Dviem asteroidams suteikti Vilniaus universiteto rektorių vardai

  • Teksto dydis:

Tarptautinė astronomų sąjunga dviem asteroidams suteikė Vilniaus universiteto rektorių vardus.

Asteroidams suteikti rektorių ir astronomų Martyno Počobuto bei Vladislavo Dzievulskio vardai – „Poczobut“ bei „Dziewulski“, šią savaitę pranešė Vilniaus universitetas.

M. Počobuto vardu pavadintas asteroidas rastas 2004-ųjų spalį, jis arčiausiai Saulės priartėja per 356 milijonus kilometrų, o aplink Saulę apskrieja per maždaug puspenktų metų.

M. Počobutas (1728–1810) – jėzuitas, astronomas ir matematikas, dirbęs Vilniaus astronomijos observatorijos direktoriumi, universiteto rektoriumi. Jo vardu pavadintas ir Mėnulio krateris.

Tuo metu mažasis dangaus kūnas, pavadintas V. Dzievulskio vardu, rastas 2006 metų rugsėjį. Arčiausiai Saulės asteroidas priartėja per 328 milijonus kilometrų, o aplink Saulę apskrieja per beveik puspenktų metų.

Vladislavas Dzievulskis (1878–1962) – lenkų kilmės astronomas ir matematikas. Jis taip pat buvo Vilniaus astronomijos observatorijos direktoriumi, universiteto profesoriumi, ėjo rektoriaus pareigas. Mėnulyje taip pat yra jo vardu pavadintas krateris.

Abu asteroidai rasti iš Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto Molėtų astronomijos observatorijos. Atradėjai – Vilniaus universiteto astronomai Kazimieras Černis ir Justas Zdanavičius.

Naujiems mažiesiems Saulės sistemos kūnams vardai yra suteikiami atlikus orbitos analizę. Vardą parinkti gali astronomas, kuris pirmasis pateikia pakankamai stebėjimų, kad galėtų tiksliai apskaičiuoti asteroido orbitą.

Pasiūlymas pateikiamas Tarptautinės astronomų sąjungos Mažųjų kūnų pavadinimų komitetui, jis oficialiai nusprendžia, ar pasiūlymas yra priimtinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senukas

Senukas portretas
Galingas Molėtų teleskopas, šaunuoliai astronomai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių