Mistika Kauno centre: kodėl byra daugiabutis?

Karaliaus Mindaugo prospekto daugiabučio pamatus ir sienas stipriai apgraužė vanduo, aplink pastatą atsiveria smegduobės. Gyventojai bijo, kad namas nesugriūtų. O pastatą administruojanti bendrovė kalba apie paslaptingus vandenis.

Įspūdis, tarsi bombarduotų

Karaliaus Mindaugo prospekto 31-asis namas pastatytas prieš 53 metus, tačiau atrodo, lyg būtų išgyvenęs bombardavimą.

Kieme žiojėja duobė, į kurią prieš metus susmuko sunkvežimis. Dar viena praraja kiemo įvažoje prasivėrė šią vasarą.

Vienos laiptinės rūsyje susmego betoninės grindys, išvirto pertvaros.

Gyventojai neabejoja, kad šie pažeidimai – pastatą turinčių prižiūrėti, tačiau jį gadinančių darbininkų darbas.

Gyventojai kaltina darbininkus

Butų savininkai pastebi, kad susmukus rūsio grindims buvo pažeistos ne tik sukibimą su rūsio lubomis praradusios pertvaros, bet ir laiptines skiriančios, visą pastatą laikančios sienos.

Pažeidimus apžiūrėjusi savivaldybės komisija samprotavo apie galbūt namo vietoje telkšojusią pelkę, o namo administratorius postringavo apie kenkiančius gruntinius vandenis.

Namo gyventojai įsitikinę, kad pastato pamatai pažeisti, nes vanduo iš šildymo sistemos išleidžiamas tiesiai į rūsį ant grindų. Tai vyksta ne vieni metai, todėl, neabejoja gyventojai, vanduo ir išgraužė betoninių rūsio grindų pagrindą.

Namo rūsyje akivaizdžiai drėgna, tačiau pastatą administruojančio „Kauno centro būsto“ atstovai kalbas apie į rūsį dideliais kiekiais pilamą vandenį neigia.

„Kažkodėl rūsyje pastatas pažeistas tik toje laiptinėje, kur įrengtas pastato šilumos mazgas. Anksčiau vanduo būdavo pilamas į lauką pro langą, bet jį užmūrijo, tai kur tą vandenį pilti? O vandenį išleisti reikia ne tik tada, kai prasideda ir baigiasi šildymo sezonas. Tai tenka daryti kaskart, kai kam nors reikia pakeisti radiatorių ar vonios šildytuvą“, – pasakojo name nuo jo pastatymo gyvenanti Edita Stankevičienė.

Administratorius nesikiša

Kai kurios pertvaros rūsyje nuvirto pačios. Kai kurias, vos besilaikančias, teko nugriauti, kad neužgriūtų ant žmonių, o kai kurias nusprendė išvartyti patys darbininkai. Jie nutarė, kad išdaužius pertvaras bus lengviau pakeisti vamzdį. Po jų darbo žmonės rūsyje rado asmeninių daiktų ir betono jovalą, kuris nepašalintas iki šiol.

„Galima sakyti, kad rūsių nebeliko. Tik galiu parodyti, kurioje vietoje buvo mano, o kur kaimynės“, – į griuvėsius rodė E.Stankevičienė.

Pašalinti pastato stabilumui grasinančius pažeidimus turėtų skubiai rūpintis jį administruojanti bendrovė, tačiau ji nusiplauna rankas.

„Prašymo atlikti darbus bendrovė nėra gavusi“, – atšovė „Kauno centro būsto“ atstovė.

Duobė riogso metus

Didelė dalis daugiabučio butų savininkų čia gyvena nuo sovietmečio ir teigia, kad pastatas ir jo aplinka visada būdavo prižiūrima kur kas labiau nei dabar. Netvarkoma ne tik tai, ką reikia tvarkyti patiems savininkams, bet ir valstybės ar savivaldybės žemėje esantys pavojingi objektai.

Praėjusią vasarą į netoli šiukšlių konteinerių atsivėrusią skylę įkrito sunkvežimis. Paaiškėjo, kad žmonės daugybę metų važinėjo ant seniai užmūrytų ir asfalto danga uždengtų sandėliukų. Palaidotų ir užmirštų sandėliukų stogo danga neišlaikė, kai ant jos užriedėjo sunkvežimis su smėliu.

Savivaldybė aptvėrė įgriuvą tvora, tačiau ji jau guli ant šono, o prie mirtinai pavojingos vietos gali prieiti ir vaikas.

Pavojų bandys parduoti

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygaudas Molis pasakojo, kad tvarkymo darbai nevyksta, nes nutarta sandėlius perduoti Turto fondui, kuris bandys juos parduoti.

Kada prasidės pardavimas ir kiek jis užtruks, V.Molis atsakyti negalėjo, tačiau žadėjo pasirūpinti, kad būtų pastatyta nauja tvora.

„Aš suprantu, kad žmonėms atrodo, jog viskas vilkinama, tačiau taip nėra. Mums reikia laikytis įstatymų, o ne visi įstatymai yra geri. Vien kabeliui pakloti reikia kelių mėnesių“, – savivaldybės lėtapėdiškumą teisino V.Molis.

Dar viena duobė praėjusio mėnesio pabaigoje atsivėrė tiesiai ant įvažos į kiemą, šalia vandens surinkimo šulinio, tad ji greičiausiai atsirado taip pat ne dėl gamtos reiškinių, o dėl žmonių klaidos arba įrangos gedimo.

Namo gyventojai būgštauja, kad smegduobių apsuptyje atsidūręs pastatas vieną dieną sulauks dramatiškos avarijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaip

siaip portretas
kur nors kokia kanalizacija ar vamzdis kiauras ir isplauna grunta. pas mus gatvej vis smegdavo ir smegdavo tokia smegduobe, o kai sutvarke sulini salia kurio kazkokie vamzdziai buvo suskile visos bedos is kart baigesi, o tai irgi kliedejo apie kazkokius gruntinius vandenis, saltinius....

Balys

Balys portretas
Čia iš tikrųjų nėra mistikos. Painiava veikėjų galvose, ir straipsnio autorių smegenyse. Tie sandėliai turi savininką, tai jis privalo juos tvarkyti, kad nekeltų pavojaus aplinkai. O jei įstatymas koks nesąminingas, tai seimas privalo skubos tvarka taisyti, už ką jie ten algas ima ???

savivaldybėVAGYS

savivaldybėVAGYS portretas
kas nežino kad molis yra molis, ir visada taip buvo ir visada bus
VISI KOMENTARAI 28

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių