- Laura Čyžiūtė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ruošiant Kūčių stalą svarbiausia – tradicijos ir kuklumas, tikina Gražina Bareikienė. Esą kuo valgiai paprastesni, tuo žmogaus dvasia tyresnė.
Kviečiai – vaikų mėgstamiausi
Pastarosiomis dienomis šurmulys prekybos centruose ir automobilių grūstys gatvėse ima erzinti. Visi paskubomis stengiamės ką nors gardesnio nugriebti Kūčių stalui. Tačiau G.Bareikienės namuose nei skubos, nei panikos nejusti. Kaip ir dera artėjant šeimos šventei, čia vyrauja ramybė ir santūrus laukimas.
Močiutės dvasia rengiasi pasitikti Kristaus gimimą, o plati šypsena išduoda, kad laukiama ir vaikų, ir jau suaugusių, savus lizdus susukusių anūkų, ir pirmo proanūkio.
G.Bareikienė tikina įpratusi Kūčioms viską gaminti pati, kuo mažiau gaminių pirkti parduotuvėje. Esą taip Kūčių patiekalai būna skanesni ir šventinė dvasia tikresnė. Pagrindiniu patiekalu visada laikoma iš bažnyčios parsinešti kalėdaičiai.
Esą šiais laikais jų po vieną tenka kiekvienam kūčiautojui. Tačiau G.Bareikienė pasakojo, kad anksčiau ant stalo pakakdavo ir vieno kalėdaičio. Po maldų jį šeimininkas visiems už stalo sėdintiems laužti siūlydavo.
"Kitu tradiciniu mūsų šeimos Kūčių patiekalu tapo iš kviečių gaminama grucė. Paprastas patiekalas, gaminamas iš grūstų kviečių ir užpilamas saldintu vandeniu. Jį labai mėgsta vaikai", – pasakojo G.Bareikienė.
Kūčiukus kepa pati
Močiutė ne tik kviečius pati grūda, aguonų pyragus minko, bet ir kūčiukus kepa. Moters nuomone, parduotuvėje parduodami jos žaismingai vadinami parpeliukai netikri. Esą tradiciniai kūčiukai turi būti gaminami kaip galima paprasčiau, kad atitiktų pasninko reikalavimus. Šiukštu neįmaišyti jokio pieno, sviesto ar kiaušinių. Tik vanduo, miltai, truputis aliejaus ir aguonų.
"Kepant Kūčioms pyragus taip pat derėtų prisilaikyti tradicijų: naudoti kuo mažiau gyvulinės kilmės produktų. O kad būtų skaniau, prie pyrago galima pagaminti ir kitą tradicinį patiekalą – avižinį kisielių. Jį pasidaryti nesunku: reikia prieš parą užraugti avižas, įmesti vieną kitą duonos plutą ir palikti šaltai. Po paros raugalą nusunkti ir likusį skystį virti, kol sutirštės", – patarė G.Bareikienė.
Šalia avižinio kisieliaus močiutė siūlo patiekti ir spanguolinį, tik kad būtų skanesnis, ne miltelius parduotuvėje pirkti, o iš savų surinktų uogų pagaminti. Esą visai nesunku: sumalei spanguoles, nusunkei ir sultis su krakmolu užvirei. Kad nebūtų kisielius labai rūgštus, G.Bareikienė patarė šiek tiek cukraus įberti.
Ragina neužmiršti mirusiųjų
Tradiciškai ant Kūčių stalo patiekiama 12 patiekalų. Nėra taip jau ir daug. Kalėdaitis, kūčiukai, keletas rūšių žuvies, kisielius, pyragas, silkė, būtinai medus ir riešutai, džiovinti obuoliai.
"Nebūtina persistengti, gaminti daugiau patiekalų, bet ne visada taip lygiai išeina. Žiūrėk, suskaičiuoji, kad ant stalo jų 14 ar 16. Nieko baisaus, gali jų būti ir daugiau, tik svarbu kad patiekalų skaičius būtų lyginis", – priminė G.Bareikienė.
O kad stalas būtų šventiškesnis, jį močiutė siūlo dengti tik balta staltiese, šalia kalėdaičio uždegti šventintą žvakelę ir kryželį pastatyti. Svarbu nepamiršti padengti lėkštelės ir anapilin išėjusiems. G.Bareikienė tiki, kad brangių žmonių vėlelės per Kūčias namo sugrįžta, prie to paties stalo su artimaisiais susėda.
O daugiau puošmenų esą nereikia. Juk svarbiausia malda, nuolankumas ir namo pargrįžę vaikai.
Ką simbolizuoja patiekalai?
Obuoliai, žirneliai – Rojaus medį, nuodėmės atėjimą į pasaulį.
Grūdai – skalsos, derlingumo simbolis.
Medus – šviesos ir sveikatos simbolis.
Kūčiukai – meilės simbolis, duona vėlėms maitinti.
Žuvis – primena Jėzaus apaštalus, kurie žvejais buvę, ir paties Kristaus stebuklą, kai jis didžiulę minią pamaitino dviem žuvimis ir penkiais kepaliukais duonos.
Spanguolės – tikima, kad jos saugo nuo priešų.
Duona – stiprybės, proto, susivaldymo, ištikimybės, gerumo simbolis.
Kūčių burtai
Po balta staltiese dedamas glėbelis šiaudų, kurie po vakarienės traukiami. Kas ištraukia ilgiausią šiaudą – ilgiausiai gyvens.
Po vakarienės merginos išbėga į lauką paklausyti, iš kurios pusės šunys loja. Esą iš ten atvažiuos jaunikis.
Parsinešus glėbį malkų reikia jas suskaičiuoti. Jeigu malkų skaičius porinis – šiemet ištekėsi.
Žvaigždėtas dangus, į krūvas susibūrusios žvaigždės reiškia derlingus metus, dėslias vištas, daug grybų.
Nuomonės:
Aistė, 30 metų mama
Pirmąkart šiemet pati gaminsiu Kūčių vakarienę. Tradicinis patiekalas – silkė, marinuota su cinamonu ir svogūnais, kurią gamindavo mano mama.
Eugenijus, 48 metų biologas
Visuomet ant Kūčių stalo mūsų šeimoje būna silkė, žinoma, su burokėliais. Kas ją gamina? Kaip kam išeina pagal laiką. Būna, ir man tenka. Kas šiemet silkę ruoš, dar nesusitarėme.
Asta, 20 metų studentė
Tradiciškai ant Kūčių stalo būna pyragėliai su obuoliais, aguonomis arba grybais. Juos kepa mama, ir aš jai padedu ir močiutė. Visa šeima pyragėlius gamina.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Veiklą pradėjo naujasis Santaros klinikų filialas – Nacionalinis vėžio centras
Nuo 2025 m. sausio 1 d. veiklą pradėjo naujas Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialas – Nacionalinis vėžio centras. Nacionalinis vėžio centras įsteigtas sujungus Nacionalinio vėžio instituto klinikinę veiklą bei Santaros kl...
-
Svarbiausi klausimai ir atsakymai apie viešojo transporto bilietų kainas sostinėje
Trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybės tarybai bus teikiamas siūlymas keisti miesto viešojo transporto bilietų kainas, kurios nesikeitė nuo 2013 m. Jei taryba pritars klausimo pateikimui, tolimesni kainodaros svarstymai vyks komitetuose ir kitam...
-
Teismas atmetė Valstybinės kalbos inspekcijos skundą dėl lenkiškų lentelių Vilniaus rajone
Regionų administracinis teismas atmetė Valstybinės kalbos inspekcijos (VKI) skundą dėl viešųjų užrašų lenkų kalba Vilniaus rajone. ...
-
Benkunskas: sprendimai dėl Vilniaus sporto rūmų yra finalinėse stadijose
Sostinės meras Valdas Benkunskas sako, kad sprendimo dėl memorialo žydams įkūrimo Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose galima tikėtis artimiausiu metu. ...
-
„Rheinmetall“ vadovas susitiks su premjeru: tai pirmasis oficialus vizitas Lietuvoje
Trečiadienį Vilniuje lankysis artilerijos amunicijos gamyklą Lietuvoje planuojančios statyti Vokietijos gynybos pramonės milžinės „Rheinmetall“ generalinis direktorius Arminas Pappergeris (Papergeris). ...
-
„Mane dar vis sukrečia“: Holokausto atminimo eisenos dalyviai ragino nepamiršti praeities
Vilniuje į Holokausto aukų atminimo eiseną susirinko apie šimtas žmonių, jie ragino nepamiršti praeityje įvykusios tragedijos, jog ši daugiau niekada nepasikartotų. ...
-
Vilniaus arkivyskupijai skirs baudą
Vilniaus arkivyskupijai paveldosaugininkai skirs baudą dėl pažeistų procedūrų arkikatedroje išimant valdovų insignijas, bus sustiprinta požemių apsauga, sako kultūros ministras Šarūnas Birutis. ...
-
Atskleidė, kodėl M. K. Čiurlionio vardo Vilniaus oro uoste dar nematyti
Nuo sausio Vilniaus oro uostui laikinai suteikus kompozitoriaus ir dailininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio vardą, kol kas jame nematyti jokių tai pažyminčių ženklų, meninius sprendinius Vyriausybė žada pateikti vėliau. ...
-
Sostinėje Lukašenką pasiuntė į smulkintuvą: „Rinkimai Baltarusijoje yra klounų šou“
Sekmadienio popietę, Baltarusijoje vykstant Vakarų bendruomenės nesąžiningais laikomiems prezidento rinkimams, Lietuvoje gyvenantys baltarusiai surengė protesto akciją „Lukašenką – į smulkintuvą“. Maždaug šimtas &scar...
-
Vilnius mini 702-ąjį gimtadienį: sostinėje vyko tradicinė vėliavų pakėlimo ceremonija
Šeštadienį Vilniui minint 702-ąjį gimtadienį Rotušės aikštėje vidurdienį vyko miesto vėliavų pakėlimo ceremonija. ...