Teismas konkurso į M. Mažvydo bibliotekos vadovus rezultatus pripažino negaliojančiais

Vilniaus miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs civilinę bylą, kurioje buvęs Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vadovas Renaldas Gudauskas siekė būti grąžintas į eitas pareigas, nutarė pernai įvykusio konkurso į įstaigos vadovus rezultatus pripažinti negaliojančiais.

Anot teismo, konkurso pagrindu sudaryta darbo sutartis turės būti nutraukiama arba, darbuotojui sutinkant kitomis nekonkursinėmis pareigomis, keičiama. Kultūros ministerija šį teismo sprendimą skųs.

Kaip nurodoma antradienio teismo priimtoje nutartyje, R. Gudausko reikalavimai darbo ginče su Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vadovo konkursą organizavusia Kultūros ministerija, tenkinti iš dalies.

Vilniaus miesto apylinkės teismas savo sprendimu pripažino negaliojančiais praėjusių metų lapkritį įvykusio konkurso į Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinio direktoriaus pareigas rezultatus ir panaikino konkurso komisijos protokolą.

Šį konkursą tąkart laimėjo Aušrinė Žilinskienė.

Anot teismo, teisminio ginčo šalims išaiškinta, kad minėto konkurso rezultatus pripažinus neteisėtais, konkurso pagrindu sudaryta darbo sutartis taps prieštaraujančia įstatymo reikalavimams ir turės būti nutraukiama arba, darbuotojui sutinkant su kitomis nekonkursinėmis pareigomis, pakeičiama.

Taip pat, kaip nutarė teismas, buvusiam bibliotekos direktoriui R. Gudauskui, kuris ginčijo įstaigos vadovo konkurso rezultatus, priteista 1440 eurų bylinėjimosi išlaidų.

R. Gudauskas teismo taip pat prašė pripažinti jį konkurso į Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vadovus laimėtoju, priimti jį šias pareigas, priteisti jam turtinę žalą (nuo sausio 16 d. iki grąžinimo į pareigas negauto darbo užmokesčio dydžio kompensaciją), 2000 eurų neturtinės žalos, tačiau šie reikalavimai teismo nebuvo tenkinti.

Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas dar nėra įsigaliojęs, jis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Buvęs Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vadovas R. Gudauskas teismui skundėsi dėl konkurso į minėtą įstaigą organizavimo ir vykdymo galimų tvarkos pažeidimų, jis tvirtino, kad konkursas pasižymėjo neapibrėžtumu.

Konkursą organizavusi Kultūros ministerija su ieškiniu nesutiko.

Ministerija teismo sprendimų skųs

Kaip Eltai sakė kultūros ministras Simonas Kairys, Kultūros ministerija nesutinka su Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimu, tad jį skųs apeliacine tvarka.

„Tai yra pirmos instancijos sprendimas. (...) Konkursas (į Nacionalinio Martyno Mažvydo bibliotekos vadovo pareigas – ELTA) pripažintas negaliojančiu, bet teisiškai situacija yra labai paprasta – pirmos instancijos teismas palaikė ieškovo (R. Gudausko – ELTA) norą ir priėmė jam palankų sprendimą. Šį sprendimą Kultūros ministerija tikrai skųs“, – tvirtino ministras.

Pasak S. Kairio, kadangi pirmos instancijos teismo sprendimas dar nėra įsigaliojęs, jis bus skundžiamas, apie pakeitimus, susijusius su naujosios bibliotekos vadovės A. Žilinskienės situacija, nėra pagrindo kalbėti.

S. Kairys tikino, kad ministerija nesutinka su buvusio Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vadovo R. Gudausko priekaištais buvusio konkurso įstaigos vadovo pareigoms užimti tvarkai.

„Pavyzdžiui, abejojama viena komisijos nare, kuri prieš penkerius metus irgi buvo tos pačios komisijos, kuri, beje, rinko tą vadovą, kuris skundžiasi teismui, narė. Neva tai yra argumentas, kad negali moteris, vieną kartą dalyvavusi komisijoje, joje būti ir antrą kartą“, – pavyzdį pateikė pašnekovas.

Ministras pažymėjo taip pat nesutinkantis ir su R. Gudausko teiginiais, kad organizuojant konkursą į bibliotekos direktoriaus pareigas, tam tikrais etapais buvo reikalingi kultūros ministro įsakymai.

„Esmė yra ta, kad, ministerijos nuomone, tai negali būti traktuojama kaip esminiai (konkurso – ELTA) pažeidimai“, – komentavo S. Kairys.

R. Gudauskas bibliotekai vadovavo nuo 2010 m.

Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka yra didžiausia šalies mokslinė ir parlamento biblioteka, joje veikia valstybinė universali lietuviškų, lituanistinių ir užsienio leidinių saugykla, nacionalinis spaudos archyvas. 

2022 m. Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka turėjo 16 312 registruotus vartotojus, išdavė 558 526 dokumentus, bibliotekoje apsilankė 3 403 376 lankytojų. Bibliotekoje dirba daugiau nei 500 darbuotojų.

66 metų R. Gudauskas M. Mažvydo bibliotekai vadovavo nuo 2010 metų.

1998–2000 m. jis buvo Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministerijos viceministru informacijai ir informatikai, 1996–1998 m. R. Gudauskas buvo tuometinio prezidento Algirdo Brazausko patarėjas informacijai ir komunikacijai, 1991–2002 m. R. Gudauskas ėjo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekano pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastipusi bibliotekos kandis.

pastipusi bibliotekos kandis. portretas
Ne ta ,,isrinko,, t.y. per mazai dave kysio. Tiktai kyla klausimas - ,,ka galima pavogti is bibliotekos,, ? Tai kad krautuvese pilna tualetinio popieriaus kam tos knygos.

pikis

pikis portretas
Taigi duokite senam komunistui numirti darbo vietoje
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių