Valdovų rūmų muziejaus draugijoje – dar vienas bendradarbis

Trečiadienį Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktorius dr. Vydas Dolinskas ir Vilniaus universiteto l. e. p. rektorius prof. habil. dr. Jūras Banys pasirašys abiejų nacionalinių įstaigų ilgalaikio bendradarbiavimo sutartį, kuria oficialiai bus įteisintas jau kelerius metus vykstantis aktyvus muziejaus ir universiteto bendradarbiavimas.

Vadovaudamosi geros partnerystės ir bendradarbiavimo principais, abi institucijos ir toliau sieks vykdyti mokslinius tyrimus, aktualinti jų rezultatus ir pasiekimus, dalytis gerosios veiklos patirtimi, pristatyti Lietuvos ir Europos kultūrinį ir istorinį paveldą bei mokslo pasiekimus. Bendradarbiavimo sutarties pasirašymo iškilmėse skambės Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, žinomo pianisto Petro Geniušo atliekami klasikinės muzikos kūriniai.

Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dekanas prof. dr. Rimvydas Petrauskas teigia, kad abipusiai naudingas bendradarbiavimas su Valdovų rūmų muziejumi vyksta jau kelerius metus, tačiau sutartis padės organizacinius pamatus tolesniems bendriems projektams įgyvendinti. „Mes tikimės bendradarbiavimo intensyvinimo keliose srityse. Valdovų rūmų muziejus yra gera vieta atlikti praktiką Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto istorijos, archeologijos ir paveldosaugos studentams. Svarbūs bendri projektai, kuriuos įgyvendinant galima derinti mokslo, studijų ir švietimo bei viešinimo aspektus (abu sutarties dalyviai čia turi pranašumą). Numatomi ir akademinei bei platesnei kultūrinei visuomenei skirti renginiai, ypač turint omenyje Valdovų rūmų muziejaus sugebėjimą pritraukti suinteresuotų žmonių – tai gera galimybė pristatyti naujausius istorijos ir archeologijos laimėjimus platesnei auditorijai“, – sako R. Petrauskas.

Remiantis Vilniaus universiteto ir Valdovų rūmų muziejaus ilgalaikio bendradarbiavimo sutartimi, ketinama dalytis gerąja darbo patirtimi, organizuoti bendrus renginius, konferencijas, seminarus, parodas, leisti mokslinius ir švietėjiško pobūdžio leidinius, plėtoti mokslinius ryšius bei mainus ir vykdyti kitus bendrus projektus, skatinančius šviesti visuomenę, ugdyti paveldo suvokimą, puoselėti ir aktualinti istorinę atmintį. Ilgalaikio bendradarbiavimo sutarties naudą ypač pajus Vilniaus universitete istoriją, kultūros antropologiją, komunikaciją arba panašias humanitarinių bei socialinių mokslų specialybes studijuojantys studentai, kurie nuo šiol galės atlikti praktiką viename svarbiausių šalies muziejų.

Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus dr. Vydo Dolinsko teigimu, pasirašant šią sutartį bus formalizuota jau susiklosčiusi ir sėkmingai abipusiai naudingai plėtojama dviejų institucijų partnerystė. „Be to, sutartis įprasmina bei gaivina ir istorinį Vilniaus universiteto ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos ryšį. Juk XVI a. Vilniaus universiteto įkūrimo idėja buvo brandinama bei skatinama būtent mūsų valdovų aplinkoje. Savo privilegijomis Lietuvos didieji kunigaikščiai ir Lenkijos karaliai Žygimantas Augustas bei Steponas Batoras patvirtino kolegijos bei universiteto steigimą, o paskutinysis Jogailaitis testamentu Vilniaus Alma Mater netgi padovanojo savo garsiąją biblioteką, sukauptą Valdovų rūmuose. Universitetas savo ruožtu tapo valstybininkų, kultūrininkų, mokslininkų kalve Lietuvai ir jos valdovo dvarui, – teigia jis. – Taigi, šiandien plėtojamas bendradarbiavimas su Vilniaus universitetu sugrįžta visai kita kokybe ir kitomis sąlygomis, tačiau neabejotinai išlaiko istorinę dvasią ir tradicijų tęstinumą“.

Vilniaus universiteto ir Valdovų rūmų muziejaus ilgalaikio bendradarbiavimo sutarties pasirašymo ceremoniją vainikuos Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, žinomo pianisto Petro Geniušo koncertas. Jo metu skambės gražiausi kompozitorių Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Frederiko Šopeno (Fryderyk Chopin), Ferenco Listo (Ferenc Liszt) ir Manuelio de Falos (Manuel de Falla) kūriniai.

Tai ne pirma Valdovų rūmų muziejaus ilgalaikio bendradarbiavimo sutartis. Tokias sutartis muziejus anksčiau yra pasirašęs su Lietuvos dailės muziejumi, Pilių tyrimų centru „Lietuvos pilys“, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Lietuvos kariuomene, Lietuvos istorijos institutu, Lietuvos bajorų karališkąja sąjunga, Valdovų rūmų paramos fondu ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių