Stringa nuotekų dumblo perdirbimas

Kauno nuotekų valykloje nuo pavasario lauke stovi neišpakuota kanalizacijos dumblo perdirbimo įranga. Kituose miestuose tokie darbai jau baigiami.

Ginčai užsitęsė

Įmonė „Kauno vandenys“ tikėjosi jau šį rudenį pastatyti nuotekų valykloje susikaupiančio dumblo perdirbimo cechą. Jame dumblas būtų džiovinamas ir perdirbamas į sausas granules, tinkamas deginti ir gaminti šilumą. Jau pastatytas būsimasis sandėlis granulėms laikyti, pavasarį suvežti visi gamybos procesui reikalingi agregatai. Vis dėlto tolesni darbai užstrigo.

Vilniuje, Šiauliuose ir daugelyje kitų šalies savivaldybių tokie Europos Sąjungos remiami dumblo perdirbimo projektai jau baigti arba artėja prie pabaigos. Tuo tarpu Kaune užsitęsė ginčai su gyventojais. Jie kategoriškai priešinasi „Kauno vandenų“ planams, nes netiki pažadais, kad naujas cechas nebus kenksmingas jų sveikatai.

„Neseniai pateikėme atsakymus į Kauno visuomenės sveikatos centro klausimus apie projekto poveikį žmonėms ir aplinkai. Tik gavę visuomenės sveikatos specialistų išvadas, kad dumblo džiovykla nekenksminga, galėsime prašyti dumblo perdirbimo cecho statybos leidimo. Tai gali užtrukti iki spalio“, – situaciją apibūdino įmonės „Kauno vandenys“ generalinio direktoriaus padėjėjas Vilius Burokas.

Jei statybos leidimą pavyks gauti rudenį, dumblo džiovinimo cechas būtų baigtas tik kitų metų pavasarį.

Perpildytas laukas

V.Burokas nė nesvarsto tikimybės, kad projektas bus sustabdytas ir teks atsisakyti 34 mln. litų vertės projekto. Didžiąją jo dalį finansuoja ES, po dešimtadalį – Vyriausybė ir Kauno savivaldybė.

„Nėra jokių priežasčių stabdyti šį projektą. Žmonės turi suprasti, kad vis tiek tektų ieškoti būdų, kur dėti kas parą susikaupiantį didelį kiekį nuotekų dumblo. Jei skirtų paramos lėšų nepanaudosime, jos dings“ – kalbėjo V.Burokas.

Šiuo metu kiekvieną parą sunkvežimiais išvežama 40 tonų dumblo. Jis kaupiamas netoli Ežerėlio esančioje aikštėje. 12 ha plote iškilusios dumblo kalvos jau pasiekė maksimalų krautuvams 4 metrų aukštį, o plėsti lauko nėra galimybių. Dėl sunkiųjų metalų taršos šios atliekos netinkamos tręšti laukus.

Dumblo džiovinimo įrengimus gaminančios vokiečių kompanijos „Klein Technical Solutions GmbH“ direktorius Bjornas Wunderlichas tikino, kad kauniečiai neturi bijoti vandens valykloje iškilsiančio cecho. „Tokius pačius įrengimus neseniai pastatėme Naujoje Zelandijoje, kur priimti labai griežti aplinkosaugos įstatymai. Daug mūsų džiovyklų yra Vokietijoje, kitose šalyse. Iš jų nesklinda nei smarvė, nei teršalai“, – teigė B.Wunderlichas.

Gyventojai prispaudė įmonę

Marvelės bendruomenės centro pirmininkė Elena Kavaliauskaitė aiškino, kad žmonės jau ne kartą buvo apgauti, todėl nepasitiki įmonės „Kauno vandenys“ vadovais.

„Statant valykloje biologinio valymo įrenginius mums buvo žadėta, kad iš jų nesklis jokie blogi kvapai, bet realybė kitokia“, – skėstelėjo rankomis pirmininkė.

Per susitikimus su gyventojais „Kauno vandenų“ atstovai pripažino, kad biologinių valymo įrenginių filtrai susidėvėję, todėl Marvelę dažnai ir vargina dvokas.

Iš pradžių V.Burokas bandė aiškinti, kad atnaujinti filtrus bus galima tik gavus statybos leidimą dumblo džiovinimo cechui statyti. Vis dėlto gyventojai nepatikėjo, kad to negalima padaryti anksčiau. Pasirodo, tai išties įmanoma ir biologinio valymo įrenginių filtrai artimiausiu metu bus pradėti rekonstruoti.

„Su rangovais dar turime suderinti darbų grafikus. Manau, jau šį rudenį blogų kvapų neliks, o pradėjus veikti dar ir dumblo džiovinimo įrangai dėl tam tikrų technologinių procesų ši problema neiškils ir vėliau“, – tvirtino V.Burokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na va

na va portretas
Taigi pasisamde buvusi vicemera Krisciuna dumblo specialistu ir pardejo struigti darbai...Kazkas matyt nedave otkato...

Pinokis

Pinokis portretas
Kodel apie Krikščiūną nei žodžio? Juk jis dabar glavniausias dumblo specialistas. O gal jis tik kedę tryną ?

klausimas liaudžiai

klausimas liaudžiai portretas
Tai dėl šitų įrengimų statybos darbų nuo Rugsėjo pirmos Kaune ir brangsta vandens kubinis metras gyventojams?
VISI KOMENTARAI 8

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių