- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Maisto švaistymas šiandien yra itin opi problema visame pasaulyje. Per didelis maisto švaistymas kenkia aplinkai ir eikvoja žemės, vandens, energijos bei darbo jėgos išteklius. Atsižvelgiant į tai, straipsnyje pateikiami 3 naudingi patarimai, leisiantys sumažinti maisto likučius ir sutaupyti pinigų ilgalaikėje perspektyvoje.
1. Tinkamai laikykite maisto produktus
Tinkamai laikomi maisto produktai ilgiau išlieka švieži ir aromatingi. Tad tokiu būdu galima sumažinti išmetamų maisto produktų kiekį. Tad, pavyzdžiui, duoną geriausia laikyti sausoje vietoje maždaug 18 laipsnių temperatūroje. Daržoves geriausia laikyti šaldytuvo apatinėje lentynoje, o vaisius – sausoje, vėsioje vietoje.
Šviežią mėsa laikyti patariama tik šaltai, o maltą mėsą rekomenduojama suvartoti kuo greičiau. Ilgo galiojimo konservuotas daržoves ir sausu prieskonius laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Be to, karštis, šiluma ir drėgmė kenkia prieskonių aromatui, tad geriausia juos perpilti į nepermatomą indelį.
2. Eksperimentuokite iš maisto likučių
Patiekalų gamyba iš maisto likučių yra puikus būdas mažinti maisto švaistymą. Tokie patiekalai kaip tortilija, sriuba ar apkepas gali būti lengvai pagaminti iš likusių nepanaudotų ingredientų. Visi šie patiekalai leidžia lengvai eksperimentuoti su maisto produktais ir prieskoniais.
Jeigu namuose turite konservuotų ir šviežių daržovių, drąsiai galite pasigaminti tortilijas, pupelių ar kitą sriubą. Žinoma, taip pat galite pasigaminti ir apkepą tiek iš daržovių, tiek bulvių, tiek makaronų. Tad atsižvelkite, kokių maisto likučių liko ir atitinkamai pagaminkite vakarienę šeimai.
3. Sudarykite maisto planą
Kitas efektyvus būdas mažinantis maisto švaistymą – maisto plano sudarymas. Susidarykite kelių dienų patiekalų sąrašą ir užsirašykite ingredientus, kurių prireiks patiekalams pagaminti. Tokiu būdu parduotuvėje įsigysite tik tai, ko reikia patiekalams pagaminti. Žinoma, galbūt vieno apsipirkimo metu išleisite daugiau nei įprastai, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje sutaupysite pinigų, nes visi maisto produktai bus panaudoti.
Akivaizdu, būdų leidžiančių sumažinti maisto švaistymą – ne vienas. Svarbiausia, kad maisto produktai būtų laikomi tinkamomis sąlygomis. Tokiu būdu jie ilgiau išlieka švieži ir išlaikomas jų skonis bei aromatas. Taip pat patariama eksperimentuoti su maisto likučiais bei susidaryti maisto planą bent kelioms dienoms į priekį. Visi šie būdai ne tik sumažins taršą, bet ir sutaupys laiko bei pinigų.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Foxpay“ vadovas S. Galatiltis: Lietuvos banko sprendimas nebuvo netikėtas
Teisėsaugos akiratyje atsidūrusios ir licencijos netekusios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ vadovas Saulius Galatiltis sako, jog Lietuvos banko (LB) sprendimas atimti įmonės licenciją nebuvo netikėtas. ...
-
Lietuvos bankas panaikino „Foxpay“ licenciją2
Lietuvos bankas (LB) už šiurkščius ir nuolatinius pažeidimus panaikino teisėsaugos akiratyje atsidūrusios Ievos Trinkūnaitės valdomos finansinių technologijų bendrovės „Foxpay“ licenciją, penktadienį paskelbė bankas. ...
-
Savivaldybė leido atnaujinti dalį gatvių šalia būsimo Vingio „Akropolio“
Šalia planuojamo naujo prekybos ir pramogų centro „Akropolis Vingis“ Vilniuje bus atnaujintos ir įrengtos naujos gatvės. ...
-
Šiandienio medicinos darbuotojo portretas: išskyrė 5 įgūdžius, reikalingus sveikatos priežiūros spec
Darbuotojams, norintiems sėkmingai įsitvirtinti darbo rinkoje, neretai tik profesinių žinių jau nepakanka. Tai rodo ir pernai Pasaulio ekonomikos forumo išskirti dešimt darbuotojams reikalingiausių įgūdžių, tarp kurių reikšming...
-
Į Sosnovecą vilioja ir architektūra, ir sportas
Dažnai Lenkija siejama daugiausia su vieta, kur vykstama apsipirkti. Tačiau šioje šalyje yra labai daug vietų, kurias verta aplankyti dėl visiškai kitų priežasčių. Vienas tokių paslėptų perlų yra Sosnovecas (Sosnowiec) – ...
-
Prestižinės UNESCO premijos „Moterims moksle“ laureatė: mokslas tuo ir žavus – jis pilnas netikėtumų4
Lapkričio 12 d. Vilniuje, Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Didžiojoje konferencijų salėje įteikti diplomai UNESCO Baltijos šalių stipendijų konkurso „Moterims moksle“ laureatėms. ...
-
Verslo mentorystė: kaip noro tobulėti ir patirties sąjunga padeda verslams augti?1
Plėtojant verslą neišvengiamai kyla daugybė iššūkių. Juos įveikti gerokai lengviau turint patirtimi ir patarimais pasidalinti galinčius mentorius. Tai viena iš jau dešimtmetį gyvuojančios ir daugiau nei 150 mentori...
-
„Ignitis renewables“ pristatė jūrinio vėjo parko galimybes Lietuvos laivų savininkams2
Tarptautinės žaliosios energetikos bendrovės „Ignitis renewables“ vystomas jūrinio vėjo elektrinių parko projektas „Curonian Nord“ aplink save buria plačią verslų ekosistemą. Per Klaipėdoje surengtą susitikimą su laivų sav...
-
„LTG Link“ atskleidė, kada atnaujins traukinių maršrutą tarp Vilniaus ir Daugpilio1
Baigus geležinkelio remonto darbus Latvijoje kitą pavasarį gali būti atnaujintas keleivinių traukinių maršrutas tarp Vilniaus ir Daugpilio, skelbia keleivių vežimo geležinkeliais bendrovė „LTG Link“. ...
-
M. Švaikauskas: leidus tiesti tinklus šalia kelių, už jų iškėlimą neturėtų mokėti valstybė1
Valstybinius kelius valdančiai įmonei „Via Lietuva“ dėl įstrigusio „Teltonikos“ lustų gamyklos Vilniuje projekto pasiūlius leisti strateginiams valstybės projektams inžinerinius tinklus tiesti kelių apsaugos zonoje, bendrovės ...