Vilniaus centriniame pašte – dar viena paroda apie Lietuvos kosmosą

  • Teksto dydis:

Baltijos keliui skirtą filatelijos parodą Vilniaus centriniame pašte keičia nauja – kosmoso tematikai skirta ekspozicija. Vieno iš žymiausių šalies filatelistų kauniečio Henriko Kebeikio eksponatai atspindės parodos temą „Lietuviai žiūri į dangų“.

Ne vieną filatelijos parodą kosmoso tema pristatęs filatelistas H. Kebeikis šia paroda daugiau dėmesio nori skirtai Lietuvai. Naujoji ekspozicija apima laikotarpį nuo 1650 metų, – eksponatuose vaizduojamas lietuvių artilerijos inžinierius, raketų išradėjas, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bajoras Kazimieras Simonavičius, – iki pirmųjų lietuviškų palydovų.

Lankytojai parodoje galės išvysti itin vertingų eksponatų. Pasak H. Kebeikio, vertingiausi ir rečiausi tarp jų – lakūno bandytojo Rimanto Antano Stankevičiaus rašyti laiškai, kosmonauto Aleksejaus Kuraičio-Jelisejevo autografai, gauti po susitikimo su juo. Ne ką mažiau vertingi – vokai, vaizduojantys astronauto Karolio Bobko tris skrydžius į kosmosą su jo paties parašai, gautais po asmeninio susitikimo su parodos autoriumi.

Vienas iš naujausių ir H. Kebeikiui brangiausias eksponatas – Nacionalinės Kosmoso Misijos sertifikatas, pažymintis, kad H. Kebeikiui suteiktas unikalus pikselis pirmojoje lietuviškoje nuotraukoje iš kosmoso. Parodos autoriaus pikselio koordinatės nuotraukoje – 257; 269.

H. Kebeikis už įvairias filatelijos parodas yra gavęs daugiau kaip 80 įvairių medalių – nuo bronzos iki didžiojo aukso medalio. Kauniečio parodos eksponuotos daugelyje pasaulio šalių – Tailande, JAV, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje, Rusijoje ir kt.

Filatelijos paroda „Lietuviai žiūri į dangų“ Vilniaus centriniame pašte lankytojų laukia nuo rugsėjo 6 iki spalio 11 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių