- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Nebrangus, bet gausus ir stebinantis Kūčių stalas – tik apie 55 eurus, o užteks net 10-iai svečių
-
Nebrangus, bet gausus ir stebinantis Kūčių stalas – tik apie 55 eurus, o užteks net 10-iai svečių
-
Nebrangus, bet gausus ir stebinantis Kūčių stalas – tik apie 55 eurus, o užteks net 10-iai svečių
-
Nebrangus, bet gausus ir stebinantis Kūčių stalas – tik apie 55 eurus, o užteks net 10-iai svečių
Artėjant Kūčių vakarui daugelį šeimininkių ir šeimininkų, atsakingų už šventinį stalą, kamuoja įvairūs klausimai: ką gaminti šiemet, kur ieškoti receptų, kaip nepagaminti per daug maisto ir kiek viskas kainuos. „Lidl“ parengė 12 populiarių Kūčių patiekalų sąrašą ir suskaičiavo, kiek atsieis šventinis stalas dešimčiai asmenų.
„Šis sąrašas su receptais daugeliui palengvins pasiruošimą žiemos šventėms – kai kuriems taps orientyru ir pametės vieną kitą idėją, o gal kam nors net atstos visą Kūčių stalo meniu. Nutarėme surinkti ne tik receptus, bet ir paskaičiuoti patiekalų kainas, kad pirkėjams būtų patogiau planuoti savo išlaidas“, – teigė „Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.
Šiame dvylikos patiekalų sąraše – nuo populiarių tradicinių mišrainių ir silkių patiekalų, iki retesnių morkų ar sluoksniuotos tešlos pyragų receptų. Gaminant patiekalus dešimčiai asmenų pagal šiuos receptus, bendra patiekalų kaina turėtų atsieiti apie 55 eurus.
„Pagal šį pateikiamą šventinių valgių sąrašą, Kūčių stalas vienam asmeniui atsieis kiek daugiau nei 5 eurus. Jeigu prie šventinio stalo planuojate pakviesti mažiau žmonių, bendros išlaidos šiam stalui taip pat bus mažesnės – skaičiavome sumą 10-iai svečių. Kūčios ir Kalėdos daugeliui yra šventės, skirtos susiburti, pabendrauti, o ne persivalgyti. Todėl planuodami šventinius patiekalus nepersistenkite: pavyzdžiui, skaičiuojant vos po porą šaukštų patiekalų, neteks sukti galvos, ką daryti ir kada valgyti, kur panaudoti maisto likučius“, – sakė A. Bubnelis.
„Lidl Lietuva“ archyvo nuotr.
Norintiems sutaupyti švenčių stalui, patariama iš anksto planuoti ir susidaryti šventinį meniu bei reikalingų produktų sąrašą. Ilgiau negendančius produktus galima įsigyti įvairių akcijų metu likus kelioms savaitėms iki Kalėdų. Sudarius pirkinių sąrašą paaiškės, kurių produktų galima daugiau įsigyti vienu metu – galbūt apsimokės įsigyti didesnę pakuotę, kas padės sumažinti išlaidas.
Gaminant patiekalus dešimčiai asmenų pagal šiuos receptus, bendra patiekalų kaina turėtų atsieiti apie 55 eurus.
„Naudinga peržiūrėti ir namie turimus produktus – gal yra užsilikusių prieskonių ar konservuotų produktų, kurių nebereiktų papildomai pirkti. Apsiperkant taip pat pravartu tarpusavyje lyginti tos pačios rūšies gaminio kainas – verta rinktis privačių prekių ženklų produktus, kurie įprastai būna pigesni“, – patarė A. Bubnelis.
Papildomai sutaupyti ruošiantis šventėms padės ir programėlė „Lidl Plus“, kurioje šventiniu laikotarpiu siūloma dar daugiau specialių pasiūlymų ir nuolaidų. Gruodį kasdien po skirtingą specialų pasiūlymą galima rasti „Stebuklų kalendoriuje“ – parą galiosiantis nuolaidų kuponas kaskart nustebins kiekvieną. Po kiekvieno apsipirkimo „Lidl“ parduotuvėje, programėlėje galima atrasti kortelę „Trink ir laimėk“, kuri suteikia galimybę pelnyti įvairių nuolaidų. Programėlėje „Lidl Plus“ kiekvieną savaitę taip pat pateikiami nuolaidų pasiūlymai ir kuponai įvairioms „Lidl“ prekėms, vyksta sezoniniai žaidimai ir skelbiami partnerių pasiūlymai.
Raudonoji mišrainė
4–5 virti burokėliai, 4 marinuoti agurkai, 2 didesnės bulvės, 2 skardinės virtų pupelių, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.
Virtus burokėlius ir bulves supjaustome kubeliais. Į indą su pjaustytomis daržovėmis suberiame pupeles, bei smulkiau pjaustytus agurkus. Pagardiname šlakeliu aliejaus ir truputėliu druskos bei pipirų.
Apytikslė ingredientų „Lidl“ parduotuvėse kaina – 3 eurai.
Baltoji mišrainė
5 vidutinio dydžio bulvės, 3 vidutinio dydžio morkos, 2 marinuoti agurkai, 2 virti kiaušiniai, 1 stiklinė marinuotų žirnelių, 5 šaukštai majonezo, žiupsnis druskos ir pipirų.
Švariai nuplauname nenuluptas bulves ir morkas, išverdame. Palaukiame, kol daržovės visiškai atvės ir jas nulupame. Daržoves ir kietai virtus kiaušinius supjaustome kubeliais ir suberiame į dubenį kartu su žirneliais. Viską gerai išmaišius pagardiname majonezu, druska ir pipirais bei dar kartą gerai išmaišome.
Apytikslė ingredientų „Lidl“ parduotuvėse kaina – 1,8 euro.
„Lidl Lietuva“ archyvo nuotr.
Silkė pataluose
400 g. silkių filė, 2–3 virti burokėliai, 3 virti kiaušiniai, 3 vidutinio dydžio bulvės, 1 vidutinio dydžio morka, 1 svogūnas, majonezas, druska ir pipirai.
Išverdame bulves, morką ir kiaušinius. Virtas daržoves, silkę ir kiaušinius supjaustome kubeliais, susmulkiname svogūną. Platesnėse stiklinėse arba salotinėje sluoksniuojame ingredientus: virti burokėliai, plonas majonezo sluoksnis, bulvės, morkos, plonas majonezo sluoksnis, kiaušinis, svogūnas, silkė. Galima sluoksnius paspaudyti šaukštu, kad ingredientai geriau susisluoksniuotų. Paskaniname druska, pipirais ir paliekame pastovėti.
Apytikslė ingredientų „Lidl“ parduotuvėse kaina – 4 eurai.
Silkė su morkomis ir pievagrybiais
Svogūnas, 2 didesnės morkos, 6 pievagrybiai, 2 silkių filė juostelės, 2 v. š. pomidorų padažo, alyvuogių aliejus, druska ir pipirai.
Į keptuvėje įkaitintą aliejų suberiame kapotą svogūną, įberiame žiupsnelį druskos ir lengvai pakepiname. Sudedame pjaustytus pievagrybius. Pievagrybiams apkepus, į keptuvę dedame kubeliais pjaustytas virtas morkas, išmaišome. Įdedame didelį valgomąjį šaukštą pomidorų padažo ir gerai išmaišę leidžiame viskam apkepti. Viską beriame į lėkštę ir ant viršaus uždedame silkės gabalėlius.
Apytikslė ingredientų „Lidl“ parduotuvėse kaina – 4 eurai.
Apytikslė ingredientų, skirtų gaminti sluoksniuotos tešlos pyragą su grybais ir įpinatais, „Lidl“ parduotuvėse kaina – 6,5 euro.
Sluoksniuotos tešlos pyragas su grybais ir špinatais
2 šaukštai sviesto, 1 raudonasis svogūnas, 3–4 česnako skiltelės, 400 g pjaustytų pievagrybių, 400 g šviežių špinatų, 1/2 arbat. š. muskatų, 4 šaukštai grietinėlės, druska ir pipirai, 2 vnt. sluoksniuotos tešlos lakštų, 2 arbat. š. aguonų sėklų, 1 plaktas kiaušinis.
Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių. Didelėje keptuvėje ištirpiname sviestą, sudedame svogūnus ir maišydami kepame, kol svogūnai suminkštės (3–4 min.). Sudedame grybus, špinatus, muskatus ir kepame dar 2–3 minutes. Įmaišome grietinę ir, pagardinę druska bei pipirais, nukeliame nuo kaitros.
Kiekvieną tešlos lakštą supjaustome į 4 lygius stačiakampius (vienai porcijai reikės dviejų stačiakampių). Padaliname špinatų ir grybų įdarą lygiomis dalimis keturiems tešlos stačiakampiams. Šiltu vandeniu suvilgome tešlos kraštus aplink įdarą, likusiais kvadratėliais uždengiame įdarą ir tešlos kraštus stipriai užspaudžiame. Kiekvieno pyragėlio viršų aptepame plaktu kiaušiniu ir pabarstome aguonų sėklomis. Kepame apie 20 minučių, kol kepiniai taps auksinės spalvos.
Apytikslė ingredientų „Lidl“ parduotuvėse kaina – 6,5 euro.
„Ausytės“
400 g miltų, 3 šaukštai aliejaus, druska, vanduo, 2–3 saujos „Deluxe“ baravykų, 1 didelis svogūnas.
Užmerkiame džiovintus baravykus, kad jie išbrinktų. Vandenyje palaikome 30–60 min. Paskui grybus lengvai apverdame sūdytame vandenyje 5 min. Kol grybai brinksta, paruošiame tešlą: sumaišome visus tešlos ingredientus ir paliekame tešlą „pailsėti“ šaldytuve 20 min. Svarbu: tešla turi būti tokia elastinga ir nekibi, kad kočiojant nebereikėtų berti miltų.
Susmulkiname svogūnus įdarui, juos pakepiname su apvirtais grybais tol, kol jie įgaus auksinį atspalvį. Iškočiojame tešlą ir joje išspaudžiame norimo dydžio skrituliukus – tam tiks bet kuri turima stiklinė. Į tešlos skrituliukus įdedame įdaro ir užspaudžiame kraštelius. Apverdame „ausytes“ riebaluose, kol jos paruduos.
Apytikslė ingredientų „Lidl“ parduotuvėse kaina – 6 eurai.
„Lidl Lietuva“ archyvo nuotr.
Kūčiukai
300 g miltų, 100 g aguonų, 2 kiaušinio tryniai, 2 šaukštai cukraus, 1 šaukštas sviesto, 4 šaukštas grietinės, 1 arbat. š. cinamono.
Išsukame trynius, cukrų, minkštą sviestą, nuplikytas ir sugrūstas aguonas. Sudedame grietinę, miltus, įberiame druskos, vanilinio cukraus, cinamono. Užminkome tešlą. Iškočiojame plonus volelius, supjaustome mažais gabaliukais ir išdėliojame ant miltais pabarstytos skardos. Kepame, kol paruduos.
Apytikslė ingredientų „Lidl“ parduotuvėse kaina – 2 eurai.
Aguonpienis
1 stiklinė aguonų, 2 stiklinės pieno arba vandens, 1 šaukštas medaus arba cukraus.
Aguonas užpilame verdančiu vandeniu ir kaitiname, kol bus lengva sutrinti tarp pirštų. Nukošiame ir sumalame mėsmale ar sutriname trintuvu. Užpilame verdančiu vandeniu, išmaišome. Jei norisi aguonpienio be tirščių, galima nukošti per tankų sietelį ar marlę. Aguonpienį paskaniname cukrumi, vaniliniu cukrumi ir medumi. Supilame į ąsotį ir atvėsiname.
Apytikslė ingredientų „Lidl“ parduotuvėse kaina – 1,6 euro.
Morkų pyragas
125 g migdolų riešutų (nuplikytų ir sumaltų), 225 g miltų, 180 g rudojo cukraus, 150 g aliejaus, 1 arbat. š. sodos, 0,5 arbat. š. druskos, 250 g nuskustų morkų, 3 kiaušiniai, 3 v. š. natūralaus jogurto, 2 arbat. š. cinamono, 1 pakelis šokolado gabalėlių, 250 g kreminio sūrio, 125 g cukraus pudros, 125 g sviesto, 1 vanilės lazdelė.
Sumaltus migdolus paskrudiname keptuvėje be aliejaus. Sumaišome sausus ingredientus, aliejų, tarkuotas morkas, jogurtą, įmaišome vieną po kito kiaušinius. Tada įmaišome šokolado gabalėlius, pilame tešlą į kepimo formą ir iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepame apie 30 minučių.
Išėmus pyragą iš orkaitės, paliekame jį kepimo formoje atvėsti. Glajui išplakame kreminį sūrį su cukraus pudra ir sviestu, įmaišome vanilės lazdelės minkštimą. Atvėsusį pyragą aptepame glajumi ir papuošiame šokoladinėmis dekoracijomis.
Apytikslė ingredientų „Lidl“ parduotuvėse kaina – 7,6 euro.
Karpis su pesto daržovėmis
1 karpis, druska, juodieji pipirai, 500 g mažų bulvyčių, 250 g vyšninių pomidorų, 2–3 paprikos, 150 g pesto padažo.
Išskrostą karpį nuplauname ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Karpio išorėje padarome kelias įpjovas. Karpį tiek iš vidaus, tiek iš išorės pagardiname druska bei juodaisiais pipirais, taip pat ištepame keliais šaukštais pesto padažo. Bulvytes nuskutame ir plonai supjaustome, vyšninius pomidorus perpjauname perpus, o paprikas supjaustome vidutinio dydžio gabalėliais. Visas daržoves pagardiname pesto padažu. Į kepimo indą dedame karpį, taip pat paruoštas daržoves. Kepame 180–200 laipsnių orkaitėje apie 30–35 minutes.
Apytikslė ingredientų „Lidl“ parduotuvėse kaina – 13,5 euro.
Spanguolių kisielius
2 l vandens, 400 g spanguolių (šviežių ar šaldytų), 1 cinamono lazdelė, 3–4 gvazdikėliai, 130 g cukraus pudros „Belbake“, 6 šaukštai krakmolo.
Į puodą supilame vandenį, suberiame spanguoles, sudedame cinamono lazdelę ir gvazdikėlius. Verdame virš didelės ugnies, užvirus ugnį sumažiname iki vidutinės, uždengiame dangčiu ir verdame 15 minučių. Užvirusį skystį su uogomis perkošiame per sietelį. Uogas patriname, kad atsiskirtų tik uogų odelės ir stambesni gabalėliai, o uogų tyrė persisunktų į skystį. Vandenį su uogų tyre supilame atgal į puodą, suberiame miltelinį cukrų ir maišome, kol ištirps. Kaitiname ant vidutinio dydžio ugnies.
Pusėje stiklinės šalto vandens ištirpiname krakmolą, lėtai supilame jį į kaistantį kisielių, nuolat jį maišome. Paverdame ir pakaitiname, kol kisielius sutirštėja. Nuimame puodą su kisieliumi nuo ugnies ir leidžiame atvėsti. Šaldytuve kisielių galima laikyti iki 3 dienų. Jei paviršiuje susidarys plėvelė, ją galima atsargiai nugriebti, kisielių išmaišyti ir ragauti.
Apytikslė ingredientų „Lidl“ parduotuvėse kaina – 3 eurai.
Sumuštinukai su lašiša
10 batono riekelių, 100 g sūdytos lašišos filė, 2–3 šakelės krapų, 100 g varškės, 1 šaukštas grietinės arba graikiško jogurto, 1 skiltelė česnako, žiupsnelis druskos.
Labai smulkiai susmulkiname arba sutriname česnaką ir sumaišome su varške, grietine ir krapais, pagardiname druska (pagal skonį). Užtepėlę tepame ant duonos riekelių, dedame lašišą.
Apytikslė ingredientų „Lidl“ parduotuvėse kaina – 2,2 euro.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
NT pardavimų fone populiariausi išlieka neeiliniai projektai
Pastaruoju metu augę kasmėnesiniai nekilnojamojo turto (NT) pardavimai Kaune lapkritį neišlaikė aukštesnių pozicijų. Pasak UAB „Centromera“ atstovės Vaidos Šidlauskienės, pastarąjį mėnesį užfiksuota 20 proc. mažia...
-
„Piliamiestyje“ – pradėtos būsto pirkėjų itin laukto namo statybos1
Neries tėkmės ramybė ir suteikiama gamtos užuovėja, ranka pasiekiamas Kauno senamiestis, gerai išvystyta infrastruktūra ir komfortas – tokiais privalumais garsėjančiame „Piliamiesčio“ kvartale tvarios miestų ir infrastruktūr...
-
5 kalėdinių dovanų idėjos tiems, kurie viską turi
Sugalvoti dovaną žmogui, kuris, atrodo, jau turi viską, o į klausimą „Ką norėtum gauti dovanų?“ atsako „Man nieko nereikia.“, gali tapti nemenkas iššūkis. Tikėtina, kad toks atsakymas visgi nesukels noro nieko ne...
-
Aukso ir sidabro medaliais apdovanoti 2024 metų „Lietuvos metų gaminiai“1
Trečiadienį Vilniuje 28-ąjį kartą įteikti Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) rengiamo kasmetinio konkurso „Lietuvos metų gaminys“ apdovanojimai. Įvairioms pramonės ir verslo šakoms atstovaujanti ekspertų komisija ši...
-
Atnaujinta automobilių aikštelė džiugina gyventojus, traukia aplinkinių žvilgsnius
„Nėra nieko geriau, kaip turėti savo parkavimo vietą prie namo. Grįždama namo vėliau tikrai žinau, kad turėsiu kur pastatyti automobilį, kad nereikės eiti per lietų ir vėją, mašiną palikus toliausiai nuo namų“, – sako &S...
-
Vaičiūnas žada spręsti „Teltonikos“ projektą Vilniuje stabdančias problemas
Aukštųjų technologijų bendrovės „Teltonika“ savininkui prieš mėnesį pareiškus, kad dėl biurokratinių kliūčių stoja bendrovės vystomo technologijų parko statybos Vilniuje, Liepkalnyje, paskirtasis energetikos minist...
-
VST saugos „LitPol Link“ bei „NordBalt“ objektus Alytuje ir Klaipėdoje1
Viešojo saugumo tarnyba (VST) nuo kitų metų saugos elektros jungties su Lenkija „LitPol Link“ objektus Alytuje, jungties su Švedija „NordBalt“ infrastruktūrą Klaipėdoje, taip pat „Litgrid“ duomenų centr...
-
Kaišiadoriškei gimtadienio proga – loterijos bilietas, kuris gali virsti butu Ispanijoje1
Praėjusį sekmadienį kaišiadoriškė Evelina tapo pirmąja finaliste, pretenduojančia laimėti pagrindinį „Teleloto“ šventinį prizą – būstą Ispanijoje. Laimingą bilietą, tapusį kvietimu į žaidimą, mergina gav...
-
Kiek dar suksime vinilines plokšteles?1
Kalbėjomės su ne taip neseniai susikūrusios vinilines plokšteles pristatančios leidyklos „Juoda banga“ įkūrėju Rolandu Geistaru. Šios leidyklos tikslas – rinkti išskirtinę, kokybišką ir ilgalaikę meninę ...
-
„Regitroje“ – pokyčiai: bus paprasčiau užsiregistruoti vizitui
Antradienį startavo nauja „Regitros“ savitarnos aplinka eregitra.lt, kurioje gyventojai galės paprasčiau užsiregistruoti vizitui į įmonės padalinį, taip pat lengviau ras ieškomas paslaugas. ...