Tuskulėnų memoriale bus pagerbti per 700 laisvės kovotojų, sukurtas spektaklis

  • Teksto dydis:

Tuskulėnų memoriale ketvirtadienį bus pagerbti per 700 laisvės kovotojų, kurių palaikai buvo atkasti masinėje 1944–1947 metų sovietinių aukų kapavietėje buvusio Tuskulėnų dvaro teritorijoje Žirmūnuose.

Kaip pranešė Okupacijų ir laisvės kovų muziejus, minėjime taip pat bus prisimintos Ukrainoje Bykivnios girioje atrastų 1937–1941 metais Kijeve vykdytų masinių politinių represijų kapinyno aukos – apie 30–40 tūkstančių stalinines represijas patyrusių Ukrainos bei Lenkijos civilių ir kariškių.

Specialiai šiai progai ir vietai – Tuskulėnų memorialo koplyčiai-kolumbariumui – lietuvių kompozitorė, viena iš „Stalo teatro“ Lietuvoje įkūrėjų Snieguolė Dikčiūtė kartu su ukrainiečių kino režisieriumi Oleksandru Dirdovskiu sukūrė garso objektų spektaklį „Vanduo ir vėjas“. Premjerinio spektaklio tikslas – atgaivinti okupacinio laikotarpio atmintį ir šių baisumų nemačiusioms kartoms perduoti įprasmintą tragiškų vietovių istoriją.

S. Dikčiūtė kartu su kolega iš Ukrainos pasakoja studijavusi istorinę masinių kapaviečių medžiagą, kuri rodo, kad dažniausiai kartu su žmogaus palaikais joje atrandama aprangos likučių – sagos, diržų sagtys, batai

„Yra ir kankinimo elementų tokių, kaip vinys, geležtės, stiklas. Šaltiniai taip pat rodo, kad režimo represinės struktūros savo naikinamajame darbe naudojo ne tik ginklus, bet ir kanceliarijos objektus – rašomąsias mašinėles, skaitliukus, žirkles, popierių ir panašiai. Visi šie daiktai ir yra muzikos instrumentai, kurie pasakoja siaubingą istoriją“, – sako menininkė, performansų autorė.

Idėja sukurti muziką specialiai Tuskulėnų koplyčiai-kolumbariumui kompozitorei, pasak jos, kilo apsilankius memorialiniame objekte ir išgirdus jo akustiką.

Tuskulėnų ir Bykivnios aukoms atminti skirte spektaklyje naudojami kino režisieriaus iš Ukrainos O. Dirdovskio dokumentinio kino „Pusiausvyra ir siaubas“ kadrai, kurie leidžia sugretinti Ukrainos ir Lietuvos įvykius.

Spektakliui dekoracijas kūrė dailininkai Vilma Aleksienė ir Danas Aleksa, pagrindinio personažo temą atliks perskusininkas Dominykas Snarskis, kitas – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikos terapijos programos magistrantai.

Prieš spektaklį Tuskulėnų aukų atminimo dienos minėjimo programoje atminimo kalbas sakys Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė, Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys, Lenkijos ambasados Lietuvoje misijos pavaduotojas, pirmasis sekretorius Andrzejus Dudzińskis, Tuskulėnų aukos Adolfo Bagdono-Beržo sūnėnas Viktoras Šeškauskas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius dArūnas Bubnys.

Tuskulėnų aukų pagerbimo ceremonijoje dalyvaus Garbės sargybos kuopos kariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnietė

Vilnietė portretas
Pagarba.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių