Europos Parlamentas siekia privalomo poveikio aplinkai vertinimo skalūnų dujų gavybai

  • Teksto dydis:

Europos Parlamentas trečiadienį balsavo už tai, kad skalūnų dujų gavyba ir žvalgyba, naudojant hidraulinio skaldymo būdą, Europos Sąjungoje (ES) būtų leidžiama tik atlikus poveikio aplinkai vertinimą.
Atitinkamos nuostatos jau yra įtvirtintos Lietuvos įstatymuose.

Pagal ES teisę, šiuo metu poveikio aplinkai vertinimas privalomas tik tiems projektams, kuriuos įgyvendinant per dieną išgaunama ne mažiau kaip 500 tūkst. kubinių metrų gamtinių dujų.

Europos Parlamentas dėl naujosios direktyvos toliau derėsis su valstybes nares vienijančia ES Taryba.

"Skalūnų dujų paieškoje Europa yra nusiteikusi padaryti aiškią ir visiems suprantamą sistemą. Kad būtų aiškumas, kokiems projektams reikia poveikio aplinkai vertinimo ir kokiems nebūtina", - BNS po balsavimo sakė Europos Parlamento narys socialdemokratas Zigmantas Balčytis.

Konservatorė europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pabrėžė, kad Europos Parlamentas taip pat pasiūlė sustiprinti visuomenės dalyvavimą poveikio aplinkai vertinime.

Pasak jos, kiekviena valstybė galės dar griežtinti reikalavimus, nors Lietuvoje jie jau pakankamai griežti.

Lietuvos Seimas šiemet gegužę priėmė įstatymo pataisas, kurios numato, kad poveikio aplinkai vertinimas bus privalomas ir skalūnų žvalgybai ir gavybai, kai procese naudojamas hidraulinis ardymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių