Kalėdoms padovanos tualetą

Kauno pilyje triūsiantys darbininkai darbus užbaigs kitą savaitę. Kai kuriuos istorikus šokiravo žinia, kad statybininkai kasinėja be nuolatinės paveldosaugininkų priežiūros.

Darbai vyksta sparčiai

Nors prie pilies esančioje aikštelėje neseniai atidarytas daugiau kaip pusę milijono kainavęs tualetas, o už keliasdešimt metrų tebeveikia sovietmečio sanitarinis mazgas, dar viena tupykla atvers duris ir istorinėje pilyje. "Darbus baigsime kitą savaitę. Šventėms tualetas turi būti", – užsiminė darbų vykdytojas Kęstutis Žiemys.

Tualetą, vandens ir drėgmės surinkimo sistemą, elektrinį šildymą istorinės Kauno pilies bokšte įrengiantys V.Indrulionio įmonės "Ekodora" darbininkai skuba. Turizmo informacijos centras pilyje veikia tik šiltuoju metų laiku, todėl darbininkams dabar niekas netrukdo. Darbų vykdytojo K.Žiemio teigimu, už darbus savivaldybė sumokės 199 tūkst. litų.

Turizmo informacijos centre pasiteiravus apie pilies nuomą didžiosioms metų šventėms, darbuotoja pasiūlė klausimą derinti su Arnu Vinciūnu. Pastarasis nebuvo linkęs telefonu atskleisti visų su nuoma susijusių smulkmenų, tačiau negarantavo, kad šventėms tualetas bus įrengtas. "Jeigu darbininkai nespės, galėsime pasiūlyti tik biotualetą", – aiškino A.Vinciūnas.

Darbininkams istorija nerūpi

Vakar darbininkai su įrankiais rankose sukiojosi apie raudonų plytų stirtą, o vienas iš jų grąžtu bandė pramušti betonu užlopytą pilies sieną. "Plytas radome išvalę nišą, kurioje bus tualetas. Čia visokių šiukšlių buvo pilna. Archeologas A.Žalnierius sakė, kad plytos likusios nuo restauracijos laikų", – radinio nesureikšmino K.Žiemys. Iš pradžių juokavęs, kad plytas parduos aukcione, darbų vykdytojas vėliau patikino, kad jas darbininkai panaudos apdailai.

Pasiteiravus, ar darbams neprieštarauja kultūros paveldo specialistai, K.Žiemys suskubo rodyti dokumentus. Projekte buvo savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vyriausiosios specialistės Julijos Zaleckienės parašas. "Jeigu paveldo specialistai leido atvesti komunikacijas, dėl pajungimo negali būti jokių abejonių", – aiškino darbų vykdytojas.

"Ketvirtadienį ten buvau. Darbininkai jokios žalos piliai nepadarė, sienų neišgriovė. Toje vietoje, kur vyksta darbai, nieko vertingo nerasta", – aiškino darbus prižiūrintis archeologas Algirdas Žalnierius.

Vakar prie pat įėjimo į pilį ekskavatoriumi iškastas griovys vamzdžiams tiesti. "Tokioje vietoje vykdant darbus būtina nuolatinė priežiūra. Suprantu, kad čia jau anksčiau buvo kasinėta, tačiau kiek Kaune turime tokių vietų?" – stebėjosi draugijos "Pilis" narys istorikas Eduardas Brusokas.

Aiškaus plano nėra

Kauno pilies atstatymo komisijos pirmininkas Bronislovas Kučinskas vakar tikino, kad tualetas pilyje bus įrengtas tik pavasarį. "Šiuo metu tualeto niekas neįrenginėja. Vyksta tik projektavimo darbai", – aiškino B.Kučinskas.

Jo teigimu, kol kas nėra tvirtai apsispręsta, ar reikia atstatyti visą pilį. "Už Norvegijos finansinių mechanizmų fondo lėšas bus atstatytas pilies pokštas ir dalis gynybinės sienos. Per žiemą turėtume apsispręsti, kokia pilis bus ateityje. Jeigu pradėtume atstatyti visą, būtų panašu į Valdovų rūmus Vilniuje", – palygino Kauno pilies atstatymo komisijos pirmininkas.

Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmo fondas pilies bokštui ir daliai gynybinės sienos atstatyti skiria 1,9 mln. litų, savivaldybė – apie 300 tūkst. litų.
"Kaune nėra vertingesnio kultūrinio sluoksnio kaip pilies kiemo teritorija, kurios neišplovė Neris. Ten slypi XIV–XV amžiaus miesto istorija", – pastebėjo istorikas Vytenis Almonaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

raskila

raskila portretas
kad tik nesugadintu pilies,su savo kasinejimais

Domantas

Domantas portretas
Tualeto ten tikrai reikėjo, nežiūrint kiek jų buvo pilies prieigose. Tikėkimės, kad naujasis nekainuos pusės milijono.

Babulka

Babulka portretas
Tikrai apsilankysiu. Pilije daryti egzotiskiau ;)
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių