Jie saugos Kalėdas

Keli šimtai teisėsaugininkų, ugniagesių, medikų, avarinių tarnybų darbuotojų per šventes neturės laiko linksmybėms.

Darbe taurių nepakels

Kai daugelis miestiečių švęs Kalėdas, specialiųjų tarnybų darbuotojai jas praleis budėdami. Kauniečius nuo ugnies žabangų saugos apie 70 ugniagesių gelbėtojų.

Daugiausia rūpesčių ugniagesiams kelia fejerverkai ir kiti pirotechnikos gaminiai. Pareigūnai baigia pamiršti laikus, kai Kalėdų eglutės būdavo puošiamos tikromis žvakelėmis. Keletą metų jau neteko gesinti nuo žaliaskarių kilusių gaisrų.

"Alkoholinių gėrimų tarnybos metu nesu matęs, nors dirbau ir per šventes. Pareigūnai švenčia namuose, o tie, kurie budi, susitelkia savo tiesioginėms pareigoms. Kas būtų, jei į nelaimės vietą atvyktume išgėrę. Įvaizdį tik susigadintume", – porino Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PGV) Operacinio vadovavimo skyriaus vyresnysis specialistas Evaldas Raižys. Ugniagesiai iš anksto žino, kam per šventes teks dirbti, todėl planuoja ir savo laisvalaikį.

Anot pareigūno, slenkančiu grafiku kas ketvirtą parą dirbantys ugniagesiai gelbėtojai neišvengia ir pasikeitimų, nors jie nėra itin toleruotini. Dažniausiai darbo grafikas sudėliotas taip, kad vienas šventines dienas praleidus tarnyboje, kitas pavyksta sutikti namuose.

"Teko girdėti, kad tarpusavyje susibičiuliavę vienoje pamainoje dirbantys ugniagesiai simboliškai pasikeičia dovanėlėmis. Kažkada puošdavome ir Kalėdų eglutę, tačiau dabar trūksta lėšų, todėl turime išsiversti be šventinių atributų", – pridūrė Kauno apskrities PGV Prevencinės veiklos poskyrio viršininkė Jovita Lapėnaitė.

Modelių karjera nevilioja

Ispanijos sostinės Madrido ugniagesiai, rengdamiesi artėjančioms šventėms, 45 tūkst. egzempliorių tiražu išleido kalendorių. Jis turėtų tapti geidžiama kalėdine dovana daugeliui ispanių, nes kiekvieno mėnesio lape pavaizduoti raumeningi pareigūnai, viliojantys dailiosios lyties atstoves . Surinktas lėšas (kalendoriaus kaina – 6 eurai) Madrido pareigūnai žada panaudoti kelionei į kitąmet Kanadoje vyksiančią ugniagesių olimpiadą.

"Kažin, kaip į tai žiūri jų valdžia? Lietuvoje mes esame per daug sukarinta institucija. Tokiais pokštais neužsiimame. Nėra ir tiek pajėgų, kad galėtų fotosesijose dalyvauti. Juk nebus kam gaisrų gesinti, kai visi eis fotografuotis", – šypsodamasis kolegų ispanų išmonę įvertino E.Raižys.

"Kauno dienos" žurnalistai įsitikino, kad mūsų pareigūnai pernelyg santūrūs ir šiek tiek susikaustę. Išvydę fotografą, ugniagesiai gelbėtojai ilgokai įtikinėjo vieni kitus įsiamžinti, juokaudami, esą vienas jaunesnis, kitas gražesnis, o trečias fotogeniškesnis.

Pasirengę ir kiti

Į miesto gatves per Kalėdas tarnybiniais automobiliais išriedės ir policijos pareigūnai. Kauno viešosios policijos Patrulių rinktinės vadas Remigijus Balandis suskaičiavo, kad mieste viešąją tvarką prižiūrės daugiau nei šimtas pareigūnų per parą: "Tai nėra nei daugiau, nei mažiau patrulių. Tiesiog tiek, kiek reikia. Manome, kad tokių pajėgų pakaks."

R.Balandžio nuomone, dar trūksta bendros švenčių kultūros, kurios nepagerina kasmetinės prieššventinės prekybininkų nuolaidos alkoholiniams gėrimams ir po to vykstantys daugiadieniai girtavimai. Pašnekovas linkėjo, kad daugiau gyventojų suprastų, jog ne svaigalai sukuria šventinę nuotaiką.

Daugiau tolerancijos, atsargos jausmo ir supratingumo miestiečiams linkėjo ir Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Nerijus Mikelionis: "Šventinis laikotarpis mūsų medikams yra bene labiausiai įtemptas. Dėl to stengiamės sustiprinti pajėgas, kad vietoj kasdien dirbančių dvidešimties brigadų per Kalėdas ar Naujuosius mieste budėtų bent 22–23. Šiemet vienas vaikas jau susižalojo pirštus su petardomis. Norėtųsi, kad tokių nelaimių daugiau neįvyktų. Taip pat linkėčiau, kad linksmybės nevirstų skaudžiomis muštynėmis."


"Lietuvos dujų" Kauno filialo avarinės tarnybos viršininkas Andrius Pocius

Pas mus nuolat budi po šešis žmones. Didžiosios metų šventės – taip pat ne išimtis. Dujotiekio avarinės tarnybos darbuotojų pajėgos išliks tokios pačios. Ištikus su dujotiekiu susijusioms bėdoms, gyventojai tikrai sulauks pagalbos. Pranešimų apie gedimus per Kalėdas ar Naujuosius metus sulaukiame tiek pat, kaip ir įprastomis dienomis.


"Kauno vandenų" avarinės tarnybos viršininkas Rimas Stundžėnas

Per Kalėdas dirbs keturios brigados. Tarpušvenčiu darbo sumažėja maždaug trečdaliu. Galbūt daugiabučių gyventojai rečiau nusileidžia į rūsius ir pamato juos užsemtus. Tačiau mes esame visada pasirengę padėti.


Bendrovės VST Elektros tinklo tarnybos direktorius Rytis Borkys

Per šventes visos VST pajėgos bus pasirengusios operatyviai šalinti gedimus, jei tokių būtų. Siekdama išvengti elektros energijos tiekimo sutrikimų VST ėmėsi prevencinių priemonių: suformuotos papildomos brigados, sutarta su rangovinėmis organizacijomis, kurios, atsiradus elektros energijos tiekimo sutrikimams, operatyviai prisijungtų ir padėtų šalinti gedimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kolega

kolega portretas
Sekmes Jums, patruliai.

Domantas

Domantas portretas
Geros Jums visiems nuotaikos, ramaus budėjimo.

Kauniete

Kauniete portretas
Visiems šiąnakt budėsiantiems pasišventėliams linkiu ramaus Kūčių vakaro. Tegul Betliejuje užgimsiantis Jėzulis sušildo visų Jūsų širdis ir globoja Jus ir Jums brangius žmones.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių