Patvirtinti nauji S. Nėries ir L. Giros gatvių pavadinimai

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto taryba patvirtino naujus pavadinimus Salomėjos Nėries ir Liudo Giros gatvėms. Salomėjos Nėries gatvė nuo šiol vadinsis Vėtrungių, o Liudo Giros – Liongino Baliukevičiaus-Dzūko vardu. Pavadinimus gatvėms siūlė ir išrinko gyventojai.

Pavasarį paskelbus apie gatvių pervadinimą gyventojai pateikė 1776 pasiūlymus su naujais gatvių vardais. Po tris tinkamiausius pavadinimus balsavimui išrinko Fabijoniškių bendruomenė kartu su Vilniaus miesto Istorinės atminties komisija. Susitikimo metu bendruomenės atstovai su komisijos nariais Salomėjos Nėries gatvei išrinko tris galimus variantus – Kamanių, Fabijono ir Vėtrungių. Liudo Giros gatvei labiausiai gyventojų ir komisijos nuomone tiko Liongino Baliukevičiaus-Dzūko, Miško vartų ir Didgirio pavadinimai.

Birželio 25–liepos 5 dienomis tinklalapyje isrinkvarda.lt buvo galima balsuoti už labiausiai patinkantį naują pavadinimą. Buvo leidžiama balsuoti už vienos gatvės pavadinimą arba už abiejų. Gyventojai aktyviai balsavo ir už kiekvieną gatvę atiduota per 11 tūkst. balsų. Iš viso bendrai susumavus buvo atiduota 22 417 balsų.

Daugiau nei pusė (54 proc.) balsavusiųjų už naują Salomėjos Nėries gatvės pavadinimą, atidavė balsą už Vėtrungių vardą. Kamanių vardas sulaukė 35 proc. balsavusiųjų palaikymo, o Fabijono – 11 proc.

Vėtrungių pavadinimą pasiūliusių gyventojų nuomone, tai vienas iš gražiausių lietuviškų žodžių. Iki šiol Vilniuje Mažosios Lietuvos simbolis – vėtrungė – gatvių varduose nebuvo įamžintas.

Dėl Liudo Giros gatvės daugiausiai gyventojų balsavo, kad gatvė būtų pavadinta partizano Liongino Baliukevičiaus vardu. Šis vardas labiausiai patiko 57 proc. balsavusiųjų. Už Miško vartų pavadinimą balsavo 27 proc. dalyvavusių balsavime, už Didgirio – 16 proc.

Lionginas Baliukevičius-Dzūkas buvo vienas ryškiausių Lietuvos rezistencijos kovotojų, Dainavos apygardos vadas, žuvęs už Lietuvos Nepriklausomybę. Ateinančiais metais bus 100-osios jo gimimo metinės, todėl, pasiūliusiųjų gyventojų nuomone, būtų prasminga jį įamžinti.

Pagal nusistovėjusią naujų vietovardžių praktiką, Istorinės atminties komisija Vilniaus miesto Tarybai teikė pavadinimą su partizano L. Baliukevičiaus slapyvardžiu – Dzūkas. Tokiu pačiu principu buvo pavadinta ir partizano vardu Vilniuje pavadintas Juozo Lukšos-Daumanto skveras. „Kiekvieno partizano slapyvardis – neatsiejama jo istorijos bei kovos už Lietuvos laisvę dalis. Todėl suteikti gatvei partizano vardą be jo slapyvardžio būtų tiesiog neteisinga. Tokiu pačiu principu įamžinami ir kitų partizanų vardai, pavyzdžiui, Jono Žemaičio-Vytauto aikštė“ – paaiškino komisijos pirmininkė Kamilė Gogelienė.

Įteisinti naujieji gatvių pavadinimai bus registruoti Adresų registre. Automatiškai keisis ir kiti, su gatvių pavadinimų pakeitimu, susiję duomenys VĮ Registrų centro administruojamuose registruose, pavyzdžiui, adresai Nekilnojamojo turto registre, įmonių buveinių adresai Juridinių asmenų registre ar asmenų deklaruotos gyvenamosios vietovės adresai Gyventojų registre.

Taigi, dėl šių duomenų keitimo kreiptis papildomai gyventojams nereikia – adresai pastatams ir juose esančioms patalpoms (butams) keičiami automatiškai ir nemokamai. Juridiniams asmenims rekomenduojama apie pasikeitusį adresą informuoti pagal poreikį verslo partnerius, klientus, kitus juridinius asmenis.

Naujųjų gatvių pavadinimų lenteles Vilniaus miesto savivaldybė gamins ir įrengs savo lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Benkunskis komunisto vaikas. Klapčiukas skystaklynis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių