Vyriausybė nusprendė, kad už ginkluote gaunamą paramą nereikėtų mokėti PVM

Vyriausybė nusprendė, kad parama gaunama ginkluote nebūtų apmokestinama pridėtinės vertės mokesčiu (PVM).

Tokiam Krašto apsaugos ministerijos (KAM) teikiamam Labdaros ir paramos įstatymo pakeitimo projektui trečiadienį pritarė Ministrų kabinetas.

Įstatymą siūloma papildyti nuostata, kad parama negalėtų būti ribotai apyvartoje esantys daiktai, išskyrus atvejus, kai jie yra skirti valstybės biudžetinėms įstaigoms nurodytoms funkcijoms nacionalinio saugumo ir gynybos, teisėtvarkos ir nusikalstamumo prevencijos srityse atlikti.

Kaip teigiama projekte, krašto apsaugos sistemos ir Vidaus reikalų ministerijai (VRM) pavaldžios įstaigos iš užsienio šalių partnerių nuolat gauna paramą ginkluote, amunicija, kitą karinės paskirties, kriminalistiniams tyrimams skirtą įrangą, taip pat įvairių su gaunamų prekių naudojimu susijusių paslaugų, pavyzdžiui, mokymų.

Anot KAM, teikiamos paramos mastai, reaguojant į susidariusią geopolitinę situaciją, nuolat didėja, užpernai Jungtinės Amerikos Valstijos paramai skyrė apie 91 mln. JAV dolerių, pernai – daugiau kaip 108 mln. JAV dolerių.

Ministerijos teigimu, ginkluotė, amunicija, kitos karinės paskirties įranga yra laikomi ribotai apyvartoje esančiais daiktais ir pagal įstatymą turi būti apmokestinti PVM.

Projekte teigiama, kad dėl to valstybės institucijoms už gaunamą paramą reikia susimokėti PVM, KAM kasmet šiam tikslui skiria ne mažiau kaip 20 mln. eurų.

„Esant prievolei už paramos būdu (...) gautas prekes apskaičiuoti ir sumokėti PVM, ilgėja prekių perdavimo galutiniam naudotojui terminai“, – teigiama projekte.

Anot KAM, jei ir toliau teiktų už gautą paramą mokėti PVM, kiltų poreikis peržiūrėti su nacionaliniu saugumu ir gynyba, teisėtvarka ir nusikalstamumo prevencija susijusių projektų įgyvendinimo grafikus, juos vėlinti.

Šiam įstatymo pakeitimui dar turės pritarti Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių