G. Šimkus: LB neturėjo pagrindo neleisti I. Trinkūnaitei įsigyti „Foxpay“

Lietuvos bankas (LB) 2022 metais neturėjo pagrindo neleisti Šveicarijos „iSun“ grupės savininkei Ievai Trinkūnaitei įsigyti finansinių technologijų įmonės „Foxpay“, sako centrinio banko vadovas.

„Ne, nematau (LB atsakomybės – BNS). Mes įvertinome visą turimą informaciją to sprendimo priėmimo metu ir teisės aktuose nustatytų pagrindų nepritarti, neaprobuoti to leidimo, kurį suteikėme (įsigyti „Foxpay“ – BNS), neturėjome“, – spaudos konferencijoje antradienį teigė LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Centrinis bankas šiuo metu atlieka „Foxpay“ ir jos savininkės veiklos patikrinimą, atskirą patikrinimą generalinės prokurorės nurodymu atlieka ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

LB anksčiau teigė, jog „gavęs anksčiau neturėtos informacijos“ vertina, ar įstaigos akcininkai ir galutiniai naudos gavėjai atitinka teisės aktų reikalavimus, ar įstaiga tinkamai atlieka pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevenciją.

G. Šimkus neatsakė, ar LB 2022-aisiais buvo žinoma apie I. Trinkūnaitės ryšius su už finansinius nusikaltimus anksčiau kalėjusiu Vilhelmu Germanu (buvusiu Viliumi Žideliu), taip pat nekomentavo, ar jis bei Šveicarijos grupė „iSun“ figūruoja centrinio banko tyrime.

„Kadangi tyrimas yra atliekamas, aš norėčiau susilaikyti nuo bet kokių konkrečių tokių, kaip jūsų iškeltas klausimas, komentarų“, – sakė G. Šimkus.

„Manau, kad yra stebima viskas, kas yra pasiekiama, bet suprantate, kad šiuolaikiniame amžiuje informacijos pločiai yra kartais labai platūs“, – teigė G. Šimkus, paklaustas, ar LB tikrindamas bei spręsdamas dėl licencijų išdavimo stebi viešus šaltinius, pranešimus ar socialinių tinklų paskyras.

M. Navickui priklauso 3 proc. „iSun Lithuania“ akcijų, o M. Navickienės naujausioje interesų deklaracijoje nurodoma, kad jis yra vadovavęs kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms (...)

 

Portalas „15min“ skelbė, kad su „Foxpay“ susijusios „iSun“ grupės veikloje figūruoja už sukčiavimą kalėjęs V. Germanas, anksčiau žinomas kaip V. Židelis.

Tuo metu „Verslo žinios“ antradienį paskelbė, jog Dubajuje gyvenantis ne kartą už nelegalias veiklas teistas ir kalėjime sėdėjęs viešnamių savininkas iš Vokietijos Marcusas Prinzas von Anhaltas yra reklamavęs „iSun“ grupės projektus socialiniuose tinkluose, o vienoje iš nuotraukų jis užfiksuotas ir su V. Germanu.

„Foxpay“ 2023 metų pabaigoje – šių metų pradžioje vadovavo ir jos valdyboje dar neseniai dirbo socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės sutuoktinis Mindaugas Navickas. Į viešumą iškilus informacijai apie įmonės atžvilgiu atliekamus tyrimus, birželio pradžioje jis nutarė iš bendrovės pasitraukti.

Pasak „15min“, V. Germanas bei M. Navickas priiminėdavo „iSun“ kertinius darbuotojus bei padalinių vadovus.

Be to, M. Navickui priklauso 3 proc. „iSun Lithuania“ akcijų, o M. Navickienės naujausioje interesų deklaracijoje nurodoma, kad jis yra vadovavęs kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms „Swiss wealth management“, „GlobalPass“ ir „Swissmoney“.

Pati M. Navickienė teigė itin retai bendravusi su I. Trinkūnaite bei nežinojusi apie rizikas, susijusias su pastarosios sugyventiniu V. Germanu.

Žurnalistų duomenimis, būdamas V. Žideliu, vyras buvo bent tris kartus teisiamas už sukčiavimą ir bent keletą metų kalėjo už šiuos nusikaltimus, o nuo jo veiksmų yra nukentėjusios įmonės „Mineraliniai vandenys“, „Eugesta“, „Danske Bank“, „West Express“.

Vyriausybė praėjusį penktadienį BNS patvirtino turinti strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos išvadą dėl įmonės akcininkės I. Trinkūnaitės neatitikties nacionalinio saugumo interesams, tačiau jos neviešina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių