Iš Santaros klinikų – skaudi žinia: nusižudė perspektyvus chirurgas

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį pranešė, kad nusižudė Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikoje dirbęs gydytojas. Pasak ministro, šiuo metu policija atlieka tyrimą, psichologai teikia pagalbą kolegoms ir artimiesiems.

„Iš Santariškių pasiekė liūdna žinia – iš gyvenimo pasitraukė jaunas gydytojas. Policija atlieka tyrimą aplinkybėms nustatyti, todėl prašau kol kas susilaikyti nuo pirminių vertinimų Gydymo įstaigoje dirba psichologų komanda, kuri teikia pagalbą kolegoms, taip pat susisiekta su šeima dėl pagalbos jai“, – save „Facebook“ paskyroje skelbė A. Dulkys.

„Prašome vertinti artimųjų ir kolegų privatumą šią sunkią akimirką. Užuojauta artimiesiems ir visiems, kurie pažinojo jauną specialistą“, – pridūrė jis.

Teisėsaugos duomenimis, antradienį apie 6.40 val. Vilniuje, Mokslininkų g., bute, rastas mirusio vyro (gim. 1987 m.) kūnas.

Įtariama, kad vyras mirtinai susižalojo pats.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Perspektyvus gydytojas

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos patvirtino, kad antradienį nusižudė abdominalinės chirurgijos gydytojas.

„Santaros klinikų bendruomenė yra sukrėsta ir liūdi dėl kolegos abdominalinės chirurgijos gydytojo, vadovo robotinei chirurgijai dr. M. P. netikėtos netekties“, – teigiama klinikų komentare žiniasklaidai.

„Gydytojas buvo svarbus ir vertinamas Santaros klinikų bendruomenės bei komandos narys: patyręs pilvo chirurgas, pareigingas, profesionalus, siekiantis inovacijų, vertinamas pacientų ir gerbiamas kolegų“, – priduriama pasidalintame pranešime.

Anot Santaros klinikų, didelę dalį savo veiklos gydytojas skyrė kepenų transplantacijoms, onkologinių pacientų gydymui, studentų ir rezidentų mokymui. Nuo 2023 m. vasaros gydytojui buvo patikėta vadovauti robotinės chirurgijos grupei, kad būtų vystoma ši inovatyvi ir perspektyvi sritis.

Santaros klinikos patvirtino, kad dėl M. P. mirties pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Santaros klinikos reiškia nuoširdžią užuojautą gydytojo artimiesiems, draugams, kolegoms ir visiems, jį pažinojusiems. Prašome vertinti artimųjų ir kolegų privatumą šią sunkią akimirką“, – rašoma ligoninės pranešime.

„Įstaigoje dirba Santaros klinikų organizaciniai psichologai ir krizių įveikimo komanda, teikianti psichologinę pagalbą darbuotojams“, – priduria Santaros klinikos.

Daugybė problemų

Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė Auristida Gerliakienė teigia, kad problemų dirbantys sveikatos sistemoje jaučia daug, viena jų – nepakankamas finansavimas, taip pat maži įkainiai už paslaugas. Medikams stinga žinių, kaip suvaldyti stresą ir konfliktus.

„Įkainiai už paslaugas labai labai maži, nežinia kokia metodika skaičiuojami, gydytojai priversti imti kyšius, už tai yra smerkiami. Turime perdegimą medikų apie 90 plius procentų, perdegimas veikia neigiamai fizinę būklę, emocinę, sprendimų priėmimą, nukenčia gydymas pacientų ir ligonių, asmeninis gyvenimas stipriai kenčia. Ko labai trūksta medikams – žinių, kaip suvaldyti stresą, konfliktus“, – LRT radijui sakė A. Gerliakienė.

Tai nepopuliarūs sprendimai, jie vilkinami, atidėliojami. Kalbama apie galimą ir sistemos griūtį, ji ne už kalnų.

Anot jos, pačios medikų profsąjungos deda pastangas ir kviečia savo narius į mokymus, įgyti psichologinių, teisinių žinių. Aktyviai veikia ir Santaros gydytojų profsąjunga, kur dirbo minimas medikas, tačiau A. Gerliakienė teigė neturinti informacijos, ar jis jai priklausė.

„Pati medikų bendruomenė pasyvi, nelabai linkusi mokytis, mano, kad susitvarkys patys, kaip matom iš suicidų, gana, sakyčiau, dažnų medikų tarpe – nesusitvarko. Čia yra labai daug sluoksnių, daugialypė problema ir sprendimų reikia, ypatingai reikia politinių sprendimų greitų“, – teigė vadovė.

Anot jos, kuo greičiau turėtų būti keičiama teisinė bazė „dėl finansinio balanso įvedimo, papildomų, alternatyvių finansavimo šaltinių sveikatos paslaugoms“.

„Tai nepopuliarūs sprendimai, jie vilkinami, atidėliojami. Kalbama apie galimą ir sistemos griūtį, ji ne už kalnų“, – teigė A. Gerliakienė.

Jaunųjų gydytojų asociacija: mes pavėlavome

Užuojautą dėl mediko mirties pareiškė ir Jaunųjų gydytojų asociacija, paraginusi medikus laiku kreiptis psichologinės pagalbos.

„Galima daug kalbėti apie opias sveikatos apsaugos problemas, diskutuoti, ginčytis ir darkart sėsti prie stalo kalbėtis.

Tačiau šiandien žodžių pritrūksta.

Ką pasakyti, kai pasiekia tragiška žinia – sau gyvybę atėmė jaunas gydytojas. Mes pavėlavome. Ir vėl.

Užuojauta šeimai, artimiesiems ir kolegoms. Jaunųjų gydytojų asociacija įgyvendina medikų palaikymo iniciatyvą „MEDoMedikams“, kurioje organizuojama operatyvi, konfidenciali ir nemokama psichologinė pagalba medikams.

Kviečiame kreiptis pagalbos, jei jaučiate, kad ji yra reikalinga – projekte dirbantys psichologai ir psichoterapeutai yra pasiruošę Jums padėti.

Nelikime abejingi – jei kolegai sunku, nukreipkime jį, padėkime gauti reikalingą pagalbą. Registracija konsultacijoms: https://bit.ly/psichologinepagalbamedikams“, – rašoma Jaunųjų gydytojų asociacijos paskyroje „Facebook“.


Šiame straipsnyje: Santaros klinikossavižudybėnusižudė jaunas gydytojaspagalbos tel

NAUJAUSI KOMENTARAI

Keista

Keista portretas
Kad abu tėvai medikai, parašyta, vat ar turėjo šeimą, ne. Todėl dar labai neaišku, kokios priežastys lėmė tragišką mirtį.

Aurdrone

Aurdrone portretas
Ar normalu,kai ant visu Santaros kliniku tik vienas psichologas? Kiekviename skyriuje maziausiai turetu but bent po viena. Baisus darbo kruviai,algos juokingos,skyriuose mobingas,kas kad nepranesta ten kazkur. Viska bandoma uzkraut psichologiskai silpnesniam. Ir rezultatus to matom.

Idomu,

Idomu, portretas
ar paaiskes,kokia afera nenuskilo siam skyriaus vadovui,kad teko taip begti nuo atsakomybes!?
VISI KOMENTARAI 131

Galerijos

Daugiau straipsnių