Įspėja vairuotojus: taip sukčiaudami galite susitepti biografiją

  • Teksto dydis:

Institucijos pastebi, kad Vilniuje daugėja vairuotojų, kurie neteisėtai stato savo automobilius neįgaliųjų vietose – suklastoję korteles, skirtas neįgaliesiems. Jau pradėti arba artimiausiu metu bus pradėti keturi ikiteisminiai tyrimai dėl šio nusikaltimo, praneša LNK.

Apie tai plačiau pakomentavo Lina Juknevičienė, JUDU klientų patirties vadovė.

– Kokių tendencijų pastebite? Kaip sukčiauja žmonės? Padirba neįgaliųjų pažymėjimus?

– Pastaruoju metu mūsų kontrolieriai, vykdydami savo darbines funkcijas, pastebi padaugėjimą įtarimą keliančių asmenų su negalia automobilių statymo kortelių. Turime pasidarę tokią integraciją – duomenų mainus su Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba ir automatiniu būdu, suvedę numerį, galime patikrinti, ar kortelė yra legali ar nelegali. Tai tikrai neretas atvejis. Įdomumo dėlei pradėjome fiksuoti savo sistemoje, kiek tokių atvejų yra, tai nuo gegužės užfiksavome 60 atvejų, kai yra arba kopijuotos kortelės, arba jau negaliojančios dėl vienų ar kitų priežasčių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Nuo gegužės – net 60 atvejų. Ar anksčiau buvo fiksuotas toks mastas, ar jis išaugo būtent šiuo metu? Gal tai nauja problema?

– Na, įtarimų yra, kad tai – sena praktika ir tikrai ne per vieną dieną pradėta naudotis nelegaliomis kortelėmis. Tačiau nuo praeito rudens tikrai pastebėjome suaktyvėjimą. Todėl, kaip sakiau, nusprendėme įdomumo dėlei pas save fiksuoti ir pasižiūrėti, kiek tokių atvejų pastebime atsitiktinai, tiesiog vykdydami savo darbines funkcijas.

– Kaip atskirti, kad kortelė netikra?

– Matosi akivaizdžiai, ir krašteliai, ir spalva neatitinka, nes kopijuotų kortelių spalvos tikrai skiriasi nuo legalių. Kadangi kontrolieriai dirba ne vienus metus, jų akis įgudusi ir pastebi tokius atvejus.

Dėl šių pažeidimų policija jau pradėjo ikiteisminių tyrimų. Apie tai daugiau papasakojo Rolandas Šepetys, Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Valdymo skyriaus viršininkas.

– Ar jau vykdomi policijos reidai, siekiant demaskuoti tokius apsimetėlius?

– Daugiausia mums padeda savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ (JUDU) darbuotojai, kurių pareiga fiksuoti ir stebėti vietinę rinkliavą ir kaip žmonės ją moka. Jų padedami jau nustatėme ne vieną atvejį. Šiuo metu yra keturi konkretūs atvejai, dėl kurių jau pradėti ikiteisminiai tyrimai arba jau surinkta medžiaga ir artimiausiu metu bus pradėti ikiteisminiai tyrimai.

– Kas laukia nusižengusių žmonių? Kokie padariniai?

– Pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 300 straipsnio 1-ąją dalį tai yra dokumento klastojimas arba disponavimas suklastotu dokumentu. Kaip ir minėjau, yra pradedamas ikiteisminis tyrimas. Bus atliekama daug veiksmų, šiuo metu yra stebima vaizdo kameromis Vilniaus mieste, taip pat suklastoti pažymėjimai yra paimti, perduoti Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybai, iš kurios turėsime gauti atsakymą, ar dokumentai yra legalūs ir ar teisėtai jais naudojamasi.

– Sakėte, jau buvo keturi atvejai. Kaip elgiasi žmonės, kai juos demaskuojate? Ar pripažįsta savo kaltę, ar neigia?

– Žmonės tikrai yra išmanūs ir turi lakią fantaziją. Vieni sako, kad pajuokavo, kiti – kad draugas davė. Šiuo atveju įstatyminė bazė yra netobula ir, manyčiau, ją reikėtų keisti.

– Ar tai opi problema? Ar šių atvejų dabar padaugėjo ar buvo ir anksčiau?

– Turime informacijos iš Vilniaus miesto savivaldybės, kad ši problema pirmą kartą pasirodė maždaug prieš pusmetį, vadinasi, ji didėja, daugėja tokių atvejų, nes kainos yra nemažos, (už stovėjimą) Vilniaus centre mokėti nori ne kiekvienas. Pagal tai, kiek pagauname klastotojų, manau, problema yra opi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentarijus

Komentarijus portretas
Tai kad ką nors apgauti šiais laikais kaip tik kietas poelgis. Kuo stambiau tuo maloniau. Dar reikia palaukti kokius 20 metų kad būtų žmonės kaip pirmaujančių europos šalių. Tik va nepanašu kad būti geram ir sąžiningam apsimoka.

Beja

Beja  portretas
Stovėt man rodos buvo galima tam skirtose vietose jai turi pažymėjimą matomi vietoj ir automobilis turi būt pažymėtas libdukais. Tai galėtų pradėt nuo to net libduku bauda. Nes dabar pažiūri stovi auto už 40-50 € ir leidimas ant panelės tai jai tokia privilegija tai malonėk ir libdukus uždėt kad visi matytu

!!!!

!!!!  portretas
Leidimus turėtų gaut tie kur judėjimo problemų turi o jai kažkas iš šono gautų ar padirbtais ir būtų nustatyti baudos turėtų būt už dokumento padirbima ar panaši o ne nelagalus stovėjimas
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių