Žaliojo tilto skulptūros kol kas atsilaikė – dėl jų likimo ekspertai spręs pavasarį

  • Teksto dydis:

Tęsiantis protesto akcijoms dėl Žaliojo tilto sovietinių skulptūrų Vilniuje, Valstybinė kultūros paveldo komisija diskusiją dėl jų likimo atidėjo iki pavasario.

Pasak komisijos pirmininkės Gražinos Drėmaitės, tarptautinę konferenciją, kurioje būtų diskutuojama dėl sovietinio paveldo, ketinama surengti kovo arba balandžio mėnesį.

„Konferencijos taryba nutarė, kad geriau daryti tarptautinę konferenciją, nes yra patirtis kitose šalyse, ir nukėlėme ją į pavasarį. Norime, kad būtų specialistų iš Vokietijos, Italijos, Lenkijos. Iki tol dirbs vietiniai menotyrininkai“, - BNS trečiadienį sakė Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Gražina Drėmaitė.

„Paveldas tai nėra politika, nėra taip, kad priimsime politinį sprendimą ir viskas - čia taip nedaroma, reikia viską daryti civilizuotai“, - sakė G.Drėmaitė.

Trečiadienį prie Žaliojo tilto grupelė Sausio 13-osios gynėjų surengė piketą, kuriuo reikalauja išbraukti sovietines skulptūras iš Kultūros vertybių registro.

Piketo dalyviai ant tilto demonstravo sovietmečių vykdytų masinių partizanų bei intelektualų žudynių nuotraukas.

Vienas piketo iniciatorių, Sausio 13-osios brolijos pirmininkas Kasparas Genzbigelis BNS sakė, jog šios tariamam „Lietuvos išvadavimui“ pastatytos skulptūros iš tiesų slepia sovietinius nusikaltimus.

„Mes tikimės ir laukiame iš valstybės institucijų, kad jos nebeįtrauktų į saugomų objektų sąrašą okupantų propagandines skulptūras. Šiandien, agresijos prieš Ukrainą atveju, šitas įrankis dirba žalodamas vaikus, skleisdamas melą, neigdamas genocidą prieš Lietuvą“, - sakė jis.

Protestuotojai žada čia rinktis kasdien nuo 12 iki 16 valandos, iki spalio 12 dienos. Savivaldybė BNS patvirtino, jog apie protesto akciją buvo informuota.

Šiuo metu internete renkami parašai prie peticijos, kuria reikalaujama skulptūras išbraukti iš Kultūros vertybių registro bei jas nuimti. Peticiją jau pasirašė per 3000 žmonių.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios karius, darbininkus, valstiečius ir studentus ant Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnietė, pensininkė

Vilnietė, pensininkė portretas
O ko laukt pavasario ? ? ? Griaut nedelsiant !!!!

geriausi pasiulymai

geriausi pasiulymai portretas
,,Kur problemos? Na perdažykit tuos du kareivius-vieną nato kamufliažu, kitą ketvirtojo reicho, vietoj vėliavos pastatykit nurašytą “tomahawką”. Dviems studentams privirinkite lagaminus su užrašu Good bye Lietuva-hello london. Vienam darbininkui, tam kuris su prijuoste, uždėkite rožinį peruką, kitam įdėkit į ranką pidervėliavą. Dar tegu tas fekalinių vamzdzių menininkas suraito iš surūdijusios armatūros lopšį įkomponuoja į tą duetą. Na o dviejų kolūkiečių taisyti nereikia, nes vienas ir taip ištiesęs ranką, lyg lauktų išmokų iš es. Jeigu tie piliečiai tegali pajausti savigarbą tik kovodami sunkią ir kruviną kovą su statulomis, tada joooo…prasminga, kilnu, didu…verta istorijos puslapio. Kad valstybė paš..kta, tai smulkmena, kad sėdim po kito okupanto padu, tai niekis, kad baigiam išnykti irgi baika. Na, bet, kas muziką užsako, tas mergaites ir šokdina.''

I Gruto parka juos!

I Gruto parka juos! portretas
Jau prisibuvo, uzteks. Man jie tokie slykstus, einant pro sali pasijuntu kaip kokioj Maskvoj, Liaudies ukio pasiekimu parodoj. Kuom tie sovietiniai kareiviai geresni uz Lenina? To balvono jau seniai nera, o tie, Lenino keslu vykdytojai, tebestovi. Griauti, ir kuo greiciau! Kokiu cia dar uzsienieciu klausysim? Kur pasirasyti? Ir as pasirasau.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių