Elektros tiekėjai „Enefit“ – 86,5 tūkst. eurų bauda už konkurencijos pažeidimą

  • Teksto dydis:

Konkurencijos taryba skyrė 86,51 tūkst. eurų baudą elektros tiekėjai „Enefit“ – sankcija skirta už tai, kad įmonė pažeidė įstatymą, kai nepranešusi ir negavusi tarybos leidimo perėmė pernai rudenį veiklą nutraukusios smulkios nepriklausomos elektros tiekėjos „EGTO energija“ sutartis su klientais.

Konkurencijos tarybos pirmininkė Jolanta Ivanauskienė sako, jog įmonių susijungimas neturi turėti neigiamos įtakos konkurencijai ir rinkos struktūrai bei nedaryti žalos vartotojams. Todėl sandoris negavus leidimo laikomas pavojingu pažeidimu.

„Net tais atvejais, kai, verslo atstovų nuomone, sandorį būtina sudaryti kaip įmanoma greičiau, koncentracijų priežiūros procedūra negali būti ignoruojama. Sandorius planuojančios įmonės visada turi galimybę kreiptis į Konkurencijos tarybą, paaiškinti susidariusią situaciją ir prašyti leidimo atlikti atskirus koncentracijos veiksmus, kas nebuvo padaryta minėtos koncentracijos atveju“, – pranešime teigė J. Ivanauskienė.

Konkurencijos taryba, atsižvelgusi į tai, kad „Enefit“ pripažino įstatymo pažeidimą, bendrovei apskaičiuotą baudą sumažino 15 proc.

Tarybos nutarimas per mėnesį gali būti skundžiamas Regionų administraciniam teismui.

Tačiau „Enefit“ atstovė Ieva Krikštopaitytė BNS teigė, jog įmonė nutarimo neskųs.

„Turėjome informuoti (Konkurencijos tarybą – BNS). (...) Kodėl mes neinformavome, todėl, kad viskas įvyko labai greitai, tą pačią dieną ir mūsų tikslas buvo užtikrinti klientams („EGTO Energijos“ – BNS) elektros tiekimą“, – teigė I. Krikštopaitytė.

Birželį skelbta, kad tarybos Susijungimų priežiūros grupė siūlo pripažinti pažeidimą ir „Enefit“ skirti baudą.

Konkurencijos tarybos teigimu, tiek „Enefit“, tiek „EGTO energijos“ pajamos Lietuvoje 2022 metais viršijo 2 mln. eurų, o kartu buvo didesnės nei 20 mln. eurų bei peržengė Konkurencijos įstatyme numatytas sandorio dalyvių bendrųjų pajamų ribas.

Todėl bendrovės privalėjo pranešti apie planuojamą sandorį ir gauti tarybos leidimą arba prašyti leisti atskirus koncentracijos veiksmus, kol būtų priimtas galutinis sprendimas.

Atlikti tyrimą taryba pernai gruodį nusprendė, nes dėl klientų perleidimo įmonės susitarė anksčiau nei buvo pranešta institucijai – jos susitarė rugsėjo 18 dieną, o tarybai pranešta tik lapkričio 23 dieną. Vis dėlto gruodį taryba leido perimti klientus.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pernai rugsėjį panaikino „EGTO energijos“ veiklos leidimą, bendrovei iki rugsėjo 1-osios nesukaupus būtino nuosavo kapitalo bei netekus balansavimo paslaugų sutarties.

Įmonės vadovas ir akcininkas Egidijus Rutkauskas tuomet teigė, kad veiklą nutraukė dėl nepakeliamos finansinės naštos, susidariusios per energetikos krizę.

Iki praėjusių metų rugsėjo „EGTO energija“ tiekė elektrą maždaug 5,5 tūkst. buitinių ir 1,86 tūkst. verslo vartotojų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tik skamba gražiai,orialybė priešinga

Tik skamba gražiai,orialybė priešinga portretas
Jeigu būtų bent kiek padorumo,tai ši suma,turėtų sumažinti elektros kainas.O dabar,sukčiai pabrangins abonentams elektros kainas ir jokios žalos jie nepajus.Sukūrėte sukčius,dabar dar jiems ir padedate toliau sukčiauti.Kada pagaliau baigsis sukčiavimas?

Sūduvis

Sūduvis portretas
Ne elektros tiekėjui, aferistui perpardavinėtojui, skyrė, o vartotojui, nes kaip mat šią sumą, žinoma padvigubinęs, įkalkuliuos į elektros tarifa, faktiškai nepatirs jokio nuostolio ir dar turės pelną. Lietuvoje vartototojo negina, turinčios ginti už mokesčių mokėtojų pinigus išlaikomos, jokios tarnybos ir kaip jos gins jei aferistai atkatais užklijuoja jų ausis ir akis......

Anonimas

Anonimas portretas
cia NE pazeidimas o VAGYSTE ( mano nuomone )
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių