis portretas
Va,kur tema,panaudoti atidirbtą uraną,o šito gėrio yra daug,reikia visą suvežti Į Lietuvą,o po to garsiai pasakyti,kad nepaėjo su tais minireaktoriais,bet dabar mums reikės saugoti radioaktyvias atliekas,kurių prisivežėme,aišku reikia skirti babkių iš biudžeto.... Verslas....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių