Tarp 46 naujų rūšių: šarvuotas šamas ir varlė-kaubojus

Nedidelės Pietų Amerikos valstybės Surinamo džiunglėse mokslininkai aptiko 46 naujas gyvūnų rūšis. Manoma, kad mokslui jos iki šiol buvo nežinomos. Ekspedicijos dalyviai šiuo metu bando kataloguoti visus gyvūnus, gali būti, kad ne visi gyvūnai bus pripažinti naujais, rašo BBC.

Manoma, kad nauja rūšimi bus pripažintos mažos varlės su baltais dryželiais ant kojų ir atauga ant kojų, primenančią kulną. Biologai ją juokais vadina „varle – kaubojumi“. Šalia jos – itin spalvotas žiogas, kuriam vardas dar nesuteiktas, bet neabejojama, kad bus pabrėžtas jo neįprastas spalvuotumas.

Kitas radinys – šarvuotas šamas. Jo odos paviršius padengtas tvirtomis kaulinėmis plokštėmis, o iš jų kyšo spygliai. Šamo priešas numeris vienas – piranijos. Manoma, kad kieta oda ir spygliai jam padeda nuo jų apsisaugoti.

Ekspediciją finansavusios tarptautinės organizacijos „Conservation International“ programų direktorius dr. Trondas Larsenas aiškino, kad Surinamas yra ypatinga vieta. „Galite skristi šimtus kilometrų ir tarp miškų nepamatysite nei vieno kelio, nei vienos gyvenvietės. Tai žmogaus dar nepaliestos teritorijos“.

„Conservation International“ darbuotojai jau pradėjo darbą su neskaitlingais vietiniais gyventojais, aiškindami jiems apie gamtosaugos svarbą ir kokios rūšys turėtų būti neliečiamos. Tolimesniuose planuose – teritoriją paskelbti saugoma teritoriją.

Surinamo plotas yra apie 163 tūkst. kv. km. (palyginimui, Lietuvos plotas: 65 tūkst. kv. km.), apie 12,6 proc. jos yra saugomos teritorijos. Tai vienas didžiausių rodiklių visame pasaulyje. Apie 80 proc. šalies teritorijos užima atogrąžų miškai.


Šiame straipsnyje: naujos rūšysfaunagamta

NAUJAUSI KOMENTARAI

hyyh

hyyh portretas
oho kokia varlė per madagaskara rodė tokia vrle bet jinai buvo kitos spalvos bet šita varlė labai graži bet gaila nuodinga :( jegu nebūtu nuodinga aš ja tikrai palieščiau:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių