Vilniaus meras: jeigu bus politinė valia, paminklas prezidentui A. Smetonai sostinėje iškils 2026 m.

Jeigu Vilniaus taryboje bus politinės valios, paminklas pirmajam Lietuvos prezidentui Antanui Smetonai sostinėje gali iškilti 2026 m., sako meras Valdas Benkunskas. Visgi, pabrėžia jis, visi sprendimai yra miesto tarybos narių rankose.

„Turime priėmę sprendimą dėl paminklo statymo prie Senojo teatro. Ten dabar yra niuansai, kad kitais metais Basanavičiaus gatvė sankirtoje su Mindaugo gatve bus stipriai pertvarkoma, bus atkasti visi važiuojamosios dalies gruntai ir keičiami vamzdynai. Tai norisi pirmiausiai padaryti gatvę, tada padaryti minimalius skvero sutvarkymus. Ir tada jau visą tą teritoriją turėti su paminklu, jeigu taryba (...) tokį sprendimą priims. Bet viskas yra planuojama. Turbūt, realus planas 2026 m. turėti Vilniuje tokį paminklą, jeigu bus politinė valia“, – trečiadienį vykusio Vilniaus tarybos posėdžio metu kalbėjo V. Benkunskas.

Anot jo, savo darbą šiuo klausimu turės atlikti ir savivaldybės Istorinės atminties komisija, į kurią meras artimiausiu metu ketina kreiptis.

ELTA primena, kad 2022-ųjų pabaigoje praėjusios kadencijos Vilniaus miesto taryba patvirtino, jog pirmasis Lietuvos prezidentas A. Smetona bus įamžintas skvere priešais Vilniaus senąjį teatrą J. Basanavičiaus gatvėje.

Visgi, toks sprendimas įžiebė aštrias diskusijas – kelti klausimai, ar A. Smetona turėtų būti įamžintas valstybės sostinėje, mat prezidentas nebuvo vienareikšmiškai vertinamas politikas.

Šalies vadovo pareigas A. Smetona ėjo du kartus – 1919-1920 ir 1926-1940 m. A. Smetona buvo Nepriklausomybės Akto signataras, Lietuvos Tarybos pirmininkas, publicistas. 1926 m. pirmasis Lietuvos prezidentas įvykdė valstybės perversmą ir nuvertė tuometį šalies vadovą Kazį Grinių. 1940 m. sovietams okupuojant šalį A. Smetona pasitraukė į Vakarus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Skystas meriukas visiškai, nusikalba. Tegul savo bobai siūlo paminklą.

Egis

 Egis portretas
KRISTINA BRAZAUSKIENĖ LABAI APSIDŽIAGS ,KAD VAGIUI KURIS PATS VOGĖ IR KITIEM LEIDO PASTATYS PAMINKLĄ ,UŽ VIEŽBUTĮ ,KURIS BUVO PRIHVATIZUOTAS BE JOKIO KONKURSO IR PADOVANOTAS KRISTINAI,ŠTAI TOKIE ŠALINONKAI GROBSTYMO SĖDI DABAR VILNIAUS SAVIVALDYBĖS TARYBOJE ,O MERAS LABAI NORI PRASTUMTI STADIJONO STATYBĄ ,AVULIS JAM SKOLINGAS NELIKS.JUK YRA VERTINGESNIŲ ŽMONIŲ KURIEM VERTĖTŲ STATYTI PAMINKLUS.

く⁠コ⁠:⁠彡

く⁠コ⁠:⁠彡 portretas
Prie upelio ir bėgimo pozoje,su iš baimės išvirtusiomis akimis ir pilnu "ciamodanu babkių".
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių