- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šokolado patikrinimų metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas šokolado ir kakavos gaminių bei kitų skanėstų saugai ir kokybei.
Lietuvoje pagaminti šokolado gaminiai, saldainiai ir kiti skanėstai – saugūs ir kokybiški. Tokias išvadas padarė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai artėjant didžiosioms metų šventėms įvertinę šių gaminių saugą ir kokybę.
Patikrinimų metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas šokolado ir kakavos gaminių bei kitų skanėstų saugai ir kokybei, taip pat buvo tikrinta, ar jie teisingai paženklinti.
Tikslinių patikrinimų metu įvertinta daugiau kaip 38 t įvairių šokolado gaminių ir saldainių, atlikti jų sudėties laboratoriniai tyrimai. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute tirti įvairūs lietuviški pieniško ir juodojo šokolado gaminiai, šokoladiniai saldainiai su vaisių įdarais, zefyrai, chalva ir kiti skanėstai.
„Po laboratorinių tyrimų gauta išvada, kad pagrindinis šokolado kokybės rodiklis - kakavos sausųjų neriebių medžiagų kiekis visuose tirtuose mėginiuose atitiko reikalavimus. Tyrimų metu saldainiuose ir zefyruose nebuvo nustatyta viršijančių leistinas koncentracijas bendrojo sieros dioksido, konservantų natrio benzoato ir kalio sorbato kiekių. Visi tirti mėginiai atitiko įmonių standartų, receptūrų reikalavimus”, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.
Specialistės teigimu, vertinant kakavos, šokolado ir cukraus skanėstų ženklinimą, buvo nustatyta keletas atvejų, kai vartotojams nebuvo suteikta išsami informacija apie gaminį.
Pavyzdžiui, prieš pavadinimą buvo rašomas žodis „rūšinis“, nors šokoladas į rūšis ir klases neskirstomas. Todėl ir vartotojai neturėtų būti klaidinami. Be to nustatyta, kad šio produkto gamyboje naudojami dažikliai E 120, E 161 b, todėl jis negali būti vadinamas šokoladu.
Tokiam gaminiui tiktų pavadinimas „šokolado” arba „saldžioji“ plytelė ar pan. Kasmet į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą kreipiasi vartotojai dėl įsigytų saldumynų saugos ar kokybės. Vidutiniškai užregistruojama apie 30 skundų, apie pusė kurių, atlikus patikrinimus, pasitvirtina. Vartotojai dažniausiai skundžiasi, kad įsigijo saldumynų, kurių pasibaigę tinkamumo vartoti terminai ar, kad įsigyti saldainiai (ypač su riešutų įdarais) apnikti kenkėjų, padengti pelėsiu ir pan.
„Mūsų specialistai tiria kiekvieną tokį pranešimą, nes prekybininkų pareiga užtikrinti, kad nebūtų parduodami netinkami vartoti, pasenę, užteršti kenkėjais maisto produktai, taip pat ir saldumynai“, – pabrėžė V. Jarošienė.
Pasak V.Jarošienės, vartotojai dažnai kreipiasi į specialistus norėdami išsiaiškinti, kodėl kartais šokoladas pabąla, kuo skiriasi šokoladas nuo šokolado plytelės arba kokių alergenų gali būti šiame saldumyne.
Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės V.Jarošienės teigimu, laikant nesandarioje pakuotėje, drėgnoje ar labai šiltoje patalpoje, šokoladas arba šokoladiniai saldainiai pabąla – pasidengia plonu cukraus kristalų sluoksniu, tačiau tai nereiškia kad toks gaminys yra sugedęs ar netinkamas vartoti, nukenčia tik prekinė produkto išvaizda.
Specialistė perspėja, kad daugelis šokolado gaminių gali sukelti įvairias alergijas. Mažiausiai alerginių reakcijų sukelia juodasis šokoladas, kuris gaminamas tik iš kakavos miltelių, kakavos sviesto ir cukraus.
Tačiau pieninis ar kiti šokoladai turi mažiau kakavos produktų, į jų sudėtį dedami įvairūs komponentai (pienas, riešutai, sojos lecitinas ir kt.), kurie gali sukelti alergines reakcijas.
Vartotojus dažnai klaidina ir saldumynų, vadinamų „saldžiąja plytele“ arba „šokolado plytele“, pavadinimai. Pasak V. Jarošienės, produktai, vadinami „šokoladine plytele“, savo savybėmis skiriasi nuo tikro šokolado. Tikrojo šokolado pagrindas – jo sudėtyje esanti kakava. Kuo didesnė kakavos masės dalis, tuo šokoladas yra vertingesnis savo skoniu, maistingumu.
Viena pagrindinių tikrojo šokolado sudedamųjų dalių yra kakavos sviestas ir kakavos sausųjų medžiagų kiekis, tokiame šokolade visuomet yra mažiau cukraus, o tuo pačiu ir kalorijų. Jei į šokolado sudėtį be kakavos sviesto pridedama ir kitokių augalinės kilmės riebalų, o jų masė produkte sudaro daugiau kaip 5%, toks gaminys negali vadintis šokoladu, jis vadinamas „saldžiąja plytele“ arba „šokolado plytele“.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Estetikos grynuolis Milano loftuose – Giorgio Armani muziejus
Įstaiga duris atvėrė 2015 m. balandį, pažymint žinomiausio Italijos dizainerio profesinės veiklos 40-metį, madingame Tortona rajone Milano pietvakariuose, kuriame yra daugelio kitų prekių ženklų būstinės ir kasmet vyksta Milano dizaino savaitė. ...
-
Stilingi įvaizdžiai – iš antrųjų rankų aprangos1
Drabužių dizainerė L. Larionova ir vizažistas A. Juodiškis sukūrė tris skirtingus šventinius įvaizdžius, kuriuos neseniai atidarytame žiedinės mados centre „Looptex“ Vilniuje pristatė modelis Adriana. Įvairioms šven...
-
Švenčių proga – grožio procedūrų maratonas1
Šventiniu laikotarpiu grožio procedūrų skuba bene visos klaipėdietės – salonų meistrėms tenka dirbti ir viršvalandžius. Populiariausiomis procedūromis išlieka nagų lakavimas ir manikiūras, tačiau ne rečiau apsilanko ir m...
-
Prie šventinio stalo kasdieniams drabužiams – ne vieta5
Įsisukus į kalėdinius reikalus, lengva pamiršti bene svarbiausią žmogų per šventes: save. Reikalams ar nuovargiui gundant prie stalo sėsti apsirengus kasdieniškai, mados ekspertai pabrėžia – išskirtinis įvaizdis gali...
-
Spalvoto gyvenimo ambasadorės – apie spalvų terapiją ir misiją kelti nuotaiką
Niūrusis sezonas. Dangus – cepelinų spalvos, žmonės – prislopintų žemės spalvų drabužiais. Nuo lietuviško pilkumo atbukęs žvilgsnis gaudo kiekvieną gyvesnę spalvą ir ją spinduliuojančią asmenybę. Neatsitiktinai: juk Lietuvo...
-
Kazlų Rūdai sukurtas specialus kvapas8
Kazlų Rūda yra bene vienintelis miestas Lietuvoje, kuris turi specialiai jam sukurtą kvapą. Šio kvapo kūrime dalyvauti galėjo kiekvienas norintis – miesto Turizmo ir verslo informacijos centre (TVIC) buvo galimybė išbandyti įvairius...
-
Kas tinka mamai, tiks ir dukrai?
Augdami vaikai anksčiau ar vėliau pradeda domėtis veido prausikliais, kremais, kitomis veido priežiūros priemonėmis. Jei ir nesidomi, tėvams natūraliai kyla klausimas – ar vaikams ieškoti specialių priemonių, ar jiems tinka ir tai, ką n...
-
Floristė L. Grieštaragytė: visų puošmenų rasite gamtoje1
Vieni jau pasipuošė namus Kalėdoms, o kiti dar tik ieško dekoracijų ir, žinoma, idėjų. „Svarbiausia – susikurti sau artimą stilių, kuris jums keltų teigiamų emocijų, o namuose skleistų šventinę nuotaiką“, &n...
-
5 kalėdinių dovanų idėjos tiems, kurie viską turi1
Sugalvoti dovaną žmogui, kuris, atrodo, jau turi viską, o į klausimą „Ką norėtum gauti dovanų?“ atsako „Man nieko nereikia.“, gali tapti nemenkas iššūkis. Tikėtina, kad toks atsakymas visgi nesukels noro nieko ne...
-
Audinių likučiai siuvėjos rankose virsta spalvingomis suknelėmis2
„Princesė ant žirnio“? Gal „Princesė ir varlius“ ar princesė iš „Ilgo plauko istorijos“? Nesvarbu, iš kurios pasakos jūsų mažoji princesė – suknelių iš audinių likučių kūrėja Jurgita ...