- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ar galite įsivaizduoti darbo dieną be kavos pertraukėlės? Veikiausiai sunkiai, nes tai laikas, kai galima trumpam atsitraukti nuo darbų ir maloniai pabendrauti su draugais ar kolegomis prie gardžios, garuojančios kavos puodelio. O kokia gi kavos pertraukėlė be saldaus kąsnelio? Tam, kad vėliau neslėgtų sąžinė dėl skanautų, kremu gardintų pyragėlių, visada galima rinktis kur kas sveikesnes, bet ne mažiau skanias alternatyvas.
Sveikesnis pasirinkimas
Išsirinkti sveikesnį užkandį prie kavos yra daug paprasčiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Venkite ar bent apribokite užkandžius, kurių sudėtyje yra daug pridėtinio cukraus ir riebalų, o vietoj to ieškokite užkandžių, kuriuose yra daugiau skaidulų, baltymų, vitaminų ir mineralų.
Kodėl svarbu atkreipti dėmesį į pridėtinio cukraus ir paprastų angliavandenių kiekį tokiuose produktuose kaip baltų miltų kepiniai bei įvairūs kremai? Tai sukelia didelį cukraus kiekio kraujyje šuolį, o jau po kelių valandų vėl jaučiamės vangūs ir pavargę, nuotaika tampa nepastovi, o darbingumas pastebimai sumažėja.
Taigi, spurgas ir bandeles su kremais verčiau keiskite į daugiau maistinės vertės turinčių miltų gaminamus kepinius, o saldainius – į džiovintus, liofilizuotus vaisius ar didele maistine verte pasižyminčius riešutus.
Natūralumas ir skonis – suderinama
Ar žinojai, kad ekologiškas šokoladas turi kur kas daugiau naudos nei įprastas? Jis didina energiją, budrumą, kūrybiškumą, gerina nuotaiką ir yra pagrindinis magnio šaltinis, kuris, savo ruožtu, yra itin svarbus norint užtikrinti gerą širdies sveikatą. Ekologiškame juodajame šokolade taip pat gausu flavonoidų, kurie turi nepaneigiamą antioksidacinį poveikį kovojant su vėžiu.
Toks šokoladas, be abejo, yra daug palankesnis sveikatai ir dėl to, kad jo sudėtyje nėra jokių papildomų dirbtinių medžiagų. Galite tiesiog mėgautis juo prie kavos puodelio žinodami, kad visi ingredientai yra natūralios kilmės, o pats skanėstas buvo pagamintas tausojant aplinką, tačiau nedarant jokios įtakos geram skoniui.
Patogūs ir sveiki užkandžiai
Informacija apie džiovintų vaisių naudą net ir šiandien išlieka gana prieštaringa. Vieni sako, kad tai maistingas užkandis, kiti – kad tai tik dar vienas saldumynas, tačiau abejonės nekelia viena – tai puikus baltymų, sveikų riebalų, vitaminų ir mineralų šaltinis.
Populiariausias ir labiausiai prie kavos derantis vaisius yra džiovintos datulės. Jose itin gausu skaidulų, kurios reikalingos mūsų žarnynui, geram virškinimui ir bendrai sveikatai. Datulės labai tinka desertams gaminti, nes yra puikus cukraus pakaitalas, taip pat dera su riešutais ir sėklomis, tad sveiki naminiai batonėliai ar energetiniai rutuliukai – kone ideali alternatyva įprastiems saldumynams pakeisti.
Razinos, figos, abrikosai, slyvos yra natūraliai saldžios ir maistingos, todėl taip pat nepriekaištingai patenkina norą užkandžiauti saldainiais ar greitu maistu.
Universalu, bet gardu
Bananas gal ir nėra pirmasis užkandis, kuris ateina į galvą, kai galvojate apie saldėsius prie kavos. Vis dėlto, šis vaisius yra nepaprastai saldus, todėl gali būti nesunkiai suderinamas su kava. Be to, tai labai universalus vaisius, puikiai tinkantis gardžiai bananų duonai, keksiukams ir net sausainiams kepti. Pakeitę įprastus baltus miltus į grikių, migdolų ar kitų riešutų, pasigaminsite gardžiausių užkandžių net kelioms dienoms. Prie kavos taip pat galima mėgautis bananų traškučiais ar saldžiais vieno kąsnio sumuštiniais. Tiesa tokia, kad užkandžiauti, be abejonės, mėgstame visi, be to, tai protingas būdas papildyti savo dienos mitybą maistinėmis medžiagomis, todėl verčiau rinktis sveikatai palankesnes ir savo sudėtimi vertingesnes alternatyvas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Įvaizdžio konsultantė: ne viskas, kas madinga, tinka jums3
Atšalus orams – amžina bėda: desperatiškai lendame į spintą, drabužiai virste virsta per duris, o apsirengti nėra ką. Pažįstamas jausmas? Ką daryti, klausiame kaunietės Giedrės Šimelienės. „Kviesti į pagalbą įva...
-
Kavos aparatų įvairovė
Kavos aparatų įvairovė šiuo metu yra stulbinanti. Nuo itin modernių ir futuristinių, leidžiančių bet kokio skonio ir stiprumo kavą pasigaminti vos vienu prisilietimu iki elegantiškų, romantišką praeitį primenančių kavos apara...
-
„Lietuvos balse“ – dvikovų etapas: netikėti įvaizdžiai4
Šį sekmadienį „Lietuvos balso“ projekte prasidės kovingasis dvikovų etapas. Projekto studijoje atsiras ir penktoji kultinė kėdė – ją užims iki šiol savo komandą atskirame kambaryje paslapčiomis rinkęs Free Finga. ...
-
Jaunoji dizainerių karta ir jos siūlomos patirtys
Pastaraisiais metais dešimtmečiais dizaino sąvoka labai išsiplėtė ir apima jau ne tik madą, plakatus ar mus supančius produktus. Jaunosios kartos dizaino kūrėjai dar studijų metais leidžiasi į įvairius temų, ne tik medžiagų ir form...
-
Mados dizainerė: tvarumas išliks, nes tiesiog neturėsime kito pasirinkimo6
Nors gyvena ir dirba sostinėje, mados dizainerė Justina Semčenkaitė gatvės madą stebi visur, kur tik nuvyksta. Kadangi dažnai lankosi Kaune ir Klaipėdoje, pastebėjo, kad šių miestų statistinis mados vartotojas labai skiriasi. ...
-
Makramė pynėja: kiekviename mazgelyje – geros emocijos3
Su Agniete Vaitulioniene sutariame kalbėtis, kol dukrelė miega pietų. Nuo jos, sako, viskas ir prasidėjo. „Gimus Amelijai, norėjosi širdžiai mielos veiklos. Viena pažįstama parodė makramė technika pintus kalėdinius žaisliukus. Užsiman...
-
Miegančiosios gražuolės sindromas: ką pagalvė žino apie tavo odą
Ar kada pagalvojote, kad ištikimiausia nakties draugė pagalvė – gali būti ne tik draugė, bet ir didžiausia odos priešė. O gal geriausia sąjungininkė? Kol ramiai miegame, mūsų oda išgyvena tikrą nuotykį, apie kurį dažnai...
-
Sapnų baidyklių kūrėja: magija slepiasi mažuose dalykuose1
Vėjyje besiplaikstančios močiučių servetėlės, pavirtusios ramaus miego sergėtojomis, levandų kvapo maišeliai norintiems giliai panirti į sapnų karalystę, sojų vaško žvakės – magiški nakties žibintai… Atrodo, vi...
-
Parfumerė J. Cinaitienė: kvapas mus paveikia žaibišku greičiu3
„Uoslė yra be galo svarbi, tačiau ją dažniausiai įvertiname tik netekę“, – šypsosi parfumerė Jolanta Cinaitienė. Natūralių kvepalų kūrėja atskleidžia, kaip mus veikia skirtingi kvapai ir kodėl tas pats aromatas vienam ga...
-
Antro šanso metamorfozės: siūlų likučiai tampa mielais žaislais1
Feisbuko paskyros „SiulasVirbalaiVaselis“ kūrėja Vilija Krasauskienė dienomis dirba rimtą darbą aplinkosaugos srityje, vakarais atsipalaiduoja megzdama žaislus iš siūlų likučių – tokių, anot jos, kur nei vienai kojinei, nei ...