Seimas spręs, ar ILTE suteikti nacionalinio plėtros banko statusą

Seimas priėmė svarstyti finansų ministrės Gintarės Skaistės siūlymą nacionalinę plėtros įstaigą „Investicijos Lietuvos ekonomikai“ (ILTE, buvusi „Invega“) pripažinti nacionaliniu plėtros banku.

Už tai antradienį balsavo 69 Seimo nariai, prieš buvo vienas, o 44 susilaikė. Toliau Seimas projektą svarstys spalio viduryje.

Dėl projekto išvadas dar turės pateikti Vyriausybė ir Lietuvos bankas.  

Nacionalinio plėtros banko įstatymo projekto autorė G. Skaistė sako, kad nacionalinio plėtros banko statuso suteikimas ILTE leistų pritraukti daugiau tarptautinių institucijų lėšų.  

„Taip sutelktas įstatinis kapitalas leidžia pritraukti daugiau privataus kapitalo, institucinių investuotojų, tokių, kaip Europos investicijų bankas ar Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko lėšos, ir tuo pačiu pritraukiant daugiau privataus kapitalo, galima šias priemones pasiūlyti ir Lietuvos verslui, viešajam sektoriui ir gyventojams, kurie taip pat gali pasinaudoti atskiromis priemonėmis per šią plėtros įstaigą“, – tvirtino G. Skaistė.  

Ekonomikos ministerija prieš pusantrų metų pasakė: Lietuvos ekonomikai trūksta 5 mlrd. eurų paskolų. Tai INVEGOS  apyvarta turi būti ne 2 mlrd., o 7 mlrd. eurų mažiausiai.

 

Tuo metu opozicija tvirtino, kad ILTE suteikus tokį statusą niekas nepasikeistų.

„Ta pati panelė, tik kita skarelė. Jeigu „Invegos“ pakeisime pavadinimą, kas nuo to pasikeis? Jeigu prie pavadinimo pridėsime nacionalinis, kas nuo to pasikeis?“ – teigė „valstietis“ Valius Ąžuolas. 

Jis piktinosi, kad ILTE įstatinis kapitalas per mažas.

„Įdėjote 150 mln. eurų RRF lėšų  – padidinote įstatinį kapitalą. Jie galės tik 2 mlrd. eurų apyvartą daryti. Ekonomikos ministerija prieš pusantrų metų pasakė: Lietuvos ekonomikai trūksta 5 mlrd. eurų paskolų. Tai INVEGOS  apyvarta turi būti ne 2 mlrd., o 7 mlrd. eurų mažiausiai“,  – tvirtino parlamentaras. 

G. Skaistės teigimu, nacionalinius plėtros bankus Europoje turi Prancūzija, Vokietija, Lenkija, Slovėnija, Kroatija.

Jei Seimas įstatymą priimtų, įstaigos veiklos reguliavimas nesikeistų.

Vyriausybei pertvarkant nacionalines plėtros įstaigas 2023 metų rugpjūtį buvo sujungtos keturios įstaigos: „Invega“, Viešųjų investicijų plėtros agentūra (VIPA), Valstybės investicijų valdymo agentūra (VIVA) ir Žemės ūkio paskolų garantijų fondas (ŽŪPGF).

„Pinigų sudėjimas į vieną krūvą yra didelė pridėtinė vertė“, – parlamentarams tvirtino G. Skaistė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių