- Pranešimas spaudai
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Maistą lietuvių namų ūkiai išmeta vis dar per dažnai – tai rodo tęstinis „Maisto banko“ ir „Swedbank“ inicijuotas tyrimas. Kaip ir anksčiau, daugiausia maisto išmetama po šeimos švenčių, o namuose itin netausojami vaisiai ir duonos gaminiai. Maisto vartojimo įpročiams COVID-19 pandemija bei išaugusi infliacija ryškios įtakos neturėjo, ir specialistai sako, kad pozityvius pokyčius stabdo žinių apie maisto švaistymo žalą trūkumas.
„Matome, kad maisto švaistymo rodikliai prieš dvejus metus ir dabar iš esmės yra tokie patys – maisto išmetame dažnai ir daug. Kai kurie rezultatai netgi pablogėjo, pavyzdžiui, padaugėjo žmonių, manančių, kad maisto švaistymas nedaro jokios žalos“, – tyrimo rezultatus komentuoja „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius.
Tyrimo duomenimis, kas penktas šalies gyventojas maistą išmeta bent kartą per savaitę – tiek pat, kiek ir prieš dvejus metus. Dar tiek pat lietuvių teigia, kad tai daro kelis kartus per mėnesį. Maistą dažniau išmeta žmonės iki 34-erių metų, o amžiaus grupėje virš 55-erių maisto švaistytojų smarkiai sumažėja.
Opiausia problema – perkrautas stalas
Šiemet kas šeštas lietuvis tebemano, kad išmeta per daug maisto. Kiek padaugėjo sakančių, kad maisto išmeta mažai (62 proc.) arba protingą kiekį (28 proc.), rodo tyrimo rezultatai.
„Maisto gamybos ir vartojimo grandinėje nuostoliai iki namų ūkio ir namuose pasiskirsto per pusę. Žinoma, nulinį maisto išmetimą pasiekti yra gana sudėtinga. Bet net jeigu manome, kad išmetame protingą kiekį, per metus susidaro įspūdingi skaičiai. Išmetimo sumažinimas galėtų padėti stokojantiems Lietuvoje, arba, kaip šiais metais, karą patiriantiems žmonėms Ukrainoje“, – teigia S. Gurevičius.
Dažniausiai maistas išmetamas po švenčių ar pasigaminus jo per daug – tą nurodė po 38 proc. apklaustųjų. Net trečdalis lietuvių atsikrato šaldytuvo turinio dėl to, kad tiesiog pamiršta, ką jame turi. Pusė žmonių maistą išmeta, nes bijo apsinuodyti, trečdalis nenori valgyti nepatraukliai atrodančių maisto likučių, o kas penktam tiesiog nusibosta valgyti tą patį maistą kelias dienas iš eilės.
Geresnis planavimas ne tik sumažintų maisto švaistymą, bet ir turėtų teigiamos įtakos asmeniniam ar šeimos biudžetui.
Stokojame maisto planavimo įgūdžių
Tyrimas parodė, kad vidutiniškai kas mėnesį maisto produktams vienam šeimos nariui iki 100 eurų išleidžia 24 proc., nuo 100 iki 200 eurų – 40 proc., nuo 200 iki 400 eurų – 24 proc. apklaustųjų.
Susiruošę apsipirkti daugiau nei 80 proc. žmonių visada arba dažniausiai pasižiūri, ko yra namuose, tačiau besinešančių konkretų reikalingų produktų sąrašą skaičius nekinta – tokių yra pusė. Pasak „Swedbank“ Finansų instituto vadovės Jūratės Cvilikienės, maisto planavimo įgūdžių trūkumas smarkiai prisideda prie maisto švaistymo.
„Atrodo, kad nemažai dalykų darome lengva ranka. Ar tai būtų pasirūpinimas vaišėmis švenčių metu, ar kasdienio stalo aprūpinimas – viskam reikėtų kruopštesnio apskaičiavimo. Taip pat per dažnai pasiduodame spontaniškiems pirkimo impulsams, pavyzdžiui, pirkdami produktus su nuolaida, neretai nesame tikri, ar juos suvalgysime. Geresnis planavimas ne tik sumažintų maisto švaistymą, bet ir turėtų teigiamos įtakos asmeniniam ar šeimos biudžetui“, – teigia J. Cvilikienė.
Apklausa atskleidė ir tai, kad COVID-19 pandemija bei pastaruoju metu įsisiūbavusi infliacija ne itin drastiškai pakeitė žmonių maisto planavimo ir vartojimo įpročius. Gyventojai teigia labiau planuojantys pirkinius (27 proc.) ir skaičiuojantys išlaidas (25 proc.), rečiau valgantys kavinėse ar restoranuose (25 proc.), dažniau perkantys produktus su nuolaida (28 proc.). Vis dėlto, net 40 proc. lietuvių sako, kad dėl pandemijos ir infliacijos jų įpročiai visiškai nepasikeitė.
Ar suprantame maisto švaistymo pasekmes
Dar viena iš maisto švaistymo priežasčių, kurią pabrėžia J. Cvilikienė, yra pernelyg menkas pasekmių suvokimas. Du trečdaliai apklaustųjų supranta, kad švaistomas maistas reiškia žemės, vandens, darbo jėgos ar energijos švaistymą. Tačiau su faktu, jog toks švaistymas padidina šiltnamio efektą sukeliančių dujų išsiskyrimą, sutiko 28 proc., kad dėl to nyksta biologinė įvairovė – 14 proc., iškertama daugiau miškų – 9 proc. žmonių.
Penktadalis apklaustųjų galvoja, kad maisto išmetimas neturi jokio neigiamo poveikio. Taip manančių prieš dvejus metus buvo 5 proc. mažiau.
„Tvarios gyvensenos, aplinkosaugos ir socialinių aspektų akcentavimas kalbant apie maisto švaistymą yra labai reikalingas. Tyrimas rodo tendenciją, kad mažėja žmonių, kuriuos pakeisti savo įpročius labiausiai motyvuotų galimybė sutaupyti, o tų, kuriuos motyvuoja tvarumo idėjos – daugėja. Galime tikėtis, kad maisto švaistymo ateityje dėl to mažės“, – sako J. Cvilikienė.
Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, pasaulyje prarandama ar iššvaistoma beveik trečdalis viso pagaminamo maisto. 28 proc. kultivuojamos žemės auginami produktai, kurie niekada nėra suvartojami. Dėl maisto švaistymo net 38 proc. energijos ūkiuose yra išeikvojama veltui. Vien Europoje išmetamu maistu būtų galima kasmet pamaitinti 200 milijonų žmonių.
Reprezentatyvią šalies gyventojų apklausą apie maisto švaistymą „Maisto banko“ ir „Swedbank“ užsakymu 2022 metų lapkritį atliko tyrimų bendrovė „Norstat“. Tyrimo metu buvo apklausta 1 000 šalies gyventojų nuo 18 iki 75 metų amžiaus.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Situacija Lietuvoje – tragiška: brangsta mėgiamas tautiečių produktas11
Pieno produktai vis labiau brangsta ir viskas dėl Europoje nykstančių mažųjų ūkių. Mažėjant pieno pasiūlai, didėja jo paklausa, o kartu auga ir pieno produktų kainos. Pirkėjai baiminasi, kad jeigu pienas brangs ir toliau, teks jo atsisakyti. ...
-
Panaikinus „Foxpay“ licenciją VPT siūlo įsivertinti atsiskaitymo būdų alternatyvas
Lietuvos bankui (LB) penktadienį panaikinus finansinių technologijų bendrovės „Foxpay“ licenciją Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pirkimų vykdytojams siūlo įsivertinti kitų atsiskaitymo būdų alternatyvų pasiūlymą klientams. ...
-
I. Trinkūnaitė Lietuvos banko sprendimą panaikinti „Foxpay“ licenciją vadina susidorojimu4
Lietuvos banko (LB) sprendimą už šiurkščius ir nuolatinius pažeidimus panaikinti finansinių technologijų bendrovės „Foxpay“ licenciją, jos vadovė Ieva Trinkūnaitė vadina susidorojimu bei siekiu pagrįsti kuo griežtesnę ba...
-
Alytuje atidaryta nauja „Kauno grūdų“ gamykla
Žemės ūkio ir maisto gamybos grupės „Akola group“ valdoma bendrovė „Kauno grūdai“ Alytuje atvėrė dar vieną gamyklą. ...
-
S. Krėpšta: panaikinus „Foxpay“ licenciją, bendrovės klientai neturėtų pajusti nepatogumų
Lietuvos banko (LB) valdybos narys Simonas Krėpšta tvirtina, kad nutraukus mokėjimo bendrovės „Foxpay“ licenciją, klientai nepatogumų nepajus. ...
-
Baltijos šalių ministrai ragina suvienodinti tiesiogines žemės ūkio išmokas1
Lietuvoje vykusiame susitikime Baltijos šalių žemės ūkio ministrai paragino visas Europos Sąjungos valstybes nares suvienodinti tiesiogines išmokas žemės ūkiui. ...
-
Nuo gruodžio baisogališkiai traukiniais į Vilnių keliaus be persėdimų1
Nuo gruodžio vidurio, savaitgaliais, į šalies sostinę nuvykti norintys Baisogalos gyventojai tą galės padaryti keliaujant vienu traukiniu. ...
-
BFK vadovas: vienkartinių pensijų fondų išmokų nereikia apmokestinti
Naujasis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas mano, kad ir toliau nereikėtų apmokestinti vienkartinės išmokos iš antros pakopos pensijų fondų. Tačiau socialdemokratas Algirdas Sysas mano, jog valstybės įmokėta dalis ar ...
-
G. Nausėda inicijuoja pataisas – daugiau lėšų būtų skirta rajonų keliams2
Prezidentas Gitanas Nausėda inicijuoja įstatymo pataisas ir siūlo Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) lėšas savivaldybėms paskirstyti pagal nuolatinių gyventojų skaičių ir kelių ilgį. ...
-
Baltijos šalys sutarė kartu kontroliuoti kare naudojamų prekių judėjimą
Baltijos šalys ketina kartu kontroliuoti į Rusiją ir Baltarusiją eksportuoti draudžiamų kare naudojamų prekių judėjimą – jos sutarė sudaryti regioninį kontroliuojamų mūšio lauke naudojamų jautrių prekių sąrašą. ...