„Orlen Lietuva“ iš „Lietuvos geležinkelių“ bando atgauti dar 15,9 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Lenkijos naftos koncerno "Orlen" valdoma bendrovė "Orlen Lietuva" iš valstybės valdomų "Lietuvos geležinkelių" per teismą nori atgauti 15,9 mln. eurų dėl per didelių paslaugų kainų.

"Orlen" 2014 metų veiklos ataskaitoje nurodoma, kad taikydami didesnes paslaugų kainas, "Lietuvos geležinkeliai" pažeidė sutarties sąlygas. Todėl praėjusių metų pabaigoje įmonė kreipėsi į Vilniaus arbitražo teismą.

"Lietuvos geležinkeliai" savo ruožtu iš "Orlen Lietuvos" siekia prisiteisti apie 8,4 mln. eurų (29 mln. litų) už neapmokėtas paslaugas. Pasak įmonės atstovo Vidmanto Gudo, ši suma susidarė dėl pasikeitusios mokesčio už infrastruktūrą skaičiavimo tvarkos.

"2009 metais su "Orlen Lietuva" pasirašydami sutartį, patvirtinome ir formulę, pagal kurią skaičiuojamas tarifas. Nuo šių metų pradžios, po Vyriausybės nutarimo, pasikeitė mokesčio už infrastruktūrą skaičiavimas - mokestis padidėjo pavojingiems kroviniams, tarp jų ir naftai. "Orlen Lietuva" nuo 2014 metų pradžios moka mažesnes sumas, nei pateikiame sąskaitose", - BNS sakė V.Gudas.

Anot jo, "Lietuvos geležinkeliai" į Vilniaus apygardos teismą dėl "Orlen Lietuvos" nesumokėtų lėšų kreipėsi pernai birželį ir spalį, teismas sprendimo kol kas nėra priėmęs.

"Didžiajai daliai "Orlen Lietuvos" nepriemokų, kurios susidarė jau po ieškinių pateikimo teismui, buvo atlikti vienašališkai įskaitymus nuo sumų, kurias mokame "Orlen Lietuvai" už kurą. Įskaitymų šiai dienai atlikta už beveik 3,43 mln. eurų. Tačiau ne visa susidariusi skola yra įskaityta, be to, svarbu ir tai, kad "Orlen Lietuva" ir toliau ne visa apimtimi atsiskaito pagal pateiktas sąskaitas", - tvirtino V.Gudas.

Jo teigimu, nuo 2014 metų susikaupusi bendra "Orlen Lietuvos" nepriemokų suma jau viršija 13,7 mln. eurų.

"Orlen Lietuvai" ir "Lietuvos geležinkeliams" ne pirmą kartą nepavyksta susiderėti dėl mažesnių krovinių vežimo tarifų. Naftos perdirbėja pernai paprašė maždaug 100 mln. litų nuolaidos, tačiau geležinkeliai ją atsisakė suteikti.

Bendrovės ne kartą teismuose bylinėjosi dėl pervežimo tarifų - 2012 metais teismo sprendimu geležinkeliai "Orlen Lietuvai" turėjo sumokėti 12,7 mln. litų už tai, kad nepritaikė lengvatų. 2009 metais arbitražo, kuriame buvo sprendžiami ginčai dėl 1999 metų įmonių sutarties, sprendimu geležinkeliai savo partnerei privalėjo sumokėti apie 64 mln. litų, o "Orlen Lietuva" geležinkeliams - apie 39 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių