Lietuvos energetikos įmonės Ukrainai perduos įrangos už daugiau nei 50 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Lietuvos energetikos bendrovės Ukrainai perduos daugiau nei 50 mln. eurų vertės įrangos, pirmadienį pranešė Energetikos ministerija.

Dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“, „Ignitis grupės“ valdomos įmonės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) bei „Ignitis gamyba“, taip pat elektros ir dujų perdavimo grupės „Epso-G“ bendrovė „Tetas“ pirmadienį Vilniuje pasirašė tai numatančias humanitarinės pagalbos tiekimo Ukrainai sutartis.

„Ignitis gamyba“ Ukrainai perduoda 2015 metais sustabdytos trečiosios Vilniaus termofikacinės elektrinės (TE-3) įrangą.

„TE-3 įrangą pasirinkome tikslingai – ji ne tik tinka Ukrainos energetikos infrastruktūrai, bet ir tenkina elektros tinklų operatoriaus išreikštą poreikį“, – pranešime teigė „Ignitis gamybos“ vadovė Asta Sungailienė.

Amber Grid“ perduos Ukrainai  paketą, kurį sudarys penki generatoriai ir dešimt dujotiekį stiprinančių movų.

„Žinome, su kokiais iššūkiais susiduria Ukrainos energetikos sektorius ir ten dirbantys specialistai. Tikslingai atakuojamų energetikos objektų pažeidimai karo akivaizdoje kelia grėsmę gyventojų ir įmonių aprūpinimui šiluma ir elektra“, – pranešime teigė „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

Tuo metu ESO perduos per du šimtus transformatorių. Pasak bendrovės vadovo Renaldo Radvilos, Lietuvoje modernizuojant elektros skirstomąjį tinklą, dalis įrangos jau nebenaudojama, tačiau ją greitai ir patikimai galima integruoti į Ukrainos energetikos sistemą.

„Tiekiame pagalbą nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios ir perduodame tokią įrangą, kurią ten esantys specialistai gali greit prijungti prie esamos sistemos“, – pranešime sakė R. Radvila.

Energetikos įrenginių statybos įmonė „Tetas“ planuoja Ukrainai perduoti beveik 7,3 tūkst. saulės modulių ir 17 įtampos keitiklių.

„Įvertinę kolegų iš Ukrainos prašymą, paruošėme humanitarinės pagalbos paketą nuo karo nukentėjusiai Ukrainai, kurios energetikos infrastruktūra yra nuolat naikinama. Perduodame saulės elektrinėms skirtą įrangą, kuri pasitarnaus, kad broliškos valstybės gyventojai ir įmonės būtų aprūpinti elektra“, – teigė „Teto“ vadovas Ramūnas Papinigis.

Pasak Energetikos ministerijos, nuo karo Ukrainoje pradžios Lietuva Ukrainos energetikos sektoriui suteikė paramos už 13,4 mln. eurų. 

Ukrainiečiai skaičiuoja, kad karo žala jų šalies energetikos sektoriui siekia 11 mlrd. eurų.


Šiame straipsnyje: Lietuvos energetikos įmonėsįrangapagalba Ukrainaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių