- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šokolado patikrinimų metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas šokolado ir kakavos gaminių bei kitų skanėstų saugai ir kokybei.
Lietuvoje pagaminti šokolado gaminiai, saldainiai ir kiti skanėstai – saugūs ir kokybiški. Tokias išvadas padarė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai artėjant didžiosioms metų šventėms įvertinę šių gaminių saugą ir kokybę.
Patikrinimų metu didžiausias dėmesys buvo skiriamas šokolado ir kakavos gaminių bei kitų skanėstų saugai ir kokybei, taip pat buvo tikrinta, ar jie teisingai paženklinti.
Tikslinių patikrinimų metu įvertinta daugiau kaip 38 t įvairių šokolado gaminių ir saldainių, atlikti jų sudėties laboratoriniai tyrimai. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute tirti įvairūs lietuviški pieniško ir juodojo šokolado gaminiai, šokoladiniai saldainiai su vaisių įdarais, zefyrai, chalva ir kiti skanėstai.
„Po laboratorinių tyrimų gauta išvada, kad pagrindinis šokolado kokybės rodiklis - kakavos sausųjų neriebių medžiagų kiekis visuose tirtuose mėginiuose atitiko reikalavimus. Tyrimų metu saldainiuose ir zefyruose nebuvo nustatyta viršijančių leistinas koncentracijas bendrojo sieros dioksido, konservantų natrio benzoato ir kalio sorbato kiekių. Visi tirti mėginiai atitiko įmonių standartų, receptūrų reikalavimus”, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.
Specialistės teigimu, vertinant kakavos, šokolado ir cukraus skanėstų ženklinimą, buvo nustatyta keletas atvejų, kai vartotojams nebuvo suteikta išsami informacija apie gaminį.
Pavyzdžiui, prieš pavadinimą buvo rašomas žodis „rūšinis“, nors šokoladas į rūšis ir klases neskirstomas. Todėl ir vartotojai neturėtų būti klaidinami. Be to nustatyta, kad šio produkto gamyboje naudojami dažikliai E 120, E 161 b, todėl jis negali būti vadinamas šokoladu.
Tokiam gaminiui tiktų pavadinimas „šokolado” arba „saldžioji“ plytelė ar pan. Kasmet į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą kreipiasi vartotojai dėl įsigytų saldumynų saugos ar kokybės. Vidutiniškai užregistruojama apie 30 skundų, apie pusė kurių, atlikus patikrinimus, pasitvirtina. Vartotojai dažniausiai skundžiasi, kad įsigijo saldumynų, kurių pasibaigę tinkamumo vartoti terminai ar, kad įsigyti saldainiai (ypač su riešutų įdarais) apnikti kenkėjų, padengti pelėsiu ir pan.
„Mūsų specialistai tiria kiekvieną tokį pranešimą, nes prekybininkų pareiga užtikrinti, kad nebūtų parduodami netinkami vartoti, pasenę, užteršti kenkėjais maisto produktai, taip pat ir saldumynai“, – pabrėžė V. Jarošienė.
Pasak V.Jarošienės, vartotojai dažnai kreipiasi į specialistus norėdami išsiaiškinti, kodėl kartais šokoladas pabąla, kuo skiriasi šokoladas nuo šokolado plytelės arba kokių alergenų gali būti šiame saldumyne.
Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės V.Jarošienės teigimu, laikant nesandarioje pakuotėje, drėgnoje ar labai šiltoje patalpoje, šokoladas arba šokoladiniai saldainiai pabąla – pasidengia plonu cukraus kristalų sluoksniu, tačiau tai nereiškia kad toks gaminys yra sugedęs ar netinkamas vartoti, nukenčia tik prekinė produkto išvaizda.
Specialistė perspėja, kad daugelis šokolado gaminių gali sukelti įvairias alergijas. Mažiausiai alerginių reakcijų sukelia juodasis šokoladas, kuris gaminamas tik iš kakavos miltelių, kakavos sviesto ir cukraus.
Tačiau pieninis ar kiti šokoladai turi mažiau kakavos produktų, į jų sudėtį dedami įvairūs komponentai (pienas, riešutai, sojos lecitinas ir kt.), kurie gali sukelti alergines reakcijas.
Vartotojus dažnai klaidina ir saldumynų, vadinamų „saldžiąja plytele“ arba „šokolado plytele“, pavadinimai. Pasak V. Jarošienės, produktai, vadinami „šokoladine plytele“, savo savybėmis skiriasi nuo tikro šokolado. Tikrojo šokolado pagrindas – jo sudėtyje esanti kakava. Kuo didesnė kakavos masės dalis, tuo šokoladas yra vertingesnis savo skoniu, maistingumu.
Viena pagrindinių tikrojo šokolado sudedamųjų dalių yra kakavos sviestas ir kakavos sausųjų medžiagų kiekis, tokiame šokolade visuomet yra mažiau cukraus, o tuo pačiu ir kalorijų. Jei į šokolado sudėtį be kakavos sviesto pridedama ir kitokių augalinės kilmės riebalų, o jų masė produkte sudaro daugiau kaip 5%, toks gaminys negali vadintis šokoladu, jis vadinamas „saldžiąja plytele“ arba „šokolado plytele“.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Specialistė pataria, kaip sustabdyti odos senėjimą
Kaip sustabdyti senėjimą patarimų yra įvairiausių: vieni sportuoja, kiti darosi plastines, ir ne tik, operacijas, kiti atidžiai renkasi kremus, veido kaukes ir panašiai. O štai odos priežiūros specialistė sako, kad tinkamai ir reguliaria...
-
Suknelė nupinta iš 3600 metrų interneto kabelių
Geltona, grindis siekianti suknelė, nupinta iš 3600 m interneto kabelių. Į ją įsegta ir metalinių veržlių. Šis rūbas – tarsi paties interneto įsikūnijimas, praneša LNK. ...
-
Pirmosios damos prabilo be žodžių: kokias žinutes siuntė jų įvaizdžiai?
Pasaulio žvilgsniai į Ameriką: Donaldo Trumpo inauguracija ir, žinoma, pirmųjų damų įvaizdžiai. Anot stiliaus ekspertų, jų mada turi parodyti, kad jos nėra paprastos moterys. Per drabužius, kurie po inauguracijos keliauja net į muziejus, jos visu...
-
Garbanoti ir tvarkingi plaukai – įmanoma
Garbanoti plaukai ne tik išryškina asmenybę, bet ir reikalauja ypatingos priežiūros. Nesvarbu, ar garbanos natūralios, ar sukurtos profesionalaus kirpėjo, netinkamai jas prižiūrint plaukai gali išsausėti ir lūžinėti. Gerai...
-
Estetikos grynuolis Milano loftuose – Giorgio Armani muziejus
Įstaiga duris atvėrė 2015 m. balandį, pažymint žinomiausio Italijos dizainerio profesinės veiklos 40-metį, madingame Tortona rajone Milano pietvakariuose, kuriame yra daugelio kitų prekių ženklų būstinės ir kasmet vyksta Milano dizaino savaitė. ...
-
Odė žaismingumui: trys ryškios makiažo idėjos žiemai4
Ryškios, blizgančios lūpos, žėrinčios akys ir daugelio jau pamėgta burgundiška spalva – makiažas šią žiemą kupinas žaismingų ir ryškių akcentų. Vizažo meistrė pristato tris idėjas, nuostabiai tiksiančias tiek...
-
Stilingi įvaizdžiai – iš antrųjų rankų aprangos1
Drabužių dizainerė L. Larionova ir vizažistas A. Juodiškis sukūrė tris skirtingus šventinius įvaizdžius, kuriuos neseniai atidarytame žiedinės mados centre „Looptex“ Vilniuje pristatė modelis Adriana. Įvairioms šven...
-
Švenčių proga – grožio procedūrų maratonas1
Šventiniu laikotarpiu grožio procedūrų skuba bene visos klaipėdietės – salonų meistrėms tenka dirbti ir viršvalandžius. Populiariausiomis procedūromis išlieka nagų lakavimas ir manikiūras, tačiau ne rečiau apsilanko ir m...
-
Prie šventinio stalo kasdieniams drabužiams – ne vieta6
Įsisukus į kalėdinius reikalus, lengva pamiršti bene svarbiausią žmogų per šventes: save. Reikalams ar nuovargiui gundant prie stalo sėsti apsirengus kasdieniškai, mados ekspertai pabrėžia – išskirtinis įvaizdis gali...
-
Spalvoto gyvenimo ambasadorės – apie spalvų terapiją ir misiją kelti nuotaiką
Niūrusis sezonas. Dangus – cepelinų spalvos, žmonės – prislopintų žemės spalvų drabužiais. Nuo lietuviško pilkumo atbukęs žvilgsnis gaudo kiekvieną gyvesnę spalvą ir ją spinduliuojančią asmenybę. Neatsitiktinai: juk Lietuvo...