Teisininkės priminimas verslui: darbo teisė – tai ne tik darbo sutartys

  • Teksto dydis:

Kuriate ar dar tik planuojate pradėti verslą – nepriklausomai nuo jo dydžio ar pobūdžio, kiekviena įmonė privalo užtikrinti atitiktį darbo teisei. Sąžininga ir saugi, sveikus darbdavio ir darbuotojų santykius atliepianti darbo aplinka – teoriškai daugelis žino, apie ką tai. O praktiškai?

Teisininkai pastebi – gaila, tačiau tikrai ne kiekvienas atsakingas pareigas einantis įmonės atstovas galėtų įvardinti, ką tiksliai apima darbo teisė ir kokie žingsniai užtikrina visišką atitiktį teisiniam reglamentavimui.

„Motieka ir Audzevičius“ darbo teisės ekspertė Raminta Stravinskaitė pasakoja, kuo pirmiausia turi pasirūpinti atsakingi verslai, įvardija dažnas klaidas ir dalinasi keliais naudingais patarimais.

Atitiktis darbo teisei – apie ką ji išties ir kaip ją užtikrinti?

Konsultacijas bei pagalbą įvairiais darbo teisės klausimais teikiantys teisininkai sako, kad atitikties užtikrinimas – tai ne tik profesionaliai parengtos darbo sutartys. Darbo teisė apima labai daug niuansų – nuo dokumentacijos iki pareigybių struktūros planavimo ar lygių galimybių politikos įgyvendinimo.

„Dažnai siekdami sutaupyti verslai naudoja standartinius dokumentus – standartinę darbo sutartį, standartines darbo tvarkos taisykles ar standartinę darbo apmokėjimo sistemą. Vis dėlto, kaip lietuvių liaudies patarlė byloja, šykštus moka du kartus. Nepasirūpinus tinkama ir pagal bendrovės specifiką pritaikyta dokumentacija, didėja ginčų tikimybė, nėra visiškai apsaugomi darbdavio interesai, tuomet prasideda brangus ir ilgas bylinėjimosi teismuose procesas, o galiausiai vis tiek tenka investuoti ir parengti reikiamą dokumentaciją“, – sakė „Motieka ir Audzevičius“ darbo teisės ekspertė R. Stravinskaitė.

Nepasirūpinus tinkama ir pagal bendrovės specifiką pritaikyta dokumentacija, didėja ginčų tikimybė, nėra visiškai apsaugomi darbdavio interesai, tuomet prasideda brangus ir ilgas bylinėjimosi teismuose procesas.

 

Ji atskleidžia kelis esminius aspektus, kuriuos dar šiandien turėtų įvertinti kiekvienas verslas:

• darbo sutartys su darbuotojais: sudarymas, vykdymas, nutraukimas;

• santykių ypatumai su vadovaujančiais darbuotojais ir aiškus pareigybių struktūros planas;

• įmonės lokaliniai aktai: darbo tvarkos taisyklės, nuotolinio darbo tvarka ir kiti vidinės įmonės kultūros aspektai;

• darbuotojų atlygio bei skatinimo schemos ir mokymosi išlaidų atlyginimas;

• lygių galimybių politika bei smurto ir priekabiavimo prevencijos užtikrinimas;

• pranešėjų teisinė apsauga ir pagalba mobingo atveju;

• bendrovės turtas: fizinio ir intelektinio turto apsauga bei padarytos žalos atlyginimas;

• nekonkuravimo susitarimai bei konfidencialios informacijos apsauga;

• interesų gynimas teisiniu keliu: atstovavimas įmonės interesams ikiteisminiuose ir teisminiuose darbo ginčuose.

Ekspertė pastebi, kad daugelis darbdavių, įsigaliojus naujajam Darbo kodeksui 2017 m., taip ir neperžiūrėjo turimų darbo santykius reglamentuojančių dokumentų.

„Dėl šios priežasties daugelyje darbo sutarčių ar tvarkų galima rasti sąlygų, kurios remiantis Darbo kodeksu yra negalimos. Pavyzdžiui, anksčiau buvo galima visiška darbuotojų materialinė atsakomybė, o pagal naująjį Darbo kodeksą tokios galimybės nebeliko, tačiau daugelis bendrovių tokio pakeitimo neįvertino ir tinkamai neapsaugojo savo turto“, – pabrėžė teisininkė.

Anksčiau buvo galima visiška darbuotojų materialinė atsakomybė, o pagal naująjį Darbo kodeksą tokios galimybės nebeliko, tačiau daugelis bendrovių tokio pakeitimo neįvertino ir tinkamai neapsaugojo savo turto.

 

Atitiktis teisiniam reguliavimui – kiekvieno verslo pareiga. Svarbu pabrėžti tai, kad atitikties darbo teisei užtikrinimas nėra tik formalumas ar būdas išvengti nemalonių situacijų bei baudų. Visi aukščiau minėti ir kiti neįvardinti žingsniai yra kertiniai kuriant saugią ir patrauklią darbo aplinką bei modernią įmonės vidinę kultūrą. Tokią, kurios dalimi norėtų būti ambicingi, verslus į priekį vedantys specialistai.

Keli praktiški teisininkų patarimai vystantiems verslą

Skaitote aukščiau išvardytus žingsnius ir jaučiate, kad dalis jų nėra iki galo suprantami ar įgyvendinti jūsų įmonėje? Tuomet verta pasikonsultuoti su šioje teisės srityje besispecializuojančiais teisininkais. Tiesa, net jei įmonės komandoje yra teisininkas ar teisininkė, vienam žmogui sunku aprėpti visas teisės sritis, aktualias verslui. Verta išgirsti kasdien darbo teisės klausimus įvairioms įmonėms išspręsti padedančių teisininkų nuomonę. Papildomos įžvalgos ir sukaupta patirtis leis dar geriau suvokti galimybes bei galimas grėsmes.

Dar keli naudingi patarimai kuriantiems ar jau daugelį metų vystantiems verslą:

1. Atlikite atitikties darbo teisei auditą. Jeigu dvejojate, ar užtikrinate visišką atitiktį darbo teisei, investuokite į teisininkų atliekamą auditą. Jo metu profesionalai įvertins esamą situaciją, pateiks pasiūlymus ir leis laiku pašalinti spragas, kurios vėliau gali kainuoti daug laiko, pinigų, o galbūt net ir reputaciją.

2. Edukuokite savo aplinką. Teisininkai sako, kad suvokti darbuotojo ir darbdavio santykius bei suprasti savo teises ir pareigas turi kiekvienas darbuotojas, nepriklausomai nuo jo pareigų. Edukuokite savo komandą – nuo aiškaus kiekvieno sutarties punkto suvokimo iki veikimo pagal darbo tvarkos taisykles bei lygių galimybių politiką.

3. Pasirūpinkite nuolatiniu monitoringu. Užtikrinote, kad visi procesai atlieptų teisinį reguliavimą? Čia jūsų darbas nesibaigia. Teisinė aplinka, lygiai taip pat kaip ir verslo, yra dinamiška ir nuolat kintanti. Būtent todėl svarbu užtikrinti nuolatinį monitoringą – ar visi procesai bei dokumentacija, kuri buvo aktuali prieš metus, aktuali ir šiandien. Monitoringą gali atlikti įmonės teisininkas ar darbo teisės ekspertų komanda, samdoma būtent teisiniams klausimams.

Atlikę darbo teisės auditą, galėsite įvertinti visus aspektus ir tinkamai apsaugoti bendrovės interesus, atnaujinti jau nebeaktualius punktus.

„Neturint visos reikiamos dokumentacijos, bendrovės interesai lieka neapsaugoti. Pavyzdžiui, nesudarius konfidencialumo susitarimo arba neparengus konfidencialios informacijos sąrašo, verslai dažnai negali nieko padaryti, kai darbuotojas atskleidžia jautrią darbdavio informaciją. Įvykus incidentui įmonės suskumba imtis veiksmų ir pasirūpinti dokumentacija, tačiau žala bendrovei jau būna padaryta“, – sakė R. Stravinskaitė.

Aišku viena – darbo teisė apima itin daug aspektų. Natūralu, besirūpinant verslo procesų optimizavimu bei veiklos plėtra, viską aprėpti patiems verslo atstovams yra labai sudėtinga. Ypač jei nėra teisinių žinių. Kita vertus, jei kyla klausimų bet kurioje verslo srityje – nuo IT iki buhalterijos – efektyviausiai klausimus išsprendžia ne interneto platybėse rasti patarimai, bet konkrečių specialistų įžvalgos. Atitiktis darbo teisei neturėtų būti išimtis – jei neįsivaizduojate, nuo ko pradėti, kreipkitės į šioje teisės srityje besispecializuojančius ekspertus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių