Kur lietuviai pynė Joninių vainikus? Duomenys rodo, kad ypač daug lankytojų sulaukė vienas regionas

  • Teksto dydis:

Šiemet Joninės buvo švenčiamos pirmadienį, tad ilgasis savaitgalis, panašu, paskatino gyventojus planuoti vasariškas pramogas gryname ore. Mobiliojo ryšio operatoriaus „Tele2“ didieji duomenys rodo, kad Joninių savaitgalį lietuviai paliko miestus ir aktyviai keliavo po Lietuvą bei kaimynines šalis. Ypač didelio srauto lankytojų sulaukė Lietuvos pajūrio kurortai – Palangoje poilsiautojų srautas išaugo kone ketvirtadaliu.

Miestai ištuštėjo

Ilgąjį Joninių savaitgalį Lietuvos didieji miestai buvo gerokai tylesni – jų gyventojai laisvadienius leido gamtos apsuptyje. Tai patvirtina ir „Tele2“ didieji duomenys – juos išanalizavus paaiškėjo, kad Kaunas ir Vilnius savaitgalį buvo tuštesni, nei įprastai.

„Lyginant su praėjusiu sekmadieniu, Vilniuje buvo apie 15 proc. mažiau žmonių, o Kaune 13 proc. mažiau žmonių. Ilgąjį savaitgalį miestiečiai galėjo išvykti į regionus ar pajūrį – čia stebimas smarkiai išaugęs žmonių srautas“, – sakė Gediminas Jankauskas, „Data Atlas“ produkto vadovas ir „Tele2“ duomenų mokslininkas.

Pasak jo, itin daug lankytojų sulaukė Lietuvos pajūris – lyginant su sekmadieniu prieš tai, šį sekmadienį Palangoje lankėsi 24 proc. daugiau žmonių. Tai gali būti susiję su šiame regione vykusiomis Joninių iškilmėmis. Šventojoje vyko kasmetinis saulės palydėjimo renginys su teatralizuotais folkloro pasirodymais, taip pat vainikėlių paleidimu į upę, laužo deginimu ir kitomis pramogomis.

„Žmonių srauto augimas Joninių savaitgalį pastebimas ir kitose mažesnėse, labiau turistinėse savivaldybėse. Ignalinos savivaldybėje lankėsi 22 proc. daugiau žmonių, o Zarasų savivaldybėje – 18 proc. daugiau lankytojų. Tai ežeringos, miškingos vietovės, kuriose įprasta vasarą, o ypač per Jonines, stovyklauti gamtoje“, – pastebėjo G. Jankauskas.

Dalis rinkosi užsienį

„Tele2“ duomenų mokslininkas atkreipia dėmesį, kad ilgąjį savaitgalį dalis gyventojų nusprendė praleisti ir keliaudami svetur. Didžiausias keliautojų srauto pokytis buvo matomas kelionėms į kaimynines šalis. Latvijoje naktį iš birželio 23 dienos į 24 dieną taip pat buvo švenčiama vasaros saulėgrįžos šventė, vadinama Jāņi arba Līgo, tad šalyje vyko įvairūs renginiai.

„Kelionių skaičius į Lenkiją augo 43 proc., o į Latviją 28 proc. lyginant su savaitgaliu prieš tai. Išaugo ir keliautojų, vykstančių į kitas užsienio šalis, skaičius – daugiau nei įprastai keliautojų vyko į Slovakiją, Kroatiją, Čekiją. Vis dėlto, šios šalys tikrai nėra tokios populiarios kaip kaimyninės“, – sakė G. Jankauskas.

„Tele2“ turi didžiausią mobiliojo ryšio rinkos dalį pagal aktyvių SIM kortelių skaičių, o tai leidžia tiksliai pastebėti gyventojų srautų tendencijas. Duomenys analizuojami ir pateikiami laikantis aukščiausių duomenų saugumo standartų: naudojami tik nuasmeninti, apibendrinti ir tik dideli klientų bazės segmentai, todėl neįmanoma identifikuoti konkretaus kliento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Kiek nuniokojo , prišiukšlino gamtą , dabar kažkas turės organizuoti ''ŠVAROS TALKĄ - DAROM'' , URODAI .

Senelis

Senelis portretas
Žoles norejo džiaugtis saule ...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių