Sostinėje išniekinta baltarusiškų suvenyrų parduotuvė: už visko stovi A. Lukašenka?

Vilniuje išniekinta baltarusių parduotuvė. Kažkas išdaužė langus ir išterliojo fasadą raudonu užrašu, kuris baltarusius vadina kiaulėmis bei ragina juos grįžti namo.

Parduotuvės šeimininkas netiki, kad tai yra lietuvių radikalų darbas. Esą kameros užfiksavo, kaip nusikaltimą padaręs asmuo savo „žygdarbį“ dar spėjo ir nufotografuoti.

Specialistai neatmeta, kad tai dar viena V. Putino suorganizuota provokacija. Jos pastaruoju metu darosi vis aktyvesnės.

Ant parduotuvės fasado – riebios raudonos raidės. Lietuviškas užrašas, beje, su rašybos klaidomis, skelbia – „grįžkite namo, Baltarusijos kiaulės“.

Dmitrijus su žmona – politiniai pabėgėliai iš Baltarusijos. Čia gyvena trejus metus. Prieš porą mėnesių atidarė baltarusiškų suvenyrų parduotuvę.

„Nemanau, kad tai galėjo būti konkurentai. Panašių parduotuvių, su Baltarusių simbolika, Vilniuje nėra“, – tikino parduotuvės „Kropka“ įkūrėjas Dzmitry Furmanau.

„Vakar sostinės policija 10.02 val. gavo pranešimą, kad Vilniuje nakties metu Savičiaus gatvėje buvo išdaužti esančios parduotuvės stiklai, fasado sienos išterliotos raudonais dažais“, – pasakojo Vilniaus policijos komisariato atstovas Tomas Bražėnas.

LNK stop kadras.

Nors policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl svetimo turto sunaikinimo ir sugadinimo, tačiau aiškinantis aplinkybes veika gali būti kvalifikuojama ir pagal kitą straipsnį.

Tikėtina, kad tai dar viena provokacija. Esą lietuviai engia čia gyvenančius baltarusius.

„Provokacijos irgi yra vienas iš tikslų, siekiant sukelti kažkokį neramumą ar priešpriešą. Tai aš taip vertinčiau tokius dalykus“, – aiškino buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Gediminas Grina.

„Kiekvienoje valstybėje, kiekvienoje visuomenėje A. Lukašenka ir V. Putinas ieško specifinių įtampos taškų, pas mus šitie įtampos taškai yra susiję su dideliu baltarusių migracijos kiekiu“, – teigė VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius.

Veiksmą paryčiais užfiksavo šalia esančio restorano kameros.

„Aš tos vaizdo medžiagos dar nemačiau – man liudininkai pasakojo, bet žmogus buvo su kepure, kauke, pirštinėmis, kad nebūtų galima nustatyti vyras tai ar moteris, koks ūgis“, – pasakojo D. Furmanau.

„Kol kas jokių įtariamųjų nėra sulaikyta, atsakomybė – net iki dvejų metų laisvės atėmimo bausmė“, – teigė T. Bražėnas.

Išdaužęs langus ir išterliojęs sienas, jis ar ji savo šedevrą dar spėjo ir nusifotografuoti.

„Matyti, kad šis žmogus po „užsakymo“ įvykdymo daro nuotrauką. Pagal tai galime spręsti, kad tai – užsakymas. Mes galvojame, kad už visko stovi A. Lukašenka ar kiti „tos pusės“ užsakovai“, – tikino D. Furmanau.

„Kažkaip pas mus yra pomėgis atskirti Rusiją ir Baltarusiją. Bet nepamirškime, kad tai yra viena valstybė. Ir tikrai savarankiškai manau, kad nėra daroma niekas be Maskvos žinios“, – sakė G. Grina.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Anot specialistų, pastaruoju metu tiek Rusijos, tiek Baltarusijos žvalgyba vykdo vis agresyvesnes operacijas. Ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos valstybėse.

„Aktyviai kuriama tam tikra situacija, tam tikras įvykis, tam tikra galbūt naujiena“, – aiškino N. Maliukevičius.

Nuo kalbų – propagandos, dezinformacinių kampanijų, perėjo prie aktyvių veiksmų.

„Tai gali būti grafičių paišymas, tai gali būti kažkokios provokacijos, išpuoliai“, – sakė N. Maliukevičius.

Metodai – jau seniai patikrinti. Pavyzdžiui, šaltojo karo metu sovietų agentai Vokietijoje tikslingai piešdavo svastikas ant sinagogų. Kad sukurtų aplinką, kuri pati bylotų apie neapykantą žydams.

„Prieš kurį laiką Prancūzijos institucijos priskyrė atsakomybę už Dovydo žvaigždžių išpaišymą Paryžiuje irgi Rusijos operacijai“, – teigė N. Maliukevičius.

„Viešomis aštriomis diskusijomis apie tai, papilant alyvos į šitą ugnį, siekiama tą įtampą dar labiau užaštrinti ir taip kelti tam tikrą sumaištį pas mus“

Dažniausiai tokius darbus už atlygį siūloma atlikti socialiniuose tinkluose. O provokacijos nukreipia ne tik tarnybų, bet ir visuomenės dėmesį.

„Viešomis aštriomis diskusijomis apie tai, papilant alyvos į šitą ugnį, siekiama tą įtampą dar labiau užaštrinti ir taip kelti tam tikrą sumaištį pas mus“, – įsitikinęs N. Maliukevičius.

Nors į incidentą sureagavo ir Baltarusijos opozicijos lyderė.

„Žinia apie parduotuvės užpuolimą, langų išdaužymą ir gėdingus grafičius mane šokiravo. Tai visiškai nepriimtina, baisu ir pavojinga. Manau, kad tai dar viena režimo provokacija, kurios tikslas – provokuoti baltarusius ir lietuvius, sukurti priešišką požiūrį į baltarusius Lietuvoje ir pasėti baimės jausmą baltarusių bendruomenėje“, – teigė Baltarusijos opozicionierė Sviatlana Cichanouskaja.

Neatrodo, kad parduotuvės šeimininkas per daug dėl to išgyventų. Esą – tai net savotiška reklama.

„Ši „akcija“ jokios naudos jiems neatnešė, atvirkščiai – dar daugiau žmonių pradėjo mus palaikyti, jie ateina į parduotuvę įsigyti prekių. Todėl viskas bus gerai“, – įsitikinęs D. Furmanau.

Skaičiuojama, kad turtui padaryta daugiau nei 1 tūkst. eurų žala. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
lukasenkiui ir putinui ner daugiau ape ka galvoti kai tik ape kaskoke suveniru pardotuve. ar je is vis zino ape toke skele?! geriau paklausti kur ta tichanovskaja buvo tuo laiku.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių