Suvalkai Lenkijoje iš kaimo virto sostine

Kol krizė vienas valstybes gramzdino į skolų liūną, kitos, tokios kaip Lenkija, sugebėjo pasigirti ekonomikos augimu. Ryškus ekonominės gerovės pavyzdys – sunkmečiu suklestėjęs Suvalkų miestelis.

Pasistatė savo „akropolį“

Daugybę metų miesto centre Suvalkų valiutos keitykloje dirbantis Stefanas Pogorzelskis prisimena laikus, kai bemaž 70 tūkst. gyventojų turintis miestelis buvo Lenkijos užkampiu. Eilinė provincijos gyvenvietė lyg feniksas iš pelenų ėmė kilti prieš kelerius metus – tuomet, kai visa Europa buvo krečiama ekonomikos krizės.

„Kas čia buvo? Kaimas. O dabar – visai kas kita. Kiek parduotuvių, prekybos centrų, 3D kino teatras. Šalia kuriasi viešbučiai. Pažiūrėkit, prieš pusantrų metų čia buvo šabakštynas“, – Stefanas pamojo ranka į gen. J.Dwernickio gatvėje išdygusį daugmaž  „Akropolio“ dydžio prekybos centrą „Suwałki Plaza“.

Miesto centre stūkstantis 100 parduotuvių priglaudęs statinys, pasak pašnekovo, augo stulbinamai greitai. Ne paslaptis, kad šią verslininkų investiciją paskatino prieš trejus metus į Lenkijos pasienio miestus pradėję plūsti lietuvių pirkėjai.

„Darbininkai trimis pamainomis dirbo, tarsi žinodami, kad zloto kursas vėl smuks ir vėl pirkėjų antplūdis prasidės. Vien šitas prekybos centras kainavo 50 mln. eurų (apie 172,5 mln. litų – red. past.), o dar daugybė kitų. Tai jau skaičius šimtais eina. Ir tie, kas investavo, neapsigavo, iš klientų skaičiaus matau“, – patikino valiutos keitėjas.

Nematė tik ispanų

„Nežinau, ar lietuviai dabar sudaro didelę pirkėjų dalį. Kad dėl jų investicijų visa tai atsirado, iš dalies sutinku, bet dabar jie tokio vaidmens nebeatlieka“, – svarstė Stefanas.

Pašnekovas tvirtino, kad dabar lietuviai vargu ar besudaro dešimtadalį pirkėjų. Gerokai daugiau ėmė rastis atvykėlių iš Rusijos Kaliningrado srities. Taip pat į Lenkijos provincijos miestelį užsuka „tikri“ europiečiai – anglai, vokiečiai, olandai.

„Iš pradžių į keityklą, o iš ten - tiesiai į parduotuvę. Gerai, kad euro neturime. Pirmiausia galiu vesti statistiką, žinau, kas atvažiuoja. Tik ispanų nesu matęs, o taip jau visi pas mane pabuvojo. Anglai ir kiti europiečiai dažnai pravažiuoja Suvalkus vykdami ilsėtis į Švediją, Suomiją. Jiems čia paskutinė stotelė, kur galima apsipirkti prieš įžengiant į brangumu pasižyminčias Šiaurės šalis. Anksčiau pasirinkimo nebuvo, skurdus asortimentas ir kaimo parduotuvės netraukė“, – juokėsi Stefanas.


Šiame straipsnyje: Lenkijasuvalkaiprekyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
saunu,lietuviai ir toliau kelia ir kels Lenkijos ekonomika,kol Lietuva valdys tokie debilai kubilai

lietuvis

lietuvis portretas
saunu,lietuviai ir toliau kelia ir kels Lenkijos ekonomika,kol Lietuva valdys tokie debilai kubilai

taigi

taigi portretas
Sako suvalkai draugui Qbilui duos ordiną už nuopelnus Lenkijai ir miesto centre pastatys didinga paminklą dar gyvam stalinui , oi Qbilui.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių