Užupyje – šiuolaikinių Indijos ir Lietuvos menininkų parodų ciklas

  • Teksto dydis:

Liepos 19–27 dienomis Vilniaus Užupio meno inkubatoriaus duris atveria įspūdingas menininkų iš Indijos ir Lietuvos parodų ir kultūrinių renginių ciklas.

Daugiau nei savaitę truksiančioje programoje – dešimties tapybos, skulptūros, fotografijos, kinematografijos kūrėjų darbų pristatymai, kūrybinės mandana dirbtuvės ir vieša paskaita apie Indijos vizualiosios kultūros tradicijas.

„Idėja vystyti projektą, kuriame bendradarbiautų Indijos ir Lietuvos menininkai buvo brandinta keletą metų. Vedama intuicijos sulaukiau didelio susidomėjimo ir postūmio vystyti ir įgyvendinti šį projektą, kurį pavadinome „Sanskritik Mandala“, – pasakoja projekto sumanytoja, VšĮ Kūrybos ratas įkūrėja Tamara Artajeva. Jos kvietimu, jau šią savaitę į Vilnių iš Indijos atvyko trys menininkai, kurių darbai kartu su kitais indų ir lietuvių meninkų darbais eksponuojami kitą savaitę atidaromose parodose „Neatsitiktinai“ ir „Pasakojimai apie Indiją“.

Pagrindinis parodų ir kultūrinių renginių ciklo motyvas – dialogas, perpintas ir išpildytas abiejų šalių tradicijų ir specifinių raiškos priemonių. Parodoje „Neatsitiktinai“, kuri liepos 19–27 d. eksponuojama UMI „Galeroje“, pristatomi tapytojų Suresho Kumaro, Tusharo Nivandikaro, Nitashos Jaini, Pawano Kumaro Sharmos, skulptorių Alako Jyoti Pathako ir Sagaro Suresho Naik Mule darbai. Kaip rodo pavadinimas, šia paroda siekiama atskleisti kūrybą kaip visumą, kurioje niekas nevyksta atsitiktinai, kad viskas jos procesuose susiję ir turi priežastį. Taip stengiamasi pabrėžti, kad menininkai, jų darbai ir tarp jų tvyrantys ryšiai yra itin svarbūs ir reikšmingi.

Paroda „Pasakojimai apie Indiją“ liepos 21–27 d. eksponuojama UMI galerijoje „Kalnas“. Joje be indų menininkų fotografo Ambarisho Shivasuramiano ir kino kūrėjų Sandhyos Ramachandran bei Arvindo Caulagi eksponuojami ir fotografų Kazimiero Šešelgio ir Tamaros Artajevos darbai. Parodoje abiejų šalių menininkai drauge pasakoja apie gan prieštaringą šių laikų Indiją. „Visas šis projektas – eksperimentinis, o svarbiausias mūsų tikslas – pakviesti pokalbiui, juk menas – universali, globali kalba, kuria kuriamas dialogas“, – pasakoja T. Artajeva, pridurdama, kad kitų metų vasarį ruošiamasi į Indiją pakviesti lietuvių menininkus, kurie savo darbais galėtų šį dialogą tęsti.

Ne mažiau įdomūs ir papildomi ciklo renginiai – kūrybinės dirbtuvės ir vieša paskaita apie Indijos vizualiąją kultūrą. Liepos 17 d. tesasoje „Mano kiemas“ svečias iš Indijos Sureshas Parasharas pristatys ir demonstruos Mandana tradicinius motyvus, priemones bei raiškos būdus. Liepos 22 d. VU Orientalistikos centre doc. dr. Valdas Jaskūnas skaitys viešą paskaitą „Motina Indija ir jos vizualinės reinkarnacijos“, į kurią kviečiami visi besidomintys Indijos menu ir kultūra.

Renginių programa:

Liepos 17 d., 16 val., Mandana kūrybinės dirbtuvės, lekt. Sureshas Parasharas, terasa „Mano kiemas“, Totorių g. 13, Vilnius.

Liepos 22 d. 19 val., vieša paskaita „Motina Indija ir jos vizualinės reinkarnacijos“, doc. dr. Valdas Jaskūnas, VU centriniai rūmai (Universiteto g. 5, Vilnius), A. Mickevičiaus kiemas

Liepos 19-27 d. paroda „Neatsitiktinai“ (No Coincidence), UMI Galera, Užupio g. 2a, Vilnius

Liepos 21-27 d. paroda „Pasakojimai apie Indiją“ (Tales of India), UMI galerija „Kalnas“, Krivių g. 10, Vilnius



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių