Lietuvos žvaigždės neabejingos ekologijai

Artėjant gamtos švarinimo akcijai "Darom 2009" garsūs Lietuvos žmonės jau turėjo progą surinkti vieną kitą maišą šiukšlių ir papasakoti apie ekologiją savo gyvenime.

"Natūralumas atsiperka"

Aleksandras Makejevas, Milano, Onsa, Rūta Lukoševičiūtė, Mama Rock'n'Roll, Kastaneda, Vaidas Baumila, Berneen, Vilniaus mažojo teatro aktoriai, Šarūno Kirdeikio su seserimi Kotryna Kirdeikyte vadovaujama šokių grupė. Tokia marga publika Sereikiškių parke rinko šiukšles.

Vaidotas Valiukevičius, žinomas kaip Milano, jau mokyklos laikais prisijungdavo prie gamtos švarinimo darbų. Dabar rūšiuodamas šiukšles ir pirkdamas ekologiškas daržoves bei vaisius, dainininkas kukliai įvardija savo gyvenimo būdą – pusiau ekologiškas.

A.Makejevas gamta ypač rūpinasi žvejodamas – pats nešiukšlina ir kitus žvejus moko neteršti aplinkos. Be to, atlikėjas į Sereikiškių parką atskubėjo be automobilio.

Atlikėjas Tautrimas Rupulevičius, arba tiesiog Onsa, pasakojo, kad jo ekologijos ugdymo mokytoja buvo mama, jau vaikystėje įskiepijusi taisyklę: suvalgius saldainį, popierėlio nenumesti.

Laima Tamulytė, dar vadinama Mama Rock'n'Roll, ekologijai taip pat skiria daug dėmesio. Dainininkė ne tik rūšiuoja atliekas – jos namų palanges šiuo metu puošia gausybė pomidorų ir agurkų daigų. "Natūralumas atsiperka", – šyptelėjo ji.

Aktoriai – ekologijos draugai

Audriaus Bružo sukviesti Valstybinio Vilniaus mažojo teatro aktoriai, Rimo Tumino kurso studentai, prakalbus apie ekologiją ir jos padėtį Lietuvoje, iškart surimtėjo.

Pagrindiniu ekologijos varikliu aktoriai įvardija savimonę. Tik suprasdami gamtos neteršimo teikiamą naudą ne tik kitiems, bet ir sau, žmonės sugebės pakeisti įpročius. Nešiukšlinimas pats savaime yra didelis nuopelnas ekologijai. "Jeigu kiekvienas žmogus išmes šiukšlę į jai skirtą vietą, eidamas antrąkart ten jos neberas. Jeigu nešiukšliname namie, taip pat derėtų elgtis ir mieste. Deja, žmonės tai pamiršta", – teigė Vytautas Rumšas.

Ekologija – kainuojanti mada

Garsūs Lietuvos žmonės tvirtina, jog ekologiškas gyvenimo būdas kainuoja brangiau tik perkant natūralius maisto produktus ir perdirbti tinkamas prekes. Rūšiuoti šiukšles ir neteršti gamtos įperkama kiekvienam.

Pasak Lietuvos žvaigždžių, ekologija tampa mada, bet ji labai naudinga. Populiaru darosi nerūkyti, laikytis sveikos gyvensenos, rūšiuoti atliekas. Kita vertus, daugelis dar atsižvelgia į naudą ir patogumą.


Apie akciją

Idėja rengti "Darom" arba "Teeme 2008" kilo grupei Estijos vizionierių. 2008 m. gegužės 3 d. jiems pavyko į Estijos miškus ir laukus sukviesti daugiau nei 50 tūkst. savanorių. Tokia pat akcija vyko ir Lietuvoje, per kurią keli tūkstančiai savanorių surinko kelis šimtus tonų šiukšlių. Šių metų balandžio 18 d. "Darom 2009" vyks ne tik Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, bet ir Rusijoje, Lenkijoje.

Visa informacija, kur balandžio 18 d. 10 val. galima rinktis Vilniuje, – interneto puslapyje http://darom09.lt/.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių